Pagina’s

sprookjesbos eindhoven

Little Free Library: De Sprookjesbos editie!

Als ik naast lezen, muziek en little free libraries ergens gek op ben dan is het wel op het Sprookjesbos van de Efteling. Nou goed, deze minibieb staat dan wel niet in de Efteling, maar is toch zeker een bezoek waard. Da’s ook veel goedkoper trouwens. Gewoon even lekker een stukje fietsen of wandelen met kind en/of hond, boekje uitzoeken, ijsje eten. En als je het ijspapiertje weggooit roep je gewoon zelf even “Papier hier!” naar de vuilnisbak, daar heb je geen Holle Bolle Gijs voor nodig zeg. Allemaal naar Eindhoven, naar de minibieb van Wendela! (Hebben jullie nu ook de tune van de Indische Waterlelies in je hoofd?)

 

sprookjesbos eindhoven

 

Hoe hoorde je van het bestaan van little free libraries? Ik liep langs een biebje en dacht “Heeeee, wat is dat nou, wat leuk!” Zoiets had ik nog nooit gezien, en nooit eerder wat van gehoord. Ik ben er meteen van alles over gaan opzoeken en was direct enthousiast: dat wilde ik ook. Ik ben direct een geschikt kastje gaan zoeken, boeken gaan sparen en een jaar later had ik mijn eigen mini-bieb. Ik moest er wel een jaar geduld voor hebben: we waren op zoek naar een nieuw huis, het appartement op 2-hoog waar we in woonden toen mijn wens ontstond had echt nergens gelegenheid voor een bieb. Dus uiteindelijk lagen er al een geschikte kast en een grote voorraad boeken klaar vóór de verhuizing en moest er nog gewacht worden op de geschikte eigen tuin.

Hoe is jouw little free library ontstaan? Speuren op marktplaats en rommelmarkten leverde niks op. Ik had een heel specifiek idee in m’n hoofd over hoe mijn kastje er uit moest zien. Uiteindelijk kocht ik gewoon een kastje bij de Ikea en heb dat helemaal verbouwd. Nou ben ik absoluut niet handig met hamer en zaag en boormachine dus dat klinkt makkelijker dan het was, maar het is gelukt: dak er op, paal eronder, cementblok in een gat in de grond gestort, plaatjes waterdicht plastic en een flinke laag waterdichte verf en buitenbeits. Husband heeft erg vaak bij moeten springen en gevloek moeten aanhoren maar uiteindelijk heb ik echt 90% helemaal zelf gedaan. Girlpower!

 

sprookjesbos eindhoven

 

Vanaf wanneer heb je er één? Sinds Februari 2016.

Wat voor boeken staan er in? Ik probeer een gebalanceerde mix te maken van kinderboeken en volwassenen-boeken, maar de kinderboeken lopen beter. Ook blijken strips erg populair in deze buurt. Zelf lees ik graag klassieke literaire werken (Tolstoy, Dostojevski, Charles Dickens, Mark Twain, John Irving, Umberto Eco) en Nederlandse klassiekers (Harry Mulisch, Arnon Grunberg, Remco Campbert, F.Borderwijk) en als die uit zijn gaan ze vaak in de bieb, maar ik merk dat die boeken niet vaak geleend worden. Ook lees ik zelf graag boeken waarvan ik ook de film heb gezien (The Perfume, Cloud Atlas, Everything is Illuminated, Extremely Loud and Incredibly Close, Life of Pi, Orange is the New Black) en als die in de bieb gaan post ik trailers van de films op de Facebook pagina van mijn biebje. Er staan ook vaak detectives in, omdat ik die veel van anderen krijg voor de bieb. Eén soort boeken zul je niet snel vinden: bouquet-reeks-boekjes en streekromans, want die vind ik zelf echt verschrikkelijk. Maar mocht er daar toch eentje van gedoneerd worden laat ik ‘m wel heel even staan. Moeten er ‘betere’ boeken in dan zijn die echter de eersten die hun plekje weer moeten afstaan.

 

sprookjesbos eindhoven

 

Merk je dat het aanbod regelmatig wisselt? Nou, helaas, niet echt. De strips zijn meestal snel weg, verder valt de aanloop tegen. De bieb staat aan een doorgaande weg, er komen veel mensen langs, maar de meesten lijken zo’n haast te hebben dat ze de bieb niet eens zien staan. Ze kijken niet op of om, zo lijkt het vanuit mijn woonkamer. De bieb staat makkelijk bereikbaar vanaf de stoep op de rand van de tuin. Toen ‘ie er net stond gebeurde er wel veel de eerste paar weken maar de nieuwigheid lijkt er af in de buurt. Ik heb nu gemiddeld 1 á 2 bezoekers per week, sinds April. Jammer, misschien moet de buurt een beetje wennen. Ik wissel wel regelmatig het aanbod, om de 2 weken ongeveer.

Welke mensen maken gebruik van jouw little free library? Vooral kinderen, en moeders met kinderen. Ik probeer er daarom altijd kinderboeken in te hebben staan, wat niet altijd lukt.

 

sprookjesbos eindhoven

 

Lees je zelf ook boeken die mensen inbrengen? Ja hoor, de meeste kinderboeken lees ik zelf ook, die heb ik in een uurtje uit en dan gaan ze weer terug in de bieb. Vooral als iemand Paul van Loon of Bies van Ede heeft gebracht word ik blij, lekker even griezelen. En een fantasy-boek of literatuurklassieker lees ik ook graag. Maar de stapel van wat ik nog lezen wil die in huis ligt is zó ontzettend groot, dat ik probeer het lezen van de minibieb-boeken te beperken.

Wat zijn de reacties op jouw little free library? Vanuit de buurt niet zo veel. Een vriendin met kleine kinderen is vaste bezoeker, en op Facebook zijn de berichten positief. Maar de reactie van bijvoorbeeld de buurman toen de bieb er net stond: “Eh nou, dat is wel even schrikken. Wij lezen niet graag hoor.” Ik spreek helaas de mensen die de bieb bezoeken niet zo vaak, meestal zie ik ze niet. Dat zou ik wel graag willen, ik ben erg benieuwd wie er nou zoal langs komen! De bieb heeft een gastenboekje, daar is ook nog niet zo veel in geschreven. Dus als je toevallig in de buurt bent: vooral even doen!

Wat is het leukste of meest bijzondere boek dat je in je lfl tegen bent gekomen? Oooooh, da’s moeilijk, dat zou ik zo niet weten. De Urbanus-strip? Knorretjes grote film? The Illiad en Odyssey van Homerus? The Last King of Scotland? Of toch Toon Hermans? Lastig kiezen hoor… Nou, laatst stond er wel een boek dat helemaal aangevreten was door de zilvervisjes. Alarm, weghouden van de andere boeken! Maar dat was Jan Rap en z’n Maat, van Yvonne Keuls, dat heb ik ooit nog gelezen voor m’n lijst en het is echt een steengoed boek. Ik ben het meteen opnieuw gaan lezen, na het eens goed uitgewapperd te hebben, en vond het nog net zo goed als de eerste keer. Geen zilvervisjes meer tegen gekomen… dus het leek safe om het bij de rest van de boeken te zetten, Jan Rap ging na het lezen meteen terug in de bieb. Het staat er nog steeds, ik denk dat niemand het mee durft te nemen. Typisch geval van ‘don’t judge a book by it’s cover’.

Waar kunnen we jouw little free library vinden? Gelaarsde Kat 90, 5629 KK in Eindhoven. En je vindt de bieb hier online.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren