Pagina's

  • Home
  • Leesverhalen
  • De Laatste Deelnemer – Alexandra Oliva; een duistere overlevingsstrijd
De Laatste Deelnemer

De Laatste Deelnemer – Alexandra Oliva; een duistere overlevingsstrijd

Wanneer Zoo besluit mee te doen aan het nieuwe reality-tv programma In the Dark, weet ze al dat ze tot het uiterste moet gaan. Ze gaat de ultieme survivaluitdaging aan: ze wil de elf andere kandidaten verslaan en haar avonturen op camera vast laten leggen, voordat ze weer terugkeert naar haar man om een gezin te stichten.

 

De Laatste Deelnemer

 

Van Ambo Anthos kreeg ik mijn eerste drukproef toegestuurd, dat was best wel spannend! Ok, niet zo spannend als het avontuur dat Zoo aangaat in ‘De Laatste Deelnemer’, maar dat hoeft ook niet hoor. Saai is soms best lekker. Dankzij mijn Ogma collega Mirjam ben ik toch al terughoudend wat betreft het aangaan van fysieke uitdagingen, maar Alexandra Oliva maakte mijn besluit definitief; geen enge tv-programma’s voor mij! Ik heb ook eigenlijk meer een hoofd voor radio 😉

Als het onechte belangrijker is dan het echte, wat is dan waar? Ik wil het niet weten.

Zoo wil nog één keer een groot avontuur aangaan voordat zij en haar man voor een kindje gaan. Dus geeft ze zich op voor een nieuw en extreem reality tv-programma; een survival afvalrace, waarbij de kandidaten schokkende opdrachten uit moeten voeren en het productie team ze flink laat schrikken. Dit alles in een afgelegen stuk natuurgebied waarbij ze zelf ook nog eens voor onderdak, voedsel en vuur moeten zorgen. Zoals dat gaat bij dit soort shows en omstandigheden worden er al snel bondgenootschappen gesloten en zijn er kandidaten die elkaars bloed wel kunnen drinken. Na een aantal teamuitdagingen volgt de solo uitdaging, waarbij Zoo er dus alleen op uit moet in de wildernis, op zoek naar aanwijzingen. Wat ze niet weet is dat de opnames allang zijn gestaakt omdat er een vreselijke pandemie door het land raast. Moederziel alleen dwaalt ze rond, overgeleverd aan de natuur….

De survivalregels van drie: een negatieve houding kan fataal zijn binnen drie seconden; zuurstofgebrek kan dodelijk zijn binnen drie minuten; zonder beschutting kun je dood zijn binnen drie uur; zonder water kun je sterven binnen drie dagen en zonder eten kun je dood zijn binnen drie weken….of was het drie maanden? Hoe dan ook, uithongering is mijn minste zorg. Hoe zwak ik me ook voel, het is niet zo lang geleden dat ik voor het laatst heb gegeten. Op zijn hoogst zes of zeven dagen, en dat is ruim geschat. Wat gebrek aan beschutting betreft: zelfs als het vannacht regent, wordt het niet zo koud dat het mijn dood zou worden. Zonder beschutting zou ik weliswaar nat worden en me ellendig voelen,, maar waarschijnlijk zou ik geen gevaar lopen. Maar ik wil niet nat worden en me ellendig voelen…

‘De Laatste Deelnemer’ opent met Zoo, alleen in de wildernis nadat ze net ziek is geweest en iets heftigs heeft meegemaakt in een blokhut. Wat er dan precies is gebeurd, daar kom je pas veel later achter. De hoofdstukken over Zoo in het nu worden afgewisseld met hoofdstukken over de eerste dagen van het programma, toen de kandidaten vol vuur aan hun uitdagingen begonnen. Langzaam maar zeker wordt er onthuld wat er is gebeurd. Heerlijk, de drang om door te lezen wordt bij elke pagina gevoed. Er is een fikse spanningsboog in dit verhaal, maar zonder dat er gek veel actie in zit. Dat hoeft natuurlijk ook niet, want wat is bijvoorbeeld nu het engste in een serie als ‘The Walking Dead’? Zijn dat de zombies, die je met een paar welgemikte tikken op hun kop best snel hebt uitgeschakeld? Of toch de uitzichtloosheid van je bestaan, de constante strijd om te overleven, of andere mensen die hun meest beestachtige kant laten zien? Gaat Zoo het redden? Zal ze er achter komen wat er met de wereld aan de hand is? En wat is er gebeurd met de andere kandidaten in de show? Het houdt je op het puntje van je stoel. Zoo is een sterk karakter, je wilt haar zien winnen en overleven, maar ook weten wat haar drijft en wat haar voorgeschiedenis is.

Daarnaast heb ik ook weer wat geleerd over survivaltechnieken (want je weet maar nooit) en hoe je als kijker van een tv show genept wordt waar je bij zit. De klootzakken en lievelingetjes in zo’n programma worden gemaakt door een productieteam en editor, niets is wat het lijkt. Ik weet meteen weer waarom ik liever boeken lees zoals ‘De Laatste Deelnemer’, waarvan de laatste plottwist mij flink wist te verrassen.

Leuk detail, ‘De Laatste Deelnemer’ is ook verkrijgbaar als dwarsligger, voor in je survival backpack 😉

Ambo Anthos bedankt voor het recensie-exemplaar.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren