Pagina’s

 • Home
 • Strips
 • De StripGlossy, omdat strips geweldig zijn
Stripglossy

De StripGlossy, omdat strips geweldig zijn

Stripglossy

Koffie en strips, a match made in heaven

 

Bij Ogma komen regelmatig “nieuwe” boeken binnen. Heel belangrijk zijn vooral de kringloop vondsten, doorgespeelde exemplaren, geleende boeken, en de sporadisch nieuw aangekochte impuls aankopen. Tegenwoordig komen er ook recensie exemplaren bij verschillende uitgeverijen vandaan, wat resulteert in een heel nieuwe boekenlijst. Ook mijn strip liefhebberij werd hierbij verrassend genoeg niet overgeslagen. Tot mijn grote verbazing lag er laatst de StripGlossy op mij te wachten, bedankt Uitgeverij Personalia!

StripGlossy is een nieuw strip magazine dat per kwartaal uit komt, met veel bekende en nieuwe gezichten en figuren. Waar de Eppo (vroeger en nu) echt een klassiek stripblad voor jong en oud is, leest de StripGlossy als een volwassen magazine, met de bijbehorende uitvoering van een moderne glossy. Strakke vormgeving in een relatief minimalistisch en strak uitgesneden jasje, gevuld met columns en diepte interviews met grootheden in het vak als Danier (Daan Jippes), Martin Lodewijk, en Dick Matena en artikelen over de geschiedenis van de cartoon/strip door de jaren heen.

 

Stripglossy

Oh die keer dat ik op een stripbeurs een tafeltje naast Martin Lodewijk mocht bemannen. Starstruck!

 

Niet alleen is het gevuld met vertrouwde strips, ook komt “nieuw” talent ruim aan bod. Misschien is het mijn persoonlijke smaak, maar ik word altijd erg blij van een “London by Gaslight”, ofwel een mysterie of bovennatuurlijk verhaal dat zich in Groot Brittanië rond 1880 afspeelt. Llewyn Fflint, geschreven en getekend  door Ger Apeldoorn (De Jaren Pep) en Fred de Heij (Pulpman, Clair DeWitt), voldoet ruim aan deze criteria en smaakt naar meer! Leuk detail dat ik nog niet wist, deze strip is oorspronkelijk ooit geschreven door Yvan Delporte en Peter van Straaten, twee grote voorbeelden uit mijn jeugd, waarvan ik niet wist dat ze ooit een korte periode hebben samengewerkt! You learn something every day!

Een ander voorbeeld van een bestaande strip, nieuw jasje is eigenlijk al jaren een persoonlijke favoriet: What Els van Gerben Valkema en Eric Hercules is gewoon de volwassen versie van de grootste kleine anti-heldin Elsje. Volslagen over the top absurde humor in een heerlijk vormgegeven jasje. Mensen, kleine meisjes worden GROOT!

Als laatste wil ik een bijzondere strip noemen, die in het magazine als vervolgstrip verschijnt, en waarvan ik de clou nog niet heb gelezen omdat het me nogal na aan het hart ligt: De Moordenaar van Lucky Luke. De originele verhalen heb ik allemaal weet ik niet hoe vaak verslonden en ik ken ze allemaal van achter naar voren. Omdat Lucky Luke altijd wint zonder daarbij ooit echt iemand te verwonden, heb ik een klein beetje moeite met het feit dat de held van het Westen zijn einde tegemoet zou gaan. Deze alternatieve versie van de man die sneller schiet dan zijn schaduw, voelt ondanks een frisse nieuwe stijl van de hand van Matthieu Bonhomme herkenbaar en vertrouwd. Een wat realistischer en misschien wat donker verhaal, wat je meteen aantrekt om door te willen lezen. Luke strandt tijdens een hevige stormbui in het stadje Froggy Town en krijgt het meteen aan de stok met de plaatselijke vertegenwoordiging van de wet. Je voelt op je sloffen aan dat dit uiteindelijk tot een confrontatie met de Moordenaar zal leiden.

En dan slaat de twijfel toe; loop ik morgen de dichtstbijzijnde stripboekenhandel in om de nieuwste strips meteen allemaal te kopen?? Of kan ik toch het geduld op brengen om te wachten op het volgende nummer van de StripGlossy? Misschien doe ik allebei, want hoe leuk het ook is om een nieuw album in handen te hebben, ik moet toch ook op de hoogte blijven van wat er verder in de stripwereld gebeurt? Laat ik nou bijna jarig zijn joh…. (hint hint)

Jan-Rutger Hoekstra, striptekenaar, boekenliefhebber en eigenaar van Studio Dallaz. Met wellicht een beetje ongezonde obsessie voor muziek en gitaren. Getrouwd met boekenwurm Tineke, fysiek vader van Emma en Berber en geestelijk vader van een libertijns, blauw konijn genaamd Beldragor.

2 Comments

 • Anoniem

  3 augustus 2016 at 06:58

  Wat me op vakanties opviel was dat er in Engeland eigenlijk geen strips te koop zijn, en in Frankrijk juist wel. Een collega vertelde dat hij een heel bijzondere stripalbumserie had over de eerste wereldoorlog. Geen mooie strip – door het onderwerp en de manier waarop dat was uitgewerkt. Maar wel heel indrukwekkend. Dat was meen ik ook een Franse uitgave.
  Ik ben wat strips betreft een beetje blijven hangen in de strips van pakweg 30 jaar geleden. Misschien is zo”n strip glossy wel een leuke manier om te kijken wat er zoal momenteel wordt gemaakt, want ik ken momenteel alleen de strips in de krant maar.

  Beantwoorden
  • Ogma

   3 augustus 2016 at 08:44

   Heel veel juist in Frankrijk. We zijn daar eens in een boekwinkel geweest waar ze meer strips dan boeken hadden, prachtig! Jammer dat mijn Frans zo slecht is. Ik ben zelf al jaren fan van Thorgal, ben ook blijven hangen hoor. Jan-Rutger is duidelijk de expert in dit huishouden.

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren