Pagina's

Arsène Lupin

Arsène Lupin, gentleman inbreker: wat een charmeur!

In Arsène Lupin, gentleman-inbreker zijn de eerste negen Lupinverhalen opgenomen, voor het eerst gebundeld in 1907. Ze vormen de literaire geboorteakte van de Robin Hood van de belle époque, die steelt van de rijken en opkomt voor de armen. De verhalen zijn afzonderlijke pareltjes, die de auteur tot een heerlijk leessnoer heeft weten te rijgen. Pareltjes die ruim honderd jaar na dato nog steeds een genot zijn om te lezen.

 

Arsène Lupin

 

Als groot liefhebber van Sherlock Holmes, Vidocq en allerhande andere historische of vintage detective verhalen zit ik me hier eigenlijk een beetje te schamen dat ik nog nooit van Arsène Lupin en zijn geestelijk vader Maurice Leblanc had gehoord, toen Uitgeverij Oevers mij voorstelde om een recensie exemplaar toe te sturen. In Frankrijk doet zijn roem namelijk zeker niet onder voor die van Sherlock Holmes. Vanaf 1920 komt Arsène Lupin veelvuldig voor in Franse films, televisieseries en zelfs in stripboeken en manga’s. Mijn enige excuus is dat mijn Frans op zijn zachtst gezegd een beetje roestig is.

Wie is dan die Arsène Lupin?

Aan het begin van de vorige eeuw schreef Maurice Leblanc het Franse antwoord op Sherlock Holmes. Maar waar Sherlock Holmes met zijn deductische skills misdaden oplost, is Lupin juist de man die de misdaden pleegt. En dat doet hij met charme en flair. In dit eerste deel van zijn avonturen staan de eerste negen verhalen die Leblanc schreef over de gentleman-inbreker. Korte verhalen waarin niets is wat het lijkt en Lupin de ene misdadige streek na de andere uithaalt of op spectaculaire manier ontsnapt aan de gevangenis en zijn nemesis, detective Ganimard. Sieraden van grote historische waarde, bedrijfsgeheimen en geheime middeleeuwse gangen spelen een grote rol en ook de bekende Britse detective komt een kijkje nemen. Al was Leblanc wel gedwongen om zijn naam aan te passen naar Herlock Sholmes in verband met het auteursrecht.

Wat een vreemde reis was dat! En hij begon zo goed. Nooit eerder was ik onder zulke gunstige voortekenen vertrokken. De Provence was een snel en comfortabel trans-Atlantisch stoomschip met een allervriendelijkste gezagvoerder. De fine fleur van de society zat er opeengepakt. Relaties kwamen tot stand, voor vertier werd gezorgd. We hadden het heerlijke gevoel van de wereld te zijn afgesneden, aan onszelf en elkaar overgeleverd zoals op een onbekend eiland, waardoor we vanzelf wel nader tot elkaar moesten komen.

 

Arsène Lupin

 

Zomerpret

Hét zomerboek van 2016 was de boodschap van Oevers. En ik kan dat alleen maar beamen, wat een plezier heb ik gehad met de gentleman-inbreker in de eerste zonnige dagen van deze zomervakantie. Het boek bestaat dus uit korte verhalen, die je fijn tussendoor kunt lezen. Maar zo achter elkaar zijn de verhalen deel van een groter geheel. Ook al zijn de avonturen van Arsène Lupin meer dan 100 jaar geleden geschreven, ze voelen zeker niet gedateerd aan. Sterker nog, de schrijf- en vertelstijl zijn juist sierlijk, knus en bevallig. Het is best lastig om mij nog op het verkeerde been te zetten als het gaat om thrillers en detectives, maar het is Leblanc gelukt, meteen al bij het eerste verhaal. En ook al is Lupin een slechterik, hij is ook vreselijk leuk! Zijn vermommingen en ingewikkelde plannen gecombineerd met zijn innemendheid zijn onweerstaanbaar. Zelfs het voorwoord van Bart van Loo is een genot om te lezen. Minpuntje? Dat ik het tweede deel zo snel mogelijk moet kopen om de zomerpret compleet te maken.

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

8 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren