Pagina’s

De roos van Tudor

Kringloop Curiosa: De roos van Tudor

De roos van Tudor

 

Een paar jaar geleden las ik mij in rap tempo door de Plantagenet en Tudor serie van Philippa Gregory heen, vermakelijke en makkelijke romans waar je zo tussen de regeltjes door toch aardig wat van oppikt. Ik zou niet alles wat ze schrijft voor waarheid aannemen, maar je krijgt in grote lijnen toch een aardig lesje over een belangrijke periode in de Engelse geschiedenis. Pas bevallen van mijn jongste dochter (in de kraamweek moet je niet te moeilijk doen) las ik The White Princess, over Elizabeth of York, de dochter van Edward IV en de moeder van één van de bekendste koningen uit de renaissance: Henry VIII. Die met al die vrouwen ja. Ik vond dit een echte tegenvaller, de slechtste in de serie. Gregory viel enorm in herhaling en van begin tot eind was het allemaal maar een saaie bende. Terwijl er toch best wat over Elizabeth of York te vertellen valt.

Voor Philippa Gregory zich in het Tudor tijdperk stortte was daar in de eerste helft van de vorige eeuw Margaret Campbell Barnes. En dat deed ze zeker niet gek, want de laatste jaren is er een hernieuwde interesse voor haar werk en zijn veel van haar boeken weer opnieuw uitgegeven. Vooral als e-books zijn ze goed te krijgen. Over haarzelf is weinig informatie te vinden. Geboren in Sussex in 1891 en gestorven op The Isle of Wight in 1962, waar ze zich na de oorlog vestigde. Ze had twee zoons, waarvan één is omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Voordat ze aan historische fictie begon schreef ze voornamelijk korte verhalen. Tussen 1944 en 1962 schreef ze een tiental romans, waarvan De Roos van Tudor uit 1953 er eentje is.

Natuurlijk staat er in mijn oudje weer eens geen datum vermeld, maar ik weet wel zeker dat ik niet te maken heb met een nieuwe uitgave. Een hardcover met papieren omslag. Een stamboom die uitgevouwen kan worden, gedrukt op extra dik papier. Een pagina met het portret van Elizabeth van York op speciaal glanzend papier. Het ziet er uit als een duur boek waar iemand altijd zuinig op is geweest. Deze editie is uitgegeven door de Zuid-Hollandsche Uitgevers Maatschappij en er zit een stickertje in van Christelijke Boekhandel W. Mathlener op de Voldersgracht 26 te Delft. De boekhandel bestaat niet meer en over de uitgever is ook weinig te vinden, maar mijn talenten als onderzoeksjournalist zijn nog in ontwikkeling hè, wie weet waar ik allemaal nog achter kom. Ik heb inmiddels al heel wat foto’s van oud Delft gezien en via streetview een kleine stadswandeling gemaakt. Mental note: Delft bezoeken in de nabije toekomst.

En terwijl ik dit boek van voor naar achter doorblader, onderzoek en besnuffel, lees ik de eerste twee pagina’s. En snap ik waarom de boeken van Margaret Campbell Barnes opnieuw zijn verschenen. Want ondanks het ietwat ouderwetsche taalgebruik las ik door. En door, en nog een beetje door. Weet je wat, ik lees De Roos van Tudor gewoon lekker uit.

Een diepe zucht van vrouwelijke verrukking ging door het vertrek, toen het wit fluwelen gewaad uit de omhulsels te voorschijn werd gehaald. De plooien hingen zwaar over de armen van een der hofdames, zodat elke met pareltjes geborduurde roos en fleur-de-lys in het ochtendzonlicht opviel en schitterde. Andere vrouwen lagen op haar knieën en hielpen met bezige handen de meer dan tien meteer lange sleep uit te spreiden.
De jeugdige Elizabeth van York stond, in haar keurslijf en onderrok, te trillen van opwinding, toen de coupeuse die uit Frankrijk was overgekomen, al die pracht over haar schouders liet glijden; want, prinses of geen prinses, het aanpassen van haar bruidskleed overkomt een jong meisje niet elke dag.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren