Pagina’s

Metro 2034

Metro 2034: games, tunnels en post apocalyptisch gedoe

Behalve tekenen, strips en boeken lezen, films en series bingen op Netflix met Ogma’s Tineke, mag ik ook graag  een spelletje spelen. Nu heb ik het niet over bordspelletjes (hoewel we daar ook menig uurtje aan hebben besteed met vrienden), maar over videogames. Voordat er kindjes in beeld kwamen heb ik toch wel behoorlijk wat avondjes doorgebracht in digitale schemergebieden, op zoek naar te bevrijden prinsessen of achterna gezeten door monsters in schimmige oude huizen. Nu zijn er veel games gebaseerd op films en strips, de één beter dan de andere, maar minder bekend zijn games die gebaseerd zijn op boeken. Nog verrassender is het wanneer deze dan ook nog eens geslaagd zijn en culthits worden. Ik heb het even niet over Lord of the Rings, die iedereen tegenwoordig wel kent, maar over de Witcher serie van Andrzej Sapkowski (waar ik het nog uitgebreid over zal hebben in een ander stuk) en de Metro boeken van Dimitri Glukhovsky.

 

Metro 2034

 

In 2010 verscheen het spel Metro 2033, een duistere survival horror shooter die zich afspeelt in de ondergrondse ruïnes van de metro in post-apocalyptisch Moskou. Omdat ik wel van dit genre games hou, wilde ik er meer over weten en kwam er achter dat het gebaseerd is op het gelijknamige boek. Het verhaal gaat over Artyom die in de metro van Moskou leeft, samen met (voor zover bekend) het laatste bastion van de menselijke overlevenden van een nucleaire oorlog. Om zijn thuis, het station VDNKh, te beschermen tegen de vreemde dreiging van de Dark Ones, moet Artyom zich een weg zien te banen naar het andere uiteinde van het metro stelsel.

 

 

Lieve hemel, wat heb ik genoten van de reis die Artyom aflegt door de waanzin en duisternis en de verschillende kleine minilandjes en politiestaten die zijn ontstaan in de tunnels en stations. Groot was dan ook mijn vreugde toen ik er achter kwam dat het officiele vervolg, Metro 2034 in het Engels was vertaald. In dezelfde ondergrondse wereld volgen we nu het verhaal van Hunter en Homer. Hunter is een door strijd getekende veteraan die we voor het eerst hebben ontmoet in Metro 2033. Hij wil zich voor een laatste keer bewijzen en een bedreiging stoppen die de hele bevolking van de metro kan uitroeien. Homer, die eigenlijk Nikolai heet, ziet in Hunter de held waarover hij zijn helden epos wil schrijven. Samen dringen ze door in het hart van het metrostelsel. Tijdens hun reis ontmoeten ze behalve mensenetende mutanten en vijandelijke overlevenden, ook de jonge bannelinge Sasha. Nadat Hunter haar redt van een aanrander, voegt ze zich bij het onwaarschijnlijke duo. Tijdens het voortzetten van hun reis begint Sasha gevoelens te krijgen voor Hunter, terwijl Homer steeds meer vraagtekens begint te zetten bij de beweegredenen en leugens van Hunter…

Hoewel de toon en setting van beide boeken hetzelfde zijn, is de snelheid waarmee het verhaal van 2034 wordt verteld hoger. Beide boeken stellen ook filosofische vraagstukken over de vergankelijkheid van alles en de plaats van de mens in die wereld en in wat voor gedrag hij terug valt. Waar Metro 2033 bleef hangen bij dergelijke observaties en de snelheid er uit ging, beleefde ik dat bij Metro 2034 niet. Misschien ligt dat aan het feit dat het eerste deel een Nederlandse vertaling was en deel 2 een Engelse? Vertalingen zijn en blijven soms een hit and miss en de ene vertaler is daar beter in dan de ander. Niettemin zijn beide boeken wat mij betreft grote aanraders voor liefhebbers van het genre. Zodanig zelfs dat ik bijna overweeg Russisch te leren voor het in 2015 verschenen vervolg, Metro 2035… maar gelukkig wordt aan de Engelse vertaling gewerkt. Het zou leuk zijn als die nog even voor augustus uitkomt! S dnem rozhdeniya!

Jan-Rutger Hoekstra, striptekenaar, boekenliefhebber en eigenaar van Studio Dallaz. Met wellicht een beetje ongezonde obsessie voor muziek en gitaren. Getrouwd met boekenwurm Tineke, fysiek vader van Emma en Berber en geestelijk vader van een libertijns, blauw konijn genaamd Beldragor.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren