Pagina’s

Rhyme of the Ancient Mariner

Poëzie in Muziek: Rime of the Ancient Mariner

Rhyme of the Ancient Mariner

This is what not to do when a bird shits on you

Day after day, day after day,
We stuck, nor breath nor motion;
As idle as a painted ship
Upon a painted ocean.

Water, water, every where,
And all the boards did shrink;
Water, water, every where,
Nor any drop to drink”.

Hoe zegt u? Nog nooit van gehoord? Rime of the Ancient Mariner, u weet wel, dat lange, strofische en ietwat droge gedicht van Samuel Taylor Coleridge. Bij veel mensen gaat er heel vaag, een belletje rinkelen. Wie weet zelfs een herinnering aan een benauwd klaslokaal tijdens een dubbel uur Engels op de middelbare school… Ik neem het niemand kwalijk. Tenzij je een die-hard fan bent van Coleridge, William Wordsworth en vergelijkbare dichters/schrijvers uit de late 18e en vroege 19e eeuw, is dit een stijl van schrijven die soms wat moeilijk te behappen is. Gelukkig zijn de heren Harris en Dickinson van de welbekende band Iron Maiden (jawel, daar zijn ze weer) dus wel van die liefhebbers.

De ballade van de oude zeeman die in een opwelling een albatros doodt, en daarmee zichzelf en de bemanning van zijn schip vervloekt, is omgezet in een vrij lang, atmosferisch en melodieus metal nummer, wat niet bepaald onbekend terrein is voor deze band. Naar moderne maatstaven is het geen “heavy” nummer, in de huidige metalwereld is het naast sommige jongere bands zelfs vrij licht en toegankelijk, ondanks de speelduur van bijna een kwartier. Toch blijft Rime of the Ancient Mariner één van mijn favoriete Iron Maiden nummers, waarschijnlijk juist omdat het nog steeds het gedicht van Coleridge is… Boeken en muziek, je zal er maar van houden! Maar toch… wat zou de Mariner toch bezield hebben?

 

Jan-Rutger Hoekstra, striptekenaar, boekenliefhebber en eigenaar van Studio Dallaz. Met wellicht een beetje ongezonde obsessie voor muziek en gitaren. Getrouwd met boekenwurm Tineke, fysiek vader van Emma en Berber en geestelijk vader van een libertijns, blauw konijn genaamd Beldragor.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren