Pagina’s

De Wonderlingen

Bewitched, Bothered and Bewildered; De Wonderlingen van Brian Selznick

In 1766 spoelt Billy Wonderling aan land na een schipbreuk. Hij wordt de stamvader van een beroemde acteursfamilie. Twee eeuwen later, in 1990, loopt Joseph weg van zijn kostschool. Hij komt terecht bij een vreemde oom in een nog vreemder huis, vol oude portretten en schimmen uit het verleden. Daar vindt Joseph aanwijzingen over zijn familie. Langzaam ontdekt hij dat zijn leven op vreemde wijze verweven is met dat van Billy.

 

De Wonderlingen

 

Uitgeverij Lannoo stelde voor om mij ‘De Wonderlingen’ op te sturen en meteen al bij het bekijken van de meegestuurde boektrailer kreeg ik kippenvel. Dat moest wel een heel erg bijzonder boek zijn…. Ga even rustig zitten en geniet van dit mooie filmpje.

 

 

Ik lag dus te smachten onder de brievenbus en het onvermijdelijke gebeurde. Ik ben verliefd geworden; Bewitched, Bothered and Bewildered. Ik heb het heel erg zwaar te pakken….

 

De Wonderlingen

Een mooie man met een boek, what’s not to like?

‘De Wonderlingen’ is niet zo maar een geschreven boek met illustraties erbij, maar bestaat uit evenzoveel pagina’s tekst als beeldmateriaal. Het verhaal van Billy, die in 1766 schipbreuk lijdt is volledig geïllustreerd. We zijn hoe hij aanspoelt nadat het schip De Kraken is vergaan en hoe hij terecht komt in Londen. Hij stuit daar op de bouw van een nieuw theater en bouwt een nieuw bestaan op. Billy en zijn nakomelingen worden beroemde en beruchte acteurs die bekend staan om hun vertolkingen van de stukken van Shakespeare.
In 1990 loopt Joseph weg van kostschool, op zoek naar zijn vriend Knip. Hij besluit de zoektocht te beginnen bij zijn oom, die hij nog nooit heeft ontmoet, maar wiens huis hij met Knip op een kaart heeft opgezocht. Daar aangekomen merkt hij al snel dat zijn oom een zonderlinge man is, met een bijzonder huis waarin Joseph tekeningen en verhalen aantreft over de familie Wonderling.

Het duurde even voor ze bij de schouwburg waren omdat Joseph meereed op het stuur van Frankies fiets. Het was koud, maar dat merkte hij nauwelijks; daarvoor was hij te zenuwachtig en hobbelde de fiets te woest. Toen ze er waren, zette Frankie haar fiets vast aan de paal van een verkeersbord. Tussen de middelste zuilen van het theater hing een reusachtig spandoek: EEN WINTERSPROOKJE, VAN WILLIAM SHAKESPEARE. De hele wereld zit vol Shakespeare, dacht Joseph.

Melancholisch, magisch, warm. Zo mooi dat je er een beetje pijn van in je buik krijgt. Amper op de helft van het grafische gedeelte had ik al diverse brokken uit mijn keel weg zitten slikken. Tijdens het lezen, en nog dagen daarna liep ik regelmatig te dagdromen over ‘De Wonderlingen’, het verhaal liet mij niet los. Het visuele aspect van dit boek geeft het zo’n mooie, extra dimensie en de tekeningen zijn prachtig en vol emotie. Ik wil ze op een poster, of mijn trapgat er mee behangen! Hoe vervolgens in deel twee, het geschreven stuk, Joseph langzaam maar zeker het familiegeheim van De Wonderlingen ontdekt en daarmee de levens van de mensen om hem heen beïnvloed is net zo mooi en hartverwarmend gemaakt. Een fantastische balans van proza en illustratie. Echt een boek om in te verdwijnen, met hart en ziel.

Brian Selznick, ik kende hem niet, maar ik garandeer je dat ik zijn oeuvre compleet in de kast heb staan voordat het jaar voorbij is. En de volgende keer dat ik in Londen ben, bezoek ik David Severs’ House. Waarom? Lees ‘De Wonderlingen’ maar.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

  • Riet

    24 juli 2016 at 14:38

    Wat bijzonder om dit te lezen. Ik was een tijdje terug in Londen en ons lag tegenover het huis wat jij beschrijft. Jammer dat ik er niet naar binnen ben gegaan ;(. Dit boek gaat in elk geval op mijn verlanglijst en mocht ik nog eens in Londen komen ga ik dit huis zeker bezoeken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren