Pagina’s

  • Home
  • Leesverhalen
  • Twee vriendinnen, één boek, tranen met tuiten: A Tiny Bit Marvellous – Dawn French
tiny bit marvellous

Twee vriendinnen, één boek, tranen met tuiten: A Tiny Bit Marvellous – Dawn French

Mo is about to hit the big 50, and some uncomfortable truths are becoming quite apparent: She doesn’t understand either of her teenage kids, which as a child psychologist, is fairly embarrassing. She has become entirely grey. Inside, and out. Her face has surrendered and is frightening children. Dora is about to hit the big 18 and about to hit anyone who annoys her, especially her precocious younger brother Peter who has a chronic Oscar Wilde fixation. Then there’s Dad, who’s just, well, dad.

 

tiny bit marvellous

Waar denk ik aan als ik deze titel zie? Mijn bestie Tineke natuurlijk. Als er iemand a tiny bit marvellous is dan is zij dat wel en dus, zeker aangezien de schrijfster een van de beste Britse comédiennes is die er bestaat, nam ik het boek mee om aan haar cadeau te doen.

Voor ik het boek aan haar weg zou geven wilde ik het nog wel even zelf lezen. Bij de eerste regel had die French me al te pakken. Een boek, in dagboekvorm geschreven door verschillende leden van één gezin, en zo scherp, zo geestig en zo raak… Het was liefde op het eerste gezicht en ik wist dat ik dit juweeltje niet meer af zou kunnen staan.

Ik ben een Friezin. Wellicht geen diep-Fries, maar Fries genoeg om nuchter en bedaard te zijn. Als ik een boek lees ben ik niet direct een lachebekje en toch maakte dit boek dat ik zeer regelmatig hardop moest lachen. Wat een fijn en heerlijk boek. De verhalen van de17-jarige puberdochter, zwelgend in haar misere, de bijna 50-jarige moeder die zichzelf vakkundig voor de gek weet te houden wat betreft haar opvoedvaardigheden en – mijn favoriet- de jongste zoon die kampt met een Oscar Wilde obsessie, allemaal zijn ze het lezen meer dan waard. En dat ik – nuchtere Fries of niet- aan het einde potdoosje nog een traantje moest wegpinken ook… het is een bijzonder boek, en dat is het.

Ik ben erg van het delen en weggeven. Altijd als Tineke en ik elkaar zien volgt er een uitwisseling van boeken en tijdschriften (en af en toe wat zelfgebakken lekkers), en ik geef zonder problemen fijne boeken weg als ik denk dat zij daar iets mee kan. Dat was al zo voor Ogma er was, en is alleen maar meer geworden. Maar dit boek… deze mocht ze lenen. Gewoon lenen, want het boek zelf krijgt een ereplaatsje in mijn kast. En voortaan speur ik bij tweedehands boekwinkels even goed bij de F van French, want ik wil er best nog zo eentje. Yes, please! ~Jolanda

 

“Tineke, dit boek MOET je lezen! En ik wil hem wel graag terug, want het is écht te leuk om weg te geven.” Nou goed dan Jolanda, als Dawn French het heeft geschreven dan zal het ook wel goed zitten. Met de glimmende ogen van Jolanda nog in mijn achterhoofd begon ik op de terugreis in de auto al met lezen. Gelukkig zat er iemand anders achter het stuur. Ik lag al bij de eerste zin in een deuk en opeens vond ik het heel erg dat Jolanda en ik maar 20 minuten van elkaar af wonen. Wat mij betreft hadden we nog een paar uurtjes gereden zodat ik het in één ruk uit had kunnen lezen. Dawn French, you fabulous, marvellous woman! Mental note, veel meer boeken lezen van mijn favoriete Engelse komedianten. Waar het verhaal over gaat? Weet je, dat doet er niet eens zo veel toe, het gaat om het fantastische, rijke taalgebruik vol humor. En die eerste zin waardoor ik meteen in mijn broek piestte? Nou hier istie:

My mother is, like, a totally confirmed A-list bloody cocking minging arsehole cretin cockhead of the highest order.

Weet ik trouwens ook meteen wat me te wachten staat als die meiden van mij in de puberteit belanden. ~Tineke

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren