Pagina’s

boeken ruilen

Ik ga op visite en ik neem mee: boeken ruilen is een feest

Nieuwe boeken, vers van de drukker, zijn natuurlijk prachtig. Hagelwit papier, krakende ruggen en prachtige covers, ik houd er van. Ik heb alleen een klein probleempje; keiharde cash. Als in; dat is er niet. Koop ik wat ik wil hebben nieuw, dan heb ik van die Dickensiaans hongerige kindertjes thuis die me met grote, bedelende ogen aankijken en om meer smeken na een half kommetje Brinta (aangemaakt met water in plaats van melk). Nope, dat kan niet. Gelukkig hebben tweedehands boeken ook hun charme. De geur, het feit dat je niet voorzichtig hoeft te zijn met die krakende rug en natuurlijk de prijs. Ik schreef al eens over manieren om goedkoop aan boeken te komen en vandaag wil ik eens even wat dieper ingaan op het feest dat boeken ruilen heet.

Zo spreek ik nog wel eens met Jolanda af (naast schrijfster, docente en detective expert voor Ogma is ze namelijk ook al een jaartje of zeventien mijn vriendin. Zeventien jaar….holy sjit wat word ik oud!) en die afspraakjes gaan meestal gepaard met de nodige uitpuilende tassen vol lectuur. En chocolade, nomnom.

 

boeken ruilen

 

Ogma draait trouwens op Tony’s Chocolonely by the way. En nee, ik krijg geen geld om dat te zeggen, was het maar waar. Al mag Tony’s best onze sponsor worden hoor, vinden wij helemaal niet erg! Betaling mag in natura. 😉 Deze keer pakte ik eigenlijk nog maar een bescheiden stapeltje in. Ik heb nog heel wat boeken die ik door wil geven aan Jolanda, of lenen, maar ik wil ze eerst zelf hebben gelezen. De bulk had ze dan ook nog van me tegoed.

 

boeken ruilen

 

Wat tijdschriften betreft vind ik het een kunst om ze zo lang mogelijk bij het oud papier vandaan te houden. Het liefst moet één exemplaar ook door zoveel mogelijk mensen worden gelezen. Gelukkig denken er meer mensen om mij heen zo over. De literatuur bijlagen krijg ik van een vriendin, de geschiedenis bladen van mijn vader. Ik lees ze graag bij het ontbijt en vervolgens gaan ze door naar Jolanda, die ze op haar beurt na het lezen ook weer doorgeeft. Je zou er bijna ‘The Circle of Life’ bij gaan jubelen!

 

boeken ruilen

 

Dan het belangrijkste; de boeken! Dit nam ik de laatste keer mee:

The woman who went to bed for a year – Sue Townsend

The day her gifted twins leave home for university, Eva climbs into bed and stays there. For seventeen years she’s wanted to yell at the world, ‘Stop! I want to get off’. Finally, this is her chance. Perhaps she will be able to think.
Her husband Dr Brian Beaver, an astronomer who divides his time between gazing at the expanding universe, an unsatisfactory eight-year-old affair with his colleague Titania and mooching in his shed, is not happy. Who will cook dinner? Eva, he complains, is either having a breakdown or taking attention-seeking to new heights.
But word of Eva’s refusal to get out of bed quickly spreads.
Alexander the dreadlocked white-van man arrives to help Eva dispose of all her clothes and possessions and bring her tea and toast. Legions of fans are writing to her or gathering in the street to catch a glimpse of this ‘angel’. Her mother Ruby is unsympathetic: ‘She’d soon get out of bed if her arse was on fire.’
And, though the world keeps intruding, it is from the confines of her bed that Eva at last begins to understand freedom.

Een Venetiaans geheim – Ian Caldwell & Dustin Thomason

De universiteit van Princeton, Goede Vrijdag 1999. Door wie ze bedreigd worden weten ze niet. Waarom ze bedreigd worden ook niet. Maar één ding is zeker: het heeft te maken met hun onderzoek naar een oud Venetiaans manuscript uit 1499. Aan de vooravond van hun afstuderen staan twee goede vrienden, Paul Harris en Tom Sullivan, op het punt het mysterie van de codex Hypnerotomachia Poliphili te ontrafelen. Deze tekst van Francesco Colonna, die wetenschappers als eeuwenlang voor raadselen plaatst, beschrijft op zeer wonderbaarlijke wijze een liefdesgeschiedenis. Paul en Tom vermoeden dat er een verborgen boodschap achter schuilgaat. Maar terwijl de Renaissance voor Paul en Tom en hun vrienden Charlie en Gil weer tot leven komt, worden er bedreigingen aan hun adres geuit. Deze worden steeds grimmiger. Zelfs voor moord deinzen hun tegenstanders niet terug. Als het viertal ontdekt dat het geheim met de beeldenstorm en verborgen kunstschatten te maken heeft, blijkt het echte onderzoek nog te moeten beginnen…

The gates of angels – Penelope Fitzgerald

Niks dan lovende woorden op de achterkant: “A book which delights, amuses, disturbs and provokes reflection, in equal measure. It is a triumph of craftmenship, intelligence and sensibility.” aldus Allan Massie. En zo zijn er nog een drietal lyrische aanbevelingen te lezen. Maar waar het nou over gaat? Geen idee! Ook de binnenkant gaf niks prijs over de inhoud van dit boek. Waarom ik het dan meenam? De cover natuurlijk; een oud glas in lood raam. De naam van de schrijfster; Penelope, vind ik mooi. Soms is dat alles wat er nodig is om een boek te kopen. Wie weet schrijft Jolanda een stuk voor Ogma en komen we er achter waar het verhaal over gaat en of de aanbevelingen terecht zijn. Wordt vervolgd?

En dan laat ik jullie morgen zien welke stapel ik weer mee naar huis mocht nemen. Zijn wij de enigen die een halve boekenkast van hot naar her sjouwen, of ruilen en lenen jullie ook regelmatig grote hoeveelheden boeken?

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

One Comment

 • Wieneke

  11 juli 2016 at 08:28

  Dat van die tijdschriften is voor mij heel herkenbaar. Ik krijg vaak tijdschriften van een vriendin en geef ze door aan anderen, die ze op hun beurt ook weer doorgeven.

  Geen wonder dat die dingen steeds duurder worden in de winkel. 😉

  Sue Townsend kan zo schrijven, dat mij de tranen van het lachen over de wangen lopen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren