Pagina’s

 • Home
 • Leesverhalen
 • The Joy of Less, of hoe ik dankzij Miss Minimalist al mijn spullen weg deed
the joy of less

The Joy of Less, of hoe ik dankzij Miss Minimalist al mijn spullen weg deed

The Joy of Less is a fun, easy-to-follow guide to minimalist living from bestselling decluttering expert Francine Jay. Dip in and be on your way to a simpler, more streamlined, and more serene life.

 

the joy of less

 

Ik vind mijzelf altijd best een goede opruimer. Ik kan mijn spullen keurig organiseren en als de kinderen eenmaal op bed liggen is mijn woonkamer best netjes. Schoon is een ander verhaal, maar je kan niet alles hebben hè. Toch ben ik stiekem altijd een beetje jaloers op blogster Valhalla. Die weet daar in Noorwegen met vier kinderen een minimalistisch huishouden te runnen waar ik een puntje aan kan zuigen, zo mooi <3. Haar huis is opgeruimd en ruim (op de foto’s dan hè, ik heb haar kasten niet zelf geïnspecteerd) en alle oppervlakken zijn leeg en dat staat dan prachtig. Bij mij staat op elk oppervlak iets. En aan elke muur hangt ook wel wat. Dat vind ik namelijk mooi en dat is ook goed natuurlijk. Maar soms jeukt het en wil ik het anders en beter, dus toen Valhalla na een opruimrondje vroeg of ik The Joy of Less van haar wilde hebben hoefde ik daar niet over na te denken.

The Joy of Less is geschreven door Francine Jay, online bekend als Miss Minimalist. Op haar blog staat ‘A beautiful life with less stuff’, klinkt heerlijk! En dit boek neemt je stapje voor stapje aan de hand mee om dit doel te bereiken. En dan ook nog eens prachtig vormgegeven en fijn geschreven, zonder het instralen van onderbroeken a lá Marie Kondo en mét de nadruk op de invloed van minimalisme op mensen, de natuur en de maatschappij. Niet alleen ben je nu aan het opruimen geslagen, maar je zorgt ook nog eens voor een betere wereld. Win win!

Al heb ik ook mijn vraagtekens bij een aantal van haar methodes. Neem bijvoorbeeld “Start Over”, meteen de eerste stap in haar STREAMLINE werkwijze. Het idee is dat je opnieuw begint met het inrichten van je huis zoals je dat bij een verhuizing doet. Je haalt alles leeg en zet dan alleen de spullen terug waar je blij van wordt. Dit kan op kast niveau, maar het beste is om een kamer compleet leeg te halen en daarna alle spullen kritisch te bekijken. Een prima methode voor mijn kledingkast, maar om nou alles uit mijn woonkamer te sjouwen? Manlief werkt daar toch niet aan mee en mijn rug gaat dat ook niet redden. Ik zie het al voor me:

Op een zonnige dag komt Jan-Rutger thuis uit zijn werk. Hij kan niet bij de deur komen, omdat de tuin ligt bezaaid met de complete woonkamer inboedel. Ergens tussen de brokstukken van wat eens de living was, ziet hij zijn vrouw liggen. Uitgeput en stuiptrekkend op het terras.

Ik gooide dus niet alles er uit zoals aanbevolen door Miss Minimalist. Zijn er bijvoorbeeld mensen die hun bed niet terug zetten? Een bed kan toch altijd blijven staan? Misschien alleen de hysterische schuimbekkers die het allemaal te veel is geworden toen alles eindelijk in de tuin stond en dat het vervolgens keihard begon te regenen. Die hebben hun bed niet terug gezet, maar zijn regelrecht naar het dichtstbijzijnde vijf sterren hotel gesjeesd. Daar zijn ze nu nog. Ze leven nog lang en gelukkig, mét roomservice.

Of je bed is kapot natuurlijk, dat kan ook. Gelukkig vind Miss Minimalist het goed als je bed en zware kasten blijven staan bij haar opruimtechniek, pffff. Hoe dan ook, nog voordat ik halverwege het boek was stonden er al twee dozen klaar voor de kringloopwinkel en zaten alle recycle bakken in de buurt vol. Door dit fijne boek ben ik weer een beetje beter geworden in opruimen en heb ik geleerd om de poortwachter voor spullen te zijn. Alleen boeken hè, dat blijft een moeilijk puntje…. * mompelt iets over goede voornemens *

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

5 Comments

 • Wieneke

  8 juli 2016 at 09:37

  Ja, het less is more principe hanteer ik ook zoveel mogelijk. Het niveau van Valhalla zal ik wel nooit bereiken, maar we doen wel ons uiterste best om regelmatig op te ruimen en geen zaken meer te kopen, die we toch niet gebruiken.

  Ik ben er van overtuigd, dat we met veel minder zooi toe kunnen en daar zelfs gelukkiger van worden. Nou… oké….gelukkiger, laten we zeggen: meer relaxt zijn en meer tijd overhouden voor de dingen die er echt toe doen.

  Maar mijn bed blijft staan, hoor. Echwel!

  Beantwoorden
  • Ogma

   8 juli 2016 at 09:45

   Het is eerst even wat werk, maar als alleen overblijft wat je echt mooi vindt dan is dat zo fijn. Het viel mij mee hoe realistisch dit boek is over wat een huis leefbaar maakt, de een heeft nu eenmaal wat meer nodig dan de ander. Je hoeft heus niet met 1 stoel en een pollepel te leven, als je maar niet een slaaf wordt van je spullen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren