Pagina’s

darker domain

A Darker Domain – Val McDermid

Twenty-five years ago, the daughter of the richest man in Scotland and her baby son were kidnapped and held to ransom. But Catriona Grant ended up dead and little Adam’s fate has remained a mystery ever since. When a new clue is discovered in a deserted Tuscan villa – along with grisly evidence of a recent murder – cold case expert DI Karen Pirie is assigned to follow the trail. She’s already working a case from the same year. During the Miners’ Strike of 1984, pit worker Mick Prentice vanished. He was presumed to have broken ranks and fled south with other ‘scabs’…but Karen finds that the reported events of that night don’t add up. Where did he really go? And is there a link to the Grant mystery? The truth is stranger – and far darker – than fiction.

 

darker domain

 

Tony Hill en zijn tasje

Een paar jaar geleden keken wij vol vuur naar ‘ Wire in the Blood’, dude wat een spannende serie was dat zeg. Ik vond Tony Hill zo aandoenlijk, altijd met dat tasje om te sjouwen in zijn net iets te grote jas. En de zaken logen er niet om, lekker schokkend (soms letterlijk) en bruut. Jammer dat het allemaal is uitgezonden vóór het streaming tijdperk, binge watchen was er niet bij. Op dvd is de serie ook moeilijk te krijgen, ja knetterduur en dan nog zonder ondertitels ook. Ook al heb ik Engels gestudeerd, ‘s avonds na een lange dag maak ik het mezelf graag gemakkelijk. Bovendien heb ik een permanente oorbeschadiging opgelopen van alle concerten en festivals waar ik me heb uitgeleefd. Dan moet de tv dus knetterhard, worden die kinderen weer wakker…. Gelukkig was er een muisstille oplossing; ‘Wire in the Blood’ is gebaseerd op een serie boeken van Val McDermid. Ik ging er eens voor zitten en al snel stond Val in mijn favorietenlijst. En niet alleen haar Tony Hill boeken zijn geweldig, zo las ik laatst ‘A Darker Domain’, een duistere titel op een mooie zomerse dag.

DI Karen Pirie, het hoofd van de Cold Case afdeling, krijgt bezoek van een jonge vrouw. Zij is op zoek naar haar vader die meer dan tweeëntwintig jaar geleden is verdwenen. Er is toen nooit aangifte van vermissing gedaan omdat men er van uit ging dat hij er van door is gegaan om ergens anders een baan te vinden. Het was het hoogtepunt van de stakingen, iedereen was door zijn spaargeld heen en hele gezinnen leden honger omdat er al maanden geen inkomen meer was. Sommige mannen konden het niet langer aan en gingen elders op zoek naar werk, schandalig vond men. En de achtergebleven familie van een stakingsbreker werd met de nek aangekeken. Mick Prentice leek één van die mannen, opgerot stond netjes was het oordeel. Maar Michelle, de dochter van Mick, heeft een ziek kindje waar ze met spoed een passende bloedmergdonor voor nodig heeft. Ondertussen geniet onderzoeksjournalist Bel van een welverdiende vakantie in Toscane, maar als zij in een nieuwsgierige bui een vondst doet in een oude verlaten villa kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Ze neemt contact op met de rijkste man van Schotland omdat ze denkt nieuwe informatie te hebben gevonden over de ontvoeringszaak van zijn dochter en kleinzoon. Kortom, Karen Pirie krijgt het druk!

It had been a few years since Karen had last taken the single-track road to Newton of Wemyss. But it was obvious that the hamlet had undergone the same transformation as its sister villages on the main road. Commuters had fallen ravenous upon all four of the Wemyss villages, seeing rustic possibilities in what had been grim little miners’ rows. One-bedroomed hovels had been knocked through to make lavish cottages, back yards transformed by conservatories that poured light into gloomy living-kitchens. Villages that had shrivelled and died following the Michael pit disaster in ’67 and the closures that followed the 1984 strike had found a new incarnation as dormitories whose entire idea of community was a pub quiz night. In the village shops you could buy a scented candle but not a pint of milk.

 

Thatcher en de mijnstakingen

Ik zou al bijna beginnen met een spoiler. Niet een mega spoiler die alle mysterie uit het verhaal haalt, maar de romantische zijlijn van het verhaal mag ook een beetje spannend blijven toch? Laat ik maar zeggen dat het met de romantiek in dit boek wel goed zat. Vind ik leuk! Net zoals het feit dat ik mijn historische dorst weer wat heb kunnen lessen. Ik wist niet zoveel over de mijnstakingen in Engeland en Schotland, een voetnootje in een geschiedenisles die ik tijdens mijn studie Engels heb gehad. Dat het er zo heftig aan toe ging joh, die Thatcher komt er niet goed van af in dit boek. ‘A Darker Domain’ geeft een indringend beeld van de mining communities en de sociale invloed van de stakingen. En verder leest het gewoon als een trein. De perspectieven wisselen, zo net op het randje van frustratie. Je wilt weten hoe het verder gaat met Bel, en hoppa, daar gaan we weer over naar Karen. Zo blijft het plot bijna tot aan het einde een raadsel. Well done Val, well done!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

4 Comments

  • Jolanda

    7 juli 2016 at 15:58

    Van harte gefeliciteerd, Machteld!
    En oh ja, Wire in the blood…….nooit de serie helemaal af kunnen kijken, daarna nooit meer tegen gekomen. Dit boek gaat meteen op mijn verlanglijstje bij Bol. Toch wel handig, die advertenties…….even opslaan en klaar. Manlief heeft het makkelijk met mijn verjaardag 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren