Pagina’s

Vakantieboeken top 10

Vakantieboeken Top Tien

Voor mij speelt een echt vakantieboek zich af in een ver en exotisch oord. Waar je, als je het vliegtuig uitkomt, tegen een muur van hitte aanloopt en een bloemenkrans omgehangen krijgt. Boeken over ons kikkerlandje lees ik wel weer als ik thuis ben. Een boek mag ook op mijn lijst als ik het op vakantie gelezen heb. Welke boeken moeten er van mij dus in jouw koffer? ~Mirjam

 

Vakantieboeken top 10

 

Tijgers in de Nacht van Fiona McFarlane

Wow, dit boek kwam binnen. Ik kon iedere keer maar een paar pagina’s lezen, dan moest ik het weer wegleggen. Het verhaal kabbelt een beetje voort, maar tegelijkertijd is het ook heel spannend. Ik wilde de hoofdpersoon van alles toeroepen. Maar ja, ze hoorde me niet… Beetje bij beetje ontvouwt zich het verhaal over Ruth, de tijger die ze ’s nachts in de woonkamer hoort en Frida, de hulp in de huishouding, die opeens op de stoep staat. Volgens andere reviews kun je het einde mijlenver zien aankomen. Misschien. Voor mij werd de spanning juist heel goed opgebouwd. Verre bestemming: check, ‘Tijgers in de Nacht’ speelt zich in Australië af.

 

Stella’s Minnaar van Terry McMillan

Op een strand in Zuid-Frankrijk las ik tijdens een van de heetste zomers in jaren ‘Zout op mijn Huid’. Overal was het te warm voor, behalve lezen. ’s Nachts zwetend in een tentje.. Tineke vertelde al eerder over dit boek, anders had het zeker in deze top tien gestaan. Een ander zinderend boek is ‘Stella’s Minnaar’ van Terry McMillan. Dit boek voldoet uitstekend aan een van mijn andere eisen: het moet luchtig zijn. Als je wat wegdoezelt in je hangmat, dan moet je daarna gewoon de draad weer kunnen oppikken. Geen zware kost dus. De verhaallijn is simpel: Stella gaat op vakantie naar Jamaica en ontmoet daar een lekker ding. Nix mis mee.

 

De Thuisreis van Rosamunde Pilcher

Dit boek kocht ik lang geleden op Kreta, mijn vakantieboekenvoorraad van thuis was op. Stress! Het verhaal blijft me boeien, ook al heb ik het inmiddels al meerdere keren gelezen. Je volgt de hoofdpersoon Judith Dunbar vanaf het moment dat ze net voor de Tweede Wereldoorlog naar kostschool vertrekt. Haar ouders en zusje gaan als expats naar het verre oosten. De oorlog breekt uit en niets is meer wat het was. Dit soort boeken voelt voor mij als een lange brief van een oude vriendin, heerlijk nostalgisch en weemoedig.

 

Niet verrassend bestaat mijn bijdrage aan de zomervakantieboeken top tien uit drie historische boeken. Daar hou ik nu eenmaal het meeste van. En wie wil nou niet wegdromen op een heerlijk lome zomerse vakantiedag? Hier zijn ze, in geheel willekeurige volgorde. ~Jolanda

 

Vakantieboeken top 10

 

Dissolution van C.J.Sansom

Dit boek behandelt de ontmanteling van de Britse kloosters door Henry VIII, de intriges van het Engelse koningshuis en de politieke kopstukken uit die tijd, en een paar sappige moorden die moeten worden opgelost door de gebochelde advocaat Matthew Shardlake. Een groot deel van het boek speelt zich af in de bittere kou van een besneeuwde Engelse winter, lekker verkoelend dus!

 

De Kruisvaarder van Michael Alexander Eisner

Dit verhaal speelt zich af in 1275 in Spanje en vertelt over twee oude vrienden die elkaar in een klooster opnieuw tegenkomen, nadat een van de twee deel heeft genomen aan een kruistocht. Dit is hem niet goed bekomen; hij is (of lijkt?) geestelijk volledig ingestort. Het verhaal pakt je vanaf het begin en heel langzaam begint de ontrafeling van het hoe en waarom van de kruisvaarder. Spannend, meeslepend en zinderend, perfect voor een mooie zomervakantie.

 

De scheepsjongen van John Boyne

Pas na een aantal jaar kwam ik erachter dat de schrijver van dit boek dezelfde is als die van die jongen in die gestreepte pyjama, nooit bij stil gestaan. Het is dan ook een heel ander boek. Zijn schrijfstijl is wel hetzelfde, namelijk enorm goed leesbaar. Terwijl ik dit boek las, over de viertienjarige John Jacob Turnstile, vielen mij steeds meer dingen op over het schip waar deze scheepsjongen mee reist, en de bemanning daarvan. Had ik het boek in het Engels gelezen dan had de originele titel mij direct al een boel duidelijk gemaakt (The Mutiny on the Bounty), maar eigenlijk was dit leuker, het er langzaam achter komen dat je al een beetje weet waar het over gaat. Tropische temperaturen, een schip vol ongewassen mannen; voor mij een heerlijk vakantieboek.

 

Als het om vakantieboeken gaat is mijn motto “Hoe dikker, hoe beter”, je wilt tenslotte niet zonder leesvoer komen te zitten. Ik kan me nog een strandvakantie herinneren in het pre-smartphone/tablet/e-reader tijdperk waarin ik de laatste dagen op mijn strandbedje manisch patience heb liggen spelen op zo’n klein rot telefoontje. Dikke boeken dus, en daar weer veel van! ~Tineke

 

vakantieboeken top 10

 

Pillars of the Earth van Ken Follett

Een historisch verhaal over de bouw van een kathedraal in de 12e eeuw. Liefde en verraad en geschiedenislessen in één boek, Ken Follett doet dat zo vreselijk goed. En als je dan je tentje heb opgeslagen in Frankrijk, of een fijne B&B hebt gevonden in Engeland, loop dan eens een lokale kathedraal in, kijk omhoog en verwonder je. Na afloop ga je ergens met uitzicht op de kathedraal een lekker wijntje of biertje drinken om de buitenkant uitgebreid te bewonderen, of om verder te lezen. Vergeet het vervolg ook niet in te pakken, voor nóg meer middeleeuws plezier.

 

Penkingeend bij Nacht van Sylvia Witteman

Heb je ook een gezin? Dan zullen de columns van Sylvia behoorlijk herkenbaar zijn. Voor mij wel tenminste, dan weten jullie nu ook meteen in wat voor toestand je ons huishouden regelmatig aan kunt treffen. Enfin, tijdens een lange autorit moet er ook wat te lachen zijn en de columns zijn goed voor te lezen aan de bestuurder zodat er samen ook nog wat te lachen valt na de huwelijkscrisis die bij het instellen van de navigatie is ontstaan. Waarschuwing, bewaar de meest hilarische passages voor de rustpauzes. Veiligheid eerst, ik wil niet dat je partner tijdens een lachbui in de vangrail vliegt.

 

Doctor Sleep van Stephen King

Het geweldige vervolg op ‘The Shining’. Niet gelezen? Pak die dan ook meteen maar in voor een onvergetelijke ervaring. Kippenvel in de hitte op het strand. En al die oude mensen in campers die je onderweg tegenkomt? Die zal je nooit meer hetzelfde bekijken. En dan ‘s nachts hééél dicht tegen elkaar aan kruipen in de tent.

 

vakantieboeken top 10

 

Ik wil deze zomer maar één ding; het laatste deel uit The Kingkiller Chronicle serie van Patrick Rothfuss op mijn e-reader. Mochten jullie Patrick nog niet kennen, neem dan de eerste twee delen van deze serie (Name of the Wind & The Wise Man’s Fear) mee op vakantie. Met meer dan 1000 pagina’s per boek ben je dan wel even onder de pannen het tentzeil. ~Jan-Rutger

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

2 Comments

  • Marije

    6 juli 2016 at 21:42

    Wat heb je een leuke bikini Mirjam! En Pekingeend bij nacht heb ik genoteerd voor de eigen vakantie. Niet voor de reis (want een uurtje fietsen), maar om de man op verloren momenten gezellig uit voor te lezen. Of ‘ie dat nou wil of niet.

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren