Pagina’s

De Franse lijst

EK? Wasda? Een mooie gelegenheid om Franse boeken te lezen!

Zomaar een avond op de Ogma app:

Mirjam: Zeg, moeten wij ook wat doen met het EK?
Tineke: EK? Wasda?
Mirjam: Heel veel tijd om te lezen omdat er toch niks boeiend op tv is.
Tineke: Een lijstje dan maar? Waar en wanneer is dat EK dan?
Mirjam: Haha, het is 10 juni al begonnen in Frankrijk! Dus een lijst met boeken uit alle deelnemende landen?
Tineke: Ja leuk! Wie doen er allemaal mee?

 

Franse boeken

 

Tineke: Uhm…. Een boek uit Albanië?
Mirjam: …..
Tineke: ……
Mirjam: Of een Franse top zoveel!
Tineke: Goed idee, ik heb hier nog een mooie biografie van Marie Antoinette liggen, die kan op de lijst.
Mirjam: En Ilja Gort natuurlijk, met een wijngids.

Enzo geschiede. Speciaal voor iedereen die geen zin heeft in het EK. Of die wel wat te lezen wil tussen al die wedstrijden door. De Franse lijst van Ogma met fictie en non fictie, taaie kost en vlotte thriller, drama, spanning en literatuur door, over of zich afspelend in Frankrijk.

 

De Pest door Albert Camus

De kuststad Oran is in de greep van de pest. De slachtoffers sterven een snelle en vreselijke dood, en als gevolg van de quarantaine worden de andere inwoners geplaagd door gevoelens van angst en claustrofobie. Elke persoon reageert verschillend op de dodelijke ziekte: sommigen leggen zich neer bij hun lot, anderen zoeken schuld en wraak. En een paar, onder wie de antiheld dokter Rieux, proberen kost wat kost de terreur te weerstaan.

 

De Franse lijst

Camille Claudel, Een Vrouw door Anne Delbée

De stormachtige en tragische levensgeschiedenis van Camille Claudel; leerlinge, collega en minnares van de befaamde beeldhouwer Auguste Rodin. Waarom kreeg Claudel, ondanks haar onmiskenbare talent, nooit de roem en de erkenning die haar mannelijke collega’s wel ten deel vielen? En waarom moest ze dertig jaar van haar leven in een krankzinnigengesticht doorbrengen?

 

Madame Bovary door Gustave Flaubert

De liefde moet als een orkaan uit de hemel komen, vindt Emma Rouault, die op het meisjespensionaat gezwijmeld heeft bij het lezen van de uiterst dweperige geschriften die daar de ronde deden. Maar haar behoefte aan een vurige liefde wordt niet vervuld in haar huwelijk met een goedmoedige plattelandsdokter Charles Bovary. Ook de gepassioneerde buitenechtelijke relaties waarin zij zich vol overgave stort schenken haar niet het geluk waarvan ze droomt.

 

Chocolat door Joanne Harris

Wanneer Vianne Rocher met haar zesjarige dochtertje Anouk in Lansquenet-sous-Tannes neerstrijkt, lijken magische krachten in het kleine Zuid-Franse dorp tot leven te komen. Op Aswoensdag opent ze, pal tegenover de kerk, haar chocolaterie – tot woede en afkeuring van de starre dorpspastoor Francis Reynaud. Met lede ogen moet hij toezien hoe Vianne uitgerekend in de vastentijd zijn parochianen verleidt met haar onweerstaanbare chocoladecreaties en haar warme persoonlijkheid. Door haar uitzonderlijke vermogen de persoonlijke smaken en behoeften van haar klanten te kennen, sluit Vianne al snel vriendschap met de eenzame Guillaume, de tachtigjarige eigenzinnige Armande Voizin, kleptomane Josephine Muscat en met de woonbootbewoners die zijn afgemeerd aan de oever van de Tannes. Wanneer Vianne aankondigt met Pasen een chocoladefestival te organiseren, raakt pere Reynaud buiten zichzelf en stevent de strijd tussen de tegengestelde krachten die het dorp in hun greep houden onomkeerbaar op een dramatisch hoogtepunt af.

 

Franse boeken

Le Petit Prince door Antoine de Saint-Exupery

Dit prachtige moderne sprookje, geschreven voor jong en oud en schitterend geïllustreerd door de auteur, wordt over de hele wereld tot de klassieken gerekend. De wijze en betoverende verhalen die de kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont met een hooghartige bloem, over de andere planeten en hun heersers en over zijn gevecht met de slechte zaadjes, maken de kleine prins tot een verrukkelijke en onvergetelijke figuur.

 

Leven als Gort in Frankrijk door Ilja Gort

Wie droomt er niet van een eigen wijnkasteel met heerlijke, prijswinnende wijnen in Frankrijk te bezitten? Een prachtig 13de eeuws slot, op de top van een heuvel, omzoomd door zijn eigen wijngaarden, uitkijkend over de Dordogne. Lekker genieten van het goede Franse leven. Voor reclamecomponist Ilja Gort kwam deze jongensdroom uit. Hij schreef een buitengewoon humoristisch boek vol verhalen over zijn belevenissen tussen de wijnboeren op het Zuid-Franse platteland. Op geestige wijze beschrijft hij het reilen en zeilen op een Frans wijnchateau en onthult zorgvuldig bewaarde geheimen over wijn en wijnmaken. (De bedoeling was om een foto te maken van dit boek, met une pain de chocolat, maar toen was de batterij van mijn camera op. Het broodje heeft de oplaadtijd niet overleefd, sorry. ~Mirjam)

 

De Da Vinci Code door Dan Brown

In Parijs loopt kunsthistoricus Robert Langdon een afspraak met de conservator van het Louvre mis; hij blijkt kort daarvoor te zijn vermoord. Voor de politie is Langdon de belangrijkste verdachte: voordat de man stierf schreef hij namelijk de woorden zoek ‘Robert Langdon’ op de grond. Geholpen door agente Sophie Neveu maakt Langdon zich uit de voeten. Hij beseft dat de conservator aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen hij kan ontcijferen: symbolen die verwijzen naar het werk van Leonardo Da Vinci. Met Neveu begint hij een speurtocht naar het motief van de moord. Maar de politie en de moordenaar zitten hun op de hielen…

 

Franse boeken

Marie Antoinette, de biografie door Antonia Fraser

Ze is gekenschetst als een losbandig monster. Ze zou hebben aangezet tot de Franse Revolutie. Maar wie was Marie Antoinette, de ongelukkigste koningin van Frankrijk, écht? Marie Antoinette, de biografie is een hartveroverende biografie van een jonge vrouw op zoek naar vrijheid en identiteit. Het is Antonia Fraser gelukt het leven aan het Franse hof tot leven te wekken en een van de belangwekkendste periodes uit de West-Europese geschiedenis in een ander licht te plaatsen.

 

Les Miserables door Victor Hugo

Het aangrijpende verhaal van de hoofdpersoon Jean Valjean begint met een gebeurtenis die hem zijn hele leven zal blijven achtervolgen: hij steelt een brood om zijn neefjes, die al dagen niets meer hebben gegeten, van de hongerdood te redden. Dit op zich onbeduidende incident komt hem echter op een zware gevangenisstraf te staan: hij wordt veroordeeld tot negentien jaar dwangarbeid. Als hij na al die ellendige jaren vrijgelaten wordt, wil niemand meer iets met hem te maken hebben. Desondanks weet Valjean zich te ontwikkelen tot een gerespecteerd burger. Zijn criminele verleden blijft hem echter achtervolgen in de persoon van zijn aartsrivaal inspecteur Javert, die verbeten op hem blijft jagen vanwege zijn al dan niet vermeende misstappen. Hierdoor kunnen Valjean en zijn aangenomen dochter Cosette geen rust vinden en bewegen zij zich als paria’s door een maatschappij die zich kenmerkt door onrust, oproer en sociale misstanden.

 

Tineke: Zeg, hoe lang duurt dat geëmmer eigenlijk, in verband met de planning?
Mirjam: Tot 10 juli. Dan zal daarna de Tour de France wel beginnen.
Tineke: Blugh…
Mirjam: Ja, niks aan.
Tineke: Eén sportevenement per jaar hoor op Ogma.
Mirjam: Max!

Waarna de Ogma redactie weer op de bank plofte. Met Franse wijn en een Frans boek naturellement 😉

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

7 Comments

 • Wieneke

  29 juni 2016 at 08:33

  Wat een leuk idee. Ik heb niks met voetbal en echtgenoot gelukkig ook niet. Dus kijken wij lekker naar de detectives in de KRO detectivemaand en nog wat bewaarde films. De rest van de tijd wordt er gelezen of nog wat in de tuin gewerkt. Best leuk, dat voetbal 🙂 Mooie lijst met boeken. Ik kijk uit naar de andere landen.

  Beantwoorden
 • Anoniem

  30 juni 2016 at 20:33

  Hilary Mantel heeft in haar jonge jaren een trilogie over de Franse Revolutie geschreven. Ook de moeite waard!

  Ik heb nog een ongelezen La nouvelle Heloise liggen. Die is niet heel nieuw meer dus.

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren