Pagina’s

Alchemy Wars

Clockmakers lie… The Alchemy Wars van Ian Tregillis

“Clockmakers lie, said the unfamiliar mechanical.
Clockmakers lie, said Jax.”

 

Alchemy Wars

 

I like books. Dat zal niemand verbazen hier op een boekenblog. Net als iedereen heb ik zo mijn favorieten en ben ik ook altijd nieuwsgierig naar boeken en schrijvers die ik nog niet ken. Aanraders zijn altijd welkom, maar om de één of andere reden zijn de aanraders van Ogma opperhoofd Tineke meestal de boeken die achteraan mijn leeslijstje komen. Sommige boeken lees ik nooit en soms geef ik ridderlijk toe dat ik het ongelooflijk mis had en het bewuste boek meteen had moeten lezen. Het gebeurt dus wel eens dat er ineens een boek op tafel ligt of dat ik mijn reader opeens kwijt ben, om hem terug te krijgen met een aantal “nieuwe” boeken er op.

 

Aangewezen vrijwilliger

Zo zag ik recent weer een paar nieuwe titels op mijn scherm verschijnen en hoorde ik iemand liefkozend kirren “Ah wil jij ook een paar recensies schrijven? Die boeken lijken me net wat voor jou…”. Nou was ik op dat moment bezig in de Night Watch serie van Sergei Lukyanenko én de Alvin Maker boeken van Orson Scott Card, maar ik nam toch even snel door waar The Mechanical:Book one of The Alchemy Wars van Ian Tregillis over gaat.

 

Alternatieve geschiedenis en chemische oorlogsvoering

Bij deze beloof ik niet snel meer te twijfelen aan Tineke’s aanraders. Alchemie? Levende, onderdrukte slaven gemaakt van koper,brons en tandwielen? Een alternatieve geschiedenis van de wereld waarin de internationale machtsverhoudingen heel anders zijn dan we gewend zijn? You had me at alchemy! Goeie genade, ik was overtuigd en verslaafd vanaf pagina 5! Het verhaal begint in Nederland(!) rond 1910. In de 17e eeuw zorgt alchemist en uitvinder Christiaan Huygens voor een verschuiving als hij “Clakkers” creëert, levende en denkende mechanische slaven en soldaten zonder vrije wil. In korte tijd verovert het Nederlandse koninkrijk, bekend en gevreesd als “The Brass Throne”, het grootste gedeelte van Europa en landen ver daar buiten. De enigen die het lukt om enige weerstand te bieden zijn de Fransen, die helaas hun geliefde Frankrijk hebben moeten ontvluchten. Het Franse koningshuis vestigt zich in hun kolonie New France, wat wij beter kennen als Canada, waar ze de opmars van het Clockwork Army tot een halt weten te brengen dankzij chemische oorlogsvoering. Jax, een Clakker die net zoals zijn soortgenoten door alchemie gebonden is aan zijn eigenaren, is getuige van de executie van een losgebroken Clakker. Ondanks het gruwelijke lot van zijn soortgenoot, blijft Jax dromen van het idee dat vrije wil ook voor een mechanische man niet een illusie is. Wanneer hij door zijn eigenaar om een ogenschijnlijk onschuldige boodschap wordt gestuurd heeft Jax geen idee waar dit pad hem brengt en wat de prijs voor vrijheid zal zijn.

 

Hoera voor Ian Tregillis

Een heerlijk boek dat ik heb verslonden. Het vervolg? Net zo goed. Het slechte nieuws? Ik heb geen idee wanneer het derde boek uitkomt. Gelukkig heeft Tregillis, die ik bij deze al misschien voorbarig mijn favoriete schrijver van 2016 noem, nog een paar andere boeken geschreven, waaronder The Milkweed Triptych. Ach, als ik die uit heb liggen de Night Watch serie en Alvin Maker boeken er nog. Dan zijn we vast al dichterbij deel drie van de Alchemy Wars. Zie ik dan wel wat ik dan ga lezen. Tenzij Tineke weer iets voor me heeft…

Jan-Rutger Hoekstra, striptekenaar, boekenliefhebber en eigenaar van Studio Dallaz. Met wellicht een beetje ongezonde obsessie voor muziek en gitaren. Getrouwd met boekenwurm Tineke, fysiek vader van Emma en Berber en geestelijk vader van een libertijns, blauw konijn genaamd Beldragor.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren