Pagina’s

  • Home
  • Boekige zaken
  • Boekhandel Groenendijk deel 2 – een Overijsselse tovergrot vol boekjuwelen
Groenendijk boeken

Boekhandel Groenendijk deel 2 – een Overijsselse tovergrot vol boekjuwelen

Groenendijk boeken

 

Vorige keer heb ik jullie meegenomen naar mijn favoriete boekwinkel. Hoewel het misschien lijkt of ik gesponsord werd bij het schrijven van dit artikel is dit niet zo. Het is gewoon moeilijk om je enthousiasme niet teveel te laten blijken als je het hebt over iets waar je blij van wordt! Vandaag het tweede deel, waarin het vooral over boeken zal gaan. Direct bij binnenkomst liet Ceciel Groenendijk, de eigenaresse van boekhandel Groenendijk, mij al twee bijzondere boeken zien.

 

Groenendijk boeken

Dit boek (Japanese Jingles) is gemaakt van een soort crêpepapier/ stof mengsel.

 

Groenendijk boeken

Het bevat Japanse gedichten, vertaald naar het Engels en is uitgegeven aan het einde van de 19e eeuw. Prachtig!

 

Groenendijk boeken

Juist een heel nieuw boek: Het kleine theater van Rebecca, van Rebecca Dautremer.

 

Groenendijk boeken

Elke pagina is heel fijn uitgesneden, alsof het per pagina geknipt is (knipkunst noemen ze dit). Hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen, geen idee, maar wat een visueel spektakel; op elke bladzijde ingenieuze details. Het was Ogma collega Tineke ook al opgevallen bij haar bezoek aan een andere leuke boekenwinkel.

Ik wilde natuurlijk nog meer voorbeelden en vroeg Ceciel wat het bijzonderste boek is dat ze hier heeft verkocht. ‘Dat zijn er heel wat,’ vertelde ze. ‘Handgeschreven boeken bijvoorbeeld. Een ander boek dat me voor de geest staat is een boek uit de periode rond 1814. Ik kan het je helaas niet even laten zien, want het is nu weg natuurlijk, maar het was een boek met litho’s. Napoleon was net afgezet en het boek is gewijd aan de Europese adel en koningshuizen. Het is een soort verslaglegging en bedoeld om Europa, na de val van Napoleon, opnieuw te verdelen als het ware.’

Ze liep naar achter om een ander boek te pakken. ‘Kijk, wat tegenwoordig ineens weer hip is, is om een boek niet helemaal goed af te werken. Letters lopen door op de buitenkant, je ziet de afwerking van het boekomslag. Wij hebben hier dit boek. Een oud boek waarbij je ook de afwerking kunt zien. Van buiten is het bruin leer, geen opdruk, geen poespas. Van binnen is het echter wel heel bijzonder.’

 

Groenendijk boeken

 

Ceciel sloeg het boek open en wees me op de binnenkant. Na het scannen van de voorpagina viel mijn oog op de datum van uitgave: 1689. Jemig!

 

Groenendijk boeken

 

Na het terug zetten van het boek en het zetten van een verse kop kruidenthee vertelde Ceciel verder over waarom het leuk is om juist in deze boekwinkel te werken. ‘Het is het avontuur van tweedehands boeken: je weet nooit wat er op je pad komt. Nieuw hebben we ook, maar voor mij is dit minder spannend. Dit betekent overigens geenszins dat de nieuwe boeken minder voor mij betekenen. Inhoudelijk is dat zeker niet het geval. Ik lees graag de nieuwe boeken die verschijnen. Het is dan ook heel fijn om je enthousiasme voor het ‘nieuwe’ boek te delen met klanten. Maar werkinhoudelijk krijg je tijdig van uitgeverijen informatie over de boeken die verschijnen. Het is dan een kwestie voor ons om te besluiten of we een nieuwe titel bestellen en in welke hoeveelheid. Als het dan binnenkomt gaat alles volgens een vaste routine. Voor wat betreft de tweedehands boeken is het altijd een verrassing wat er op ons pad komt. Je weet nooit van te voren wat je aangeboden krijgt. Dat is het avontuur wat daar inzit. Er komen hier veel mensen met liefde voor boeken. Op het moment dat je mee kunt helpen om mensen bij hun favoriete boek te brengen dan brengt dat blijdschap, voor de klant maar ook voor mij. Je ontmoet bijzondere mensen, hebt iedere dag leuke, korte ontmoetingen. Je leert elke dag, iedere dag is nieuw.’

Het is echter niet alleen rozengeur: “Veel mensen denken dat als je in een boekwinkel werkt, je lekker de hele dag kunt lezen. Ik wilde dat het waar was, maar ik heb helemaal niet zoveel tijd om zelf te lezen. Ik hou het bij één tot twee boeken per week. Ik lees graag waargebeurde verhalen, historische romans, literatuur. Geen spanning, dat trekt mij niet, al lees ik wel af en toe iets om bij te blijven. Verder lees ik kookboeken, al maak ik zelden iets uit zo’n boek. De laatste tijd vind ik het ook fijn om te lezen over plekken uit mijn jeugd, dat zal iets nostalgisch zijn. Ik hou ten slotte ook van inzichtboeken, over theologie of boeddhisme bijvoorbeeld.’

Ik kan deze winkel en de vriendelijke medewerkers natuurlijk niet verlaten voor ik naar leestips heb gevraagd. ‘Het boek Shabono, van Florinda Donner is een van mijn favorieten. Het gaat over een antropologe die naar Zuid Amerika trekt voor haar studie. De schrijfster gebruikt geen woord teveel, een enorm fijn en leesbaar boek. Echt een aanrader. Daarnaast een boek dat niet meer te verkrijgen is – een boek waar je om moet zoeken dus- met de titel Julia, door Anne Fortier. Het is een historische roman, gebaseerd op Shakespeare’s Romeo en Julia, die zich deels nu afspeelt. Het deed mij aan Dan Brown denken. Het leest heerlijk weg, maar ik vermoed dat het voor mannen net iets te romantisch is.’

Voor ik zelf op strooptocht ga in deze geweldige boekwinkel laat Ceciel mij nog de zolder zien. Voorin staan hier de inzichtboeken, maar achterin is een ruimte die gewijd is aan de dichter J.C.Bloem, die in de buurt van Steenwijk zijn laatste dagen doorbracht.

 

Groenendijk boeken

Aan deze eigenaardige dichter is ook een enigszins eigenaardige poëzieprijs verbonden. Eens in de twee jaar wordt een prijs uitgereikt aan de beste tweede dichtbundel van een moderne Nederlandse dichter, om zo continuïteit van poëzietalent te bevorderen.

Tijdens een bezoek aan boekhandel Groenendijk ben je niet alleen omringt door boeken, maar ook door aandacht. Aandacht voor de boeken die in de winkel liggen, aandacht voor de mensen die de winkel bezoeken. Een boekwinkel gerund door mensen die -en sorry als dit voor jou te zweverig klinkt, maar dit is hoe ik het ervaren heb- vanuit hun hart werken. Voor iedereen die Overijssel te ver uit de richting vind raad ik aan om toch eens een stukje langer te rijden. Het is een gezellig vestingstadje, met een prettige natuurcamping in de buurt, genoeg om een heel fijn uitstapje of weekend weg van te maken. Een boekwinkel zoals deze kom je niet veel tegen, en het is volgens mij het omrijden waard.

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren