Pagina’s

Leviathan

Boeken in Muziek: Leviathan van Mastodon

Leviathan

 

Het is de oplettende Ogma lezer misschien niet ontgaan, maar ik heb wat met Moby Dick van Herman Melville. Het is een boek dat niet iedereen aanspreekt, voornamelijk door hoe het is geschreven. Toegegeven, het is wat droog hier en daar, maar ik kan het zout bijna proeven en de walvistraanolie ruiken als ik het lees. Het leuke is dat ik mijn oudste dochter ook heb aangestoken, zij vindt de Wakkere Muis versie erg leuk, die we samen hebben gelezen. Wat ik zeker nog een keer ga luisteren is de Moby Dick Big Read, waarbij de hoofdstukken door verschillende bekende namen worden voorgelezen. Maar voor nu luisteren we even op een andere manier naar het meesterwerk van Melville, the metal way.

Mastodon is een Amerikaanse metal band die zich niet snel in een hokje laat stoppen. Snelle metal, met melodieuze en snoeiharde gitaren, drums als donderslagen en mitrailleurvuur, en zwaar beïnvloed door jaren 70 heavy en progressive rock. De heren Hinds, Sanders, Dailor en Kelliher zijn al sinds 1999 actief, maar in 2004 trokken ze mijn aandacht met het album Leviathan. Het album bestaat uit tien nummers en is (grotendeels ) een concept album geïnspreerd door , jawel, Moby Dick! Met uitzondering van “Joseph Merrick” (wat uiteraard gebaseerd is op het tragische levensverhaal van de man die beter bekend is als The Elephant Man) bevat ieder nummer een kern van het verhaal van Ishmael, kapitein Ahab en zijn waanzin en de grote witte walvis.

 

 

This Ivory leg is what compels me
Harpoons thrust in the sky
Aim directly for his sunken brow
And look him straight in the eye” (Blood and Thunder)

Hoewel mijn muziek collectie best aanzienlijk is en deze ook nog wordt aangevuld door Spotify, liggen de albums van Mastodon en vooral Leviathan hoog op de luisterstapel. Voor de liefhebber van stevige muziek, net zoals het boek, een absolute aanrader. Je krijgt bijna spontaan een baard (check) en zin om op walvissen te gaan jagen. Nou ja, vissen dan. Misschien. Maar een goeie bak muziek is het zeker.

Jan-Rutger Hoekstra, striptekenaar, boekenliefhebber en eigenaar van Studio Dallaz. Met wellicht een beetje ongezonde obsessie voor muziek en gitaren. Getrouwd met boekenwurm Tineke, fysiek vader van Emma en Berber en geestelijk vader van een libertijns, blauw konijn genaamd Beldragor.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren