Pagina’s

rivers of london ben aaronovitch

Rivers of London – Ben Aaronovitch

Meet DC Peter Grant. He will show you his city. But it’s not the capital that you all see as you make your way from tube to bus, from Elephant to Castle. It’s a city that under its dark surface is packed full of crime. And of magic. A city that you never suspected.  Grant’s story starts when he tries to take a witness statement from a man who was already dead. And takes him down a twisting, turning centuries’ old mystery that reckons to set modern London on fire.

Domme beslissingen in de boekwinkel

Rivers of London lag bij Books4Life in Groningen toen ik met Jolanda op boekenjacht ging. Het erge is, twee van de vier vervolgdelen lagen er ook, allemaal in nieuwstaat, maar ik zei tegen mijn boekenmaatje;”Ik neem alleen deel 1 mee, even kijken of het wat is.” Die beslissing mag dus op het lijstje met stomste-dingen-die-ik-ooit-heb-gedaan.

Agent Peter Grant werkt bij The Metropolitan Police in Londen. Samen met zijn collega Lesley, op wie hij wel een oogje heeft, staat hij op een koude avond in Covent Garden te posten nadat er een bizarre moord is gepleegd. Als Lesley koffie gaat halen wordt hij aangesproken door een ooggetuige, maar niet zo maar eentje, deze is al een tijdje dood. Peter is geïntrigeerd en begint zelf te speuren naar de moordenaar en de geest in de systemen van The Met,  schoorvoetend geholpen door Lesley. En dan komt er hulp uit onverwachte hoek, van Detective Chief Inspector Thomas Nightingale. Een echte dandy die de leiding heeft over de branche van de politie die gaat over bovennatuurlijke zaken en wezens. Nou ja, hij is als enige nog over van de afdeling, maar neemt nu Peter onder zijn hoede. Peter krijgt een tovenaarsopleiding en ontdekt dat er veel meer is tussen hemel en aarde dan hem lief is. Er volgen nog meer raadselachtige moorden en daarnaast krijgt Peter ook nog eens de opdracht om te bemiddelen in een conflict tussen de god en de godin van de Thames.

rivers of london

Equipment for ghost hunters: thermal underwear, very important; warm coat; thermos flask; patience; ghost. It did occur to me quite early on that this was possibly the most absurd thing I’d ever done. Around ten I took up my first position, sitting at an ourdoor table of a café, and waited for the crowds to thin out. Once the café closed I sauntered over to the church portico and waited.

Aaronovitch heeft naast de Rivers of London serie twee Doctor Who afleveringen geschreven plus de boekbewerkingen daarvan en dat is te merken. De fantastische stijl van Doctor Who en Torchwood komt helemaal terug in dit boek, met een vleugje Misfits. Mocht jij nou naast lezen nog een leven hebben, in plaats van de schaarse tijd die overblijft te besteden aan het binge watching van allerhande geeky series en films, dan is wat meer uitleg over dit boek geen overbodige luxe. In Rivers of London combineert Ben Aaronovitch de moderne detective thriller met fantasy, en dat doet hij met veel spitsvondigheid, sarcasme en een berg aan informatie over Londen en The Metropolitan Police. Peter Grant is het type sympathieke kluns met een scherp gevoel voor humor en rake observaties. Oh ja en een oog voor mooie vrouwen, maar ook op het gebied van de liefde verre van handig. Het boek zit vol met oude legendes over de rivieren van Londen en de goden en godinnen die daar bij horen. Markante, historische karakters passeren de revue en de moorden die opgelost moeten worden zijn aan de gruwelijke kant te noemen (het zijn dus niet alleen maar grappen en grollen) met een bijzonder spannende climax in het Operahuis in Covent Garden. En aan het einde wil je alleen maar meer! Meer! Meer! En dan heb ik het nog niet eens over de geniale cover gehad. Wanneer wordt dit bewerkt voor televisie? Waarom is het nog niet vertaald naar het Nederlands? Helemaal hyper sloeg ik het boek dicht en kocht ik meteen alle andere delen in de serie.

Nog even een leuke afsluiter. Het is totaal niet mijn muziekgenre, maar wat een gaaf idee om een official music video bij een boek te maken! Dat wil ik vaker zien. In dit geval passen de beelden perfect bij de sfeer van het boek, de muzieksoort past bij het karakter Peter Grant. Of het een goed nummer is? Die beoordeling laat ik aan de liefhebbers over 😉

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

4 Comments

 • Anneke

  21 juni 2016 at 20:08

  Oeh, ik zag dit boek laatst al in de boekhandel liggen, wat leuk dat je er een recensie over schrijft! Ik heb nu ook een veel duidelijker beeld van waar het boek over gaat, de flaptekst vond ik een beetje vaag.

  Beantwoorden
 • Jolanda

  26 augustus 2016 at 16:52

  Ik heb het boek mijn zoon kado gedaan voor zijn verjaardag (natuurlijk na jouw recensie gelezen te hebben). Hij vond het helemaal geweldig! Inmiddels is manlief het aan het lezen, ook helemaal enthousiast. Jouw blog is echt een aanwinst voor mijn gezin hoor!!

  Beantwoorden
  • Ogma

   26 augustus 2016 at 18:22

   Jemig, ik bloos er van 😉 Maar jullie hebben voorlopig genoeg cadeau ideeën, er zijn nog 4 delen verschenen in de Rivers of London serie, joepie!

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren