Pagina’s

  • Home
  • Boekige zaken
  • Boekhandel Groenendijk deel 1 – een Overijsselse tovergrot vol boekjuwelen
Boekhandel Groenendijk Steenwijk

Boekhandel Groenendijk deel 1 – een Overijsselse tovergrot vol boekjuwelen

Al sinds ik een klein meisje ben, kom ik in elk geval een keer per jaar naar Steenwijk. Wij gingen er vroeger in de buurt op vakantie en op de een of andere manier ontstond de traditie, ook toen we allang volwassen waren, om – samen of individueel- eens per jaar naar dit Overijsselse vestingsstadje te gaan. Een belangrijke reden hiervoor is dat er in Steenwijk een fijne boekwinkel is. Een ontzettend fijne boekwinkel zelfs. Om het maar direct voluit te zeggen: mijn favoriete boekwinkel. Nadat ik voor Ogma al eens op reportage ging bij mijn op-één-na favoriet  mocht ik onlangs het nuttige met het aangename verenigen; een reportage over die speciale boekwinkel: boekhandel Groenendijk te Steenwijk. Gewapend met een pen, papier vol vragen, een portemonnee vol boekenbonnen en een leeg rolkoffertje om mijn buit in mee te nemen vertrok ik van Drenthe naar Overijssel.

 

Boekhandel Groenendijk Steenwijk

 

Toen ik als zeven- achtjarig meisje met mijn vader Donald Duckjes voor op de camping kwam kopen was Groenendijk al een begrip. Dat is inmiddels dus zo’n dertig jaar geleden! Ceciel Groenendijk, de huidige eigenaresse, ontving mij hartelijk, met een lekkere kop kruidenthee en vertelde: ‘Mijn ouders zijn in 1983 begonnen met de boekhandel, dat is nu dus 33 jaar geleden. Ik heb vanaf het begin meegeholpen in de winkel, als zaterdaghulp bijvoorbeeld. Ondanks dat ik altijd riep nooit een boekwinkel te willen hebben, heb ik toch, toen mijn ouders een zekere leeftijd hadden bereikt, de boekwinkel overgenomen. Dat was in 2007, inmiddels ook alweer bijna 10 jaar geleden. De aan de boekwinkel gelegen antiekzaak is nog wel steeds van mijn ouders. Ze verkopen hierin schilderijen, antiek en bijvoorbeeld LP’s. Ze doen dit alleen op zaterdag. Overigens is de winkel zoals deze nu is een uniek pand. Alleen het voorste deel is echt oud, een monument zelfs. Het achterste deel ziet er authentiek uit, maar is door mijn vader helemaal uitgebouwd en is dus nieuw. Hij heeft echter allemaal oude bouwmaterialen gebruikt, waardoor het de uitstraling heeft van een heel oud gebouw. (ze wijst me op een trap in de boekenkelder, helemaal achterin) Die trap daar is bijvoorbeeld afkomstig van de oude Harmonie in Leeuwarden.’

 

Boekhandel Groenendijk Steenwijk

 

Boekhandel Groenendijk heeft vooral heel veel soorten boeken. Ceciel: ‘We onderscheiden ons door het feit dat we boeken over heel veel onderwerpen hebben. Wat we niet hebben zijn boeken over computers en studieboeken, voor de rest hebben we alles, van een tweedehands handboek om verschillende soorten rupsen te determineren, via antroposofische kinderprentenboeken tot de nieuwste literatuur.’

Wat ik zo bijzonder vind aan deze boekwinkel (behalve dat het zich als een soort Ali baba’s tovergrot uitstrekt, om steeds meer interessante boekenjuweeltjes te onthullen) is de mix tussen nieuw, heel goedkope nieuw en tweedehands. Hoe is dit ontstaan? ‘Mijn ouders zijn de winkel ooit begonnen als een tweedehands boekwinkel. Later kwamen hier afgeprijsde boeken bij. Omdat we hier in de hoofdstraat van Steenwijk zitten en er vraag naar was, zijn we ook nieuwe boeken gaan verkopen. Die tweedehands boeken kopen we van particulieren. Er is tegenwoordig een enorm groot aanbod van tweedehands, we moeten dit eerder afhouden dan dat we op zoek moeten naar boeken. Anders slibben we dicht, zoveel wordt er aangeboden. We spreken ongeveer twee keer per jaar met mensen af om boeken in te kopen en in twee, drie weken krijgen we dan genoeg binnen om maanden de winkel opnieuw te bevoorraden. Wat betreft het prijzen van tweedehands boeken, daar heb ik inmiddels behoorlijk wat ervaring in opgedaan. Wat ik niet weet, daar doe ik onderzoek naar. En natuurlijk heeft het ook te maken met vraag en aanbod. Wij hebben af en toe bijzondere boeken in de winkel, maar we verliezen niet uit het oog dat het om tweedehands boeken gaat. Het moet wel betaalbaar blijven.’

 

Boekhandel Groenendijk Steenwijk

 

Ik vind het persoonlijk erg fijn om zo te winkelen, met nieuwe, goedkope en tweedehands boeken gelijkwaardig in de winkel vertegenwoordigt. Ceciel vind dit ook: ‘In sommige grote steden zie je wel eens een mix van nieuw en tweedehands, maar vaak is de tweedehands afdeling precies dat: een apart deel van de winkel. Hier is het een gelijkwaardige mix, en ligt alles per onderwerp door elkaar. Stel dat je op zoek bent naar een boek over vogels, dan vind je bij de afdeling vogels al onze boeken over dit onderwerp; tweedehands, afgeprijsd en nieuw, alles bij elkaar. Bij ons is er aandacht voor alle boeken. Dat maakt het winkelen bij ons avontuurlijk, en de winkel geen doorsnee boekwinkel.’

Iets anders wat niet veel mensen weten, is dat boekhandel Groenendijk een belangrijk goed doel ondersteunt. Zowel de terminale thuiszorg als het hospice in Steenwijk wordt helemaal gerund door vrijwilligers. Groenendijk sponsort het hospice, niet een voor de hand liggend goed doel, maar wel een die mijns inziens het ondersteunen waard is.

Boekhandel Groenendijk Steenwijk

 

Een doorsnee winkel is Groenendijk zeker niet, en er is nog veel meer te vertellen, vooral over een aantal speciale boeken. En Ceciel heeft ook nog een paar originele boekentips voor de Ogma-lezers. Maar daarover volgende keer meer!

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren