Pagina’s

Hotspots in Groningen

De leukste boekige hotspots in Groningen en een dringende oproep!

Het was tijd om mij door de meesteres van de survivaltips mee te laten nemen op een boekenjacht voor gevorderden. Ik ging de dagen voor onze afspraak vroeg op bed, ik maakte een lijstje met boeken die ik graag zou willen hebben en de avond voor vertrek pakte ik zorgvuldig mijn tas in. De bestemming was Groningen. Het doel: de leukste boekige hotspots in Groningen verzamelen voor Ogma én thuiskomen met een flinke tas vol boeken!

Groningen is behoorlijk groot, daarom hebben we ons beperkt tot de binnenstad. Alles is te voet in één dag te bereiken en dan houd je zelfs nog tijd over voor een lekkere lunch en/of borrel. Want laten we eerlijk zijn, dat heb je op een intensieve boekenjacht zeker nodig, zo’n versterkertje. Goed, heeft iedereen zijn bejaardentrekkar klaar staan? Daar gaan we dan; boekige hotspots in Groningen here we come!

 

Hotspots Groningen

Het Nederlands Stripmuseum

Begin bij Het Nederlands Stripmuseum als de tassen nog leeg en de handen nog vrij zijn en leer alles over, jawel, de Nederlandse stripwereld. Er is een vaste collectie met een divers aanbod van wisselende exposities. En na afloop kan je in de museumshop vast een beginnetje maken met het vullen van je tassen. Westerhaven 71, bovenop een grote parkeergarage, op wandelafstand van het Centraal Station, maar er stopt ook een stadsbus vlakbij.

 

Hotspots in Groningen

De Groningse Kinderboekhandel

Als je vanaf Het Nederlands Stripmuseum richting de markt op het A-kerkhof loopt kom je in de Stoeldraaierstraat De Groningse Kinderboekhandel tegen waar het uiteraard bol staat van de kinderboeken. Maar de Young Adult kast is goedgevuld en ze hebben ook een erg leuk assortiment met boekgerelateerde spelletjes, kaarten en cadeautjes. Dat wordt inslaan voor verjaardagen, Sinterklaas, Kerst en gewoon omdat je van die leuke kinderen hebt natuurlijk.

 

Hotspots in Groningen

Antiquariaten

In de Folkingestraat vind je bijna recht tegenover elkaar twee antiquariaten Hogeveen aan de ene kant en Isis aan de andere. Beide winkels hebben een kleine selectie buiten staat, in de etalage is ook al heel wat moois te zien en binnen vind je nog veel meer curieuze boeken en whatnots. Sneupen en snuffelen, wij houden er van!

 

Hotspots in Groningen

De Wijde Wereld

We bleven nog even in de Folkingestraat, want ons oog viel op nóg een boekwinkel. De Wijde Wereld is een klein, knus en charmant winkeltje waar ze niet alleen boeken verkopen, maar ook pachtige kaarten, leuke hebbedingetjes en heel veel dagboeken zoals die van Q&A a Day. Ze hebben niet voor niets een nominatie voor de leukste winkel van 2015 te pakken!

 

Hotspots in Groningen

Aanvullen!!!

Ondanks de goede voorbereidingen werd het toch tijd om onze noodvoorraad chocolade aan te vullen. Bij Heerlijk Chocolade in de Folkingestraat waar ze fantastische Earl Grey bonbons hebben, en pistache bonbons en iets met frambozen en suikervrije, slaafvrije, bedenk-het-maar-vrije chocolade. Kilo’s!!! De geur komt je op straat al tegemoet. Eigenlijk hadden we genoeg chocolade in onze tas, maar het was fysiek onmogelijk om niet naar binnen te gaan bij deze verleidelijke winkel. De hele Folkingestraat hing trouwens van verleidingen aan elkaar, zo kwamen we ook bijna thuis met een opgezette vleermuis en een Steam Punk jurk, maar dat is voer voor een heel ander blog…..

 

Hotspots in Groningen

Zinnebeeld

Jaren geleden, toen ik nog studeerde, kwam ik regelmatig met vriendlief (nu manlief, en Ogma redactielid Jan-Rutger aka Studio Dallaz) in de Pelsterstraat. Toen zat De Slegte daar nog en een stripwinkel genaamd Modern Papier. Helaas zijn deze twee inmiddels ter ziele, maar de derde winkel die wij daar nooit oversloegen, Zinnebeeld, is nog steeds geopend! Kon je hier tien jaar geleden nog wat rondsnuffelen en zelf strips, boeken, lp’s, geeky spullen en dvd’s uitzoeken, inmiddels kon Jolanda met haar bejaardenkar niet eens meer door de voordeur. Overal staan dozen! Er is een piepklein looppaadje tussen alle torens van dozen en hier ergens tussen verstopt staat de eigenaar met een pc vol gegevens over wat er in die dozen te vinden is. Als je geen lijstje hebt gemaakt van de dingen die je zoekt, maar hoopt gewoon wat leuks tegen te komen, dan is dit niet de plek voor jou. Heb je een lijst met felbegeerde en moeilijk te vinden strips of boeken dan moet je zeker gaan vragen of het ergens in de winkel ligt. Hoe dan ook is deze winkel een bijzondere ervaring en ik vind het geweldig dat Zinnebeeld na al die jaren nog steeds bestaat!

 

Hotspot Groningen

Van der Velde

De binnenstad van Groningen heeft maar liefst twee vestigingen van Van der Velde, op het A-kerkhof en op de Grote Markt. Beide met een zeer uitgebreid assortiment. In alle genres zijn hier in ieder geval de nieuwste boeken te vinden and then some. Daar stond ik met mijn boekenbonnen en ik had geen idee waar ik ze aan uit moest geven, er was zo veel! Had ik maar een beter lijstje moeten maken….

 

Hotspots in Groningen

Een minibieb! Zomaar opeens!!

Omdat wij ook nog andere dingen dan boeken leuk vinden (ja echt!) liepen we een winkeltje binnen vol leuke hebbedingetjes voor in huis; Handmade Hopes. Je raadt het al, een groot gedeelte van het assortiment is zelfgemaakt en alles is leuk. Gelukkig hadden we nog wat ruimte over in de trekkar, want laten we nu beide bezig zijn ons huis een make over te geven.En wat zagen we daar naast de kassa staan? Een heuse minibieb, dus als je op boekenjacht gaat in Groningen neem dan vooral iets mee om te ruilen of te doneren. Opeens zagen we ook de perfecte spullen om die opgezette vleermuis of het eendje met twee koppen tentoon te stellen. Snel terugrennen naar de antiekzaak in de Folkingestraat? Een ander keertje maar, want we hadden nog één belangrijke missie.

 

Tweedehands boekwinkel Books4Life in Groningen

Books4Life

Books4Life ligt niet in de binnenstad. Het ligt zelfs helemaal aan de verkeerde kant van het station! Maar deze tweedehands boekwinkel mág je gewoon niet overslaan. Het is de reden dat we de grote trekkar van Jolanda mee hebben genomen (lees hier eens haar enthousiaste, uitgebreide verhaal over Books4Life terug). Om onze krachten te sparen gingen we een groot stuk met de stadsbus, dat was het geld best waard, want voor maar een paar euro kochten we een belachelijk aantal boeken. Daar steunden we dan ook nog eens een goed doel mee, dat we nota bene zelf mochten helpen uitkiezen. Zie je wel wat een nobel werk zo’n boekenjacht is!

Helaas heeft het noodlot toegeslagen voor Books4Life in Groningen! Per 27 juni is hun de huur van het pand opgezegd. Ze zijn dus dringend op zoek naar een nieuwe ruimte in Groningen. Beste Ogma lezers (en dus ook liefhebber van tweedehands boeken) ze kunnen onze hulp goed gebruiken in de zoektocht naar een nieuw pand. Dus weet je van een pand of verhuurder in Groningen, heb je zelf iets waar ze zich kunnen vestigen, ken je iemand die misschien kan helpen? Neem dan contact met ze op via groningen@books4life.nl. Wat ook al helpt is als jullie dit bericht willen delen op social media, hoe meer mensen er van weten hoe beter! Want zo’n mooie boekwinkel mag toch niet verloren gaan? 

En vertel, wat zijn jullie favoriete adresjes? Zijn er winkels waar Ogma écht eens een kijkje moet gaan nemen?

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

One Comment

  • Marieke

    15 juni 2016 at 19:14

    Als stripliefhebber moet je ook naar akim aan de Ulgersmaweg! http://Www.akim.nl en Riemer is toch echt de mooiste boekhandel van Stad . Christelijk maar het seculiere aanbod is ook prima! Een keer inde week is er een taalcafe voor mensen die Nederlands willen leren….

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren