Pagina’s

boekenjacht

Boekenjacht Survivaltips Top Tien

Eigenlijk mag ik van mezelf geen boeken meer kopen. Want de nog te lezen stapel bestaat inmiddels uit meer dan twee boekenplanken vol. Ik wil dat lezen leuk blijft, en geen klus. Maar als er een interview in mijn favoriete boekwinkel gepland staat, tja, dan kan ik niet anders. Mijn verzamelwoede is te groot, mijn boekinstinct ontwaakt en ik ga los. Inmiddels ben ik een behoorlijke pro op het gebied van boeken jagen en dus volgen vandaag survivaltips: Hoe overleef je een hardcore boekenshop trip?

 

Tip 1:

Voorbereiding is het halve werk. Bedenk wat je in je kast ziet en wat daar absoluut nog bij moet. Als je ergens iets leest over een boek dat jou interessant lijkt: noteer dit. Zijn er binnenkort mensen jarig die een boek als cadeau kunnen waarderen? Schrijf ook op. Maak hiervan een wenslijst. Natuurlijk vind je (zeker in een tweedehandsboekwinkel) zelden precies wat je zoekt, en verrast worden is een van de fijne dingen aan de boekenjacht, maar een wenslijst zorgt er in elk geval voor dat je helder hebt wat je nodig hebt of graag wilt. En het draagt bij tot de voorpret.

boekenjacht

Dit was de mijne

Tip 2:

Zorg voor krachtvoer. Als je een hele dag onder de pannen bent, of in elk geval meerdere uren voor een boekwinkelbezoek gereserveerd hebt dan is het zaak om op krachten te blijven. Tussendoor gaan lunchen is geen goede zaak: je moet in die boekenflow blijven. Uiteraard is het prima om naderhand uit te puffen met warme choco en een groot stuk taart, of te borrelen met een kaasplankje en een glas wijn, maar van tevoren is puur voedsel het prettigste om geconcentreerd en gefocust op boekenjacht te gaan. Ik nam een glazen pot met grof gepureerde smoothie (van avocado, banaan, ananas, bessen, boerenkool, spinazie, sla, appel en kokosroom met een scheutje oranjebloesemwater. Geen water of sap erdoor: het is geen drinksmoothie!) mee, die ik als een soort yoghurt at met een zelfgemaakt muesli-achtige rotzooi (van lijnzaad, hennepzaad, chiazaad, zonnebloempitten, cacaonibs, kokossnippers en gemengde noten) met druiven en een halve banaan. Geeft langdurig fijne energie. Kom maar op met die boeken!

boekenjacht

Zo ziet dat lekkere gezonds er uit.

Tip 3:

Zorg dat je ontspannen aan je boekenjacht begint. Voldoende rust en bijvoorbeeld een fijne kop thee en een goed boek in de trein op weg naar je bestemming.

boekenjacht

Ontspanning!

Tip 4:

Er gaat een moment komen dat je energiepeil gaat dalen, zo na een uur of anderhalf boeken besnuffelen. Wees hierop voorbereid en zorg dat je voldoende noodgeval chocola mee hebt.

boekenjacht

Net genoeg voor een dagje weg 😉

 

Tip 5:

Onderschat niet het belang van goed schoeisel. Je wilt niet dat een mooi boek aan jouw aandacht ontsnapt omdat je met je gedachten bij de zojuist ontstane blaren op je voeten bent. Laat staan dat je je boekenjachtuitstapje vroegtijdig moet afbreken omdat je niet meer op je voeten kunt staan: de horror!! Comfort gaat in deze 100% voor mooi.

boekenjacht

Kijk nou: comfortabel én charmant!

 

Tip 6:

Wat je ook doet, ga de jacht goed bewapend aan.

boekenjacht

Boekenbon een saai cadeau? Echt niet! Mijn allerfavorietste cadeau aller tijden!

 

Tip 7:

Mijn dochter (15 jaar en behept met wat ze in bepaalde kringen ook wel ‘humor’ noemen) vroeg me na het zien van dit karretje welke bejaarde ik beroofd had, maar zulke opmerkingen laat ik van me afglijden. Zo, van mijn schouders en rug die niet overbelast worden als ik een vervaarlijke boekenbuit mee naar huis sleep. Sjouwen met tassen? Doe het jezelf niet aan!

boekenjacht

Deze koste mij 1 euro 95 bij de kringloop en bespaarde me veel gesleep en zere gewrichten. Hoera voor een bejaardenboodschappenkar.

 

Tip 8:

Neem de tijd en laat je niet opjagen. Twee uur rondkijken en uitzoeken is normaal en acceptabel (meer ook, minder eveneens.) Begin met een oriëntatierondje door de winkel om in te schatten wat er is. Maak innerlijke notities over waar je meer van wilt weten. Kom hier later terug. Doe rustig aan. Dit is jouw moment.

boekenjacht

Boeken… allemaal… boeken…

 

Tip 9:

Voor je afrekent, bekijk je stapel nog eens. Is dit alles? Ontbreekt er nog iets? Zit er nog een boek tussen waar je toch niet helemaal zeker van bent? Een grote buit is natuurlijk prettig, maar in de euforie van de jacht kun je je laten meeslepen meer mee te nemen dan je echt wilt. Dit kan voor een (milde) kater zorgen, terwijl het juist de bedoeling is om te genieten van je oogst. Bekijk dus alle boeken in je stapel en kijk of je van elk boek blij wordt of het nut inziet. Klaar? Dan mag je nu afrekenen.

boekenjacht

Deze haalde mijn selectie uiteindelijk toch niet.

 

Tip 10:

Behalve voorpret is de napret ook erg belangrijk. Ruim daarom je boeken niet meteen op, maar leg ze bij thuiskomst mooi neer. Je kunt een huisgenoot inschakelen en deze jouw buit – al dan niet vrijwillig- laten bewonderen, maar een foto maken en deze op sociale media delen is ook een goede mogelijkheid. Dit is jouw boekenbuit, het resultaat van een geslaagde jacht. Geniet ervan!

boekenjacht

Oh, wat een vreugd… Welk een rijkdom!

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren