Pagina’s

Daywatch Sergei Lukyanenko

Daywatch van Sergei Lukyanenko en echtelijke ruzies

Zelfs onder één dak kunnen smaken verschillen. Waar wij over het geheel genomen van veel dezelfde muziek, films, boeken en humor houden, verbazen we elkaar nog wel eens. Discussies welke incarnatie van Doctor Who beter is; vragen of we elkaars boeken aanraders al gelezen hebben; het gebeurt hier regelmatig. Zo ook met de Nightwatch serie van de Rus Sergei Lukyaneko. Hoewel we de boeken al jaren kenden, hadden wij ze nog niet gelezen. Wij zijn nou één keer op onze eigen manier trendgevoelig. Óf we omarmen het als een verloren familielid, óf we keren het snel onze rug toe. Wij maken zelf graag uit of iets goed is en soms is dat onterecht. Op aandringen van een goede vriend, was Tineke toch uiteindelijk met Nightwatch begonnen en haar oordeel was niet mals. Sterker nog ze vond het een vreselijk boek.

Waarom dan?

Omdat ik best wel nieuwsgierig was waar dit vandaan kwam besloot ik een vergelijkende beoordeling te doen. Ik had onlangs de boeken van de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski en de Russische Dmitri Glukhovsky gelezen en had het vermoeden dat Tinekes wrevel kwam vanwege het vertaalde Russische proza. Dit is en blijft vaak een hit or miss, vooral bij vertalingen van vertalingen, waarbij een laag verloren kan gaan. Ik bedoel, een schaduwmaatschappij binnen de wereld die wij kennen, bestaande uit magiërs, heksen en andere wezens? De machten van het Licht en Duister die elkaar in evenwicht houden door middel van intriges en ongeregistreerde “Anderen” bewaken als een politie dienst? Hey, waar kan dit nou helemaal mis gaan? Toch konden de belevenissen van Anton Gorodetsky in Nightwatch Tineke niet pakken.

 

Daywatch Sergei Lukyanenko

 

Licht en Duister

Ik was daarentegen al gauw overtuigd en heb het vervolg Daywatch ook snel gelezen. Hierin wordt het perspectief van Licht magiër Anton, de agent van de Nightwatch die de agenten van de duistere Daywatch observeert, eerst verruild voor de agenten van het Duister. We leren dat er binnen het Licht en Duister genoeg grijze gebieden zijn. Licht en Duister is niet noodzakelijk hetzelfde als Goed en Kwaad en beide kanten blijken bereid te zijn tot het maken van offers om de balans te bewaken…

Ook hier leren we dat de manier waarop we verschillen ons dus dichter bij elkaar kan brengen. Maar dat wisten Tineke en ik natuurlijk al lang, ook zonder Night- en Daywatch 😉

Jan-Rutger Hoekstra, striptekenaar, boekenliefhebber en eigenaar van Studio Dallaz. Met wellicht een beetje ongezonde obsessie voor muziek en gitaren. Getrouwd met boekenwurm Tineke, fysiek vader van Emma en Berber en geestelijk vader van een libertijns, blauw konijn genaamd Beldragor.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren