Pagina’s

seventh son of a seventh son

Boeken in muziek: Seventh Son of a Seventh Son

Als je het over bands hebt die inspiratie hebben gezocht in boeken kun je eigenlijk niet om Iron Maiden heen. Iron Maiden? Is dat geen middeleeuws martelwerktuig? Nee, dat is het niet, dat is een rariteit dat pas later is bedacht en nooit daadwerkelijk als marteling werd gebruikt… Iron Maiden is zo’n beetje de ongekroonde koning van de New Wave of British Heavy Metal en al sinds 1977 non-stop actief albums aan het produceren en touren. Goed, de heren worden ondertussen een jaartje ouder en voor het geld hoeven ze het niet te doen, dus nemen ze tegenwoordig af en toe een pauze van een paar jaar tussen albums. Desalniettemin staat Iron Maiden nog steeds garant voor een feestje! Tussen het muzikale geweld, de magistrale gitaarsolo´s, en de baslijnen als een AK/47 herkennen we in veel nummers invloeden vanuit mythologie, geschiedenis, poëzie en literatuur.  Zo ook Seventh Son of  a Seventh Son van hun gelijknamige zevende studio album gebaseerd op het boek van Orson Scott Card.

 

seventh son of a seventh son

 

Jaren geleden heb ik van zijn hand Ender’s Game en het vervolg Speaker for the Dead gelezen, beide Science Fiction over de jonge Ender Wiggin, een tactisch genie die de beste kans blijkt te zijn om een buitenaardse invasie af te slaan. Ondanks dat ik de boeken en de schrijfstijl van Card zeer kon waarderen, raakte ik ontmoedigd om meer te lezen vanwege bepaalde sterke overtuigingen van Card op het gebied van geloof, politiek en vooral zijn visie op seksuele geaardheid. Dat hij een groot Firefly (WOOOT!!) fan is, kon het voor mij helaas niet meer goed maken. Toch bleef de Alvin Maker serie, waar van Seventh Son het eerste deel is, bij mij in het achterhoofd hangen om toch misschien nog eens te lezen.

Voor Boeken In Muziek besloot ik om het boek te beoordelen, los van de schrijver en zijn ideologie. Hoewel de Mormoonse achtergrond van Card sterk terugkomt in het verhaal, is dit niet noodzakelijk storend. Het verhaal speelt zich af in een alternatief Amerika aan het begin van de 19e eeuw. Een groot gedeelte van de Europese kolonisten in die tijd zijn naar Amerika vertrokken om daar in vrijheid hun geloof te kunnen beleven. Als je accepteert dat dit gemeengoed en een belangrijk deel van het dagelijks leven was in die tijd komt het heel logisch en natuurlijk over. Hiertegenover maken we kennis met de aanhangers van oude magie en de conflicten tussen deze overtuigingen. De oude magie uit zich voornamelijk in “knacks”, zogenaamde talenten voor bijvoorbeeld bezweringen, kennis van natuurgenezing of uitzonderlijke vaardigheden in een vak of kunst. Alvin Miller, een aanhanger van de oude magie, is onderweg met zijn familie, zes zonen en dochters en zijn christelijke vrouw die in verwachting is van haar zevende kind. Volgens overlevering kan de zevende zoon van een zevende zoon (Alvin Miller Sr.) een potentieel zeer machtige magiër worden, een zogenaamde Maker die de wereld een periode van Licht zal brengen. Als de familie bij het oversteken van een overstromende rivier de oudste zoon verliest, wordt de jonge Alvin Jr. geboren. Zijn broer blijft net lang genoeg in leven om te verzekeren dat de kleine Alvin de zevende zal zijn. Als Alvin Jr. opgroeit wordt het al snel duidelijk voor zijn familie dat hij speciaal is en verbergen ze dit voor de gemeenschap waar ze wonen. Problemen beginnen pas echt als dominee Thrower zich in de buurt vestigt en er alles aan doet om de lokale bevolking naar zijn kerk te laten komen en de oude religies af ze zweren. Geholpen door de rondreizende oude man genaamd “Taleswapper”, leert Alvin zijn gaven beter kennen en tegen welke vijanden hij vecht.

Today is born the seventh one
Born of woman the seventh son
And he in turn of a seventh son
He has the power to heal
He has the gift of the second sight
He is the chosen one
So it shall be written
So it shall be done

(Steve Harris – Iron Maiden)

Compleet los van enige mening of vooroordeel tegen de schrijver, waar ik Game Of Ender een goed boek vond, wordt deze overstegen door Seventh Son. Waar ik verwachtte dat de Christelijke moraal zou gaan overheersen is dit, hoewel de geboorte van Alvin Jr. zou kunnen worden beschouwd als de komst van een tweede messias, niet het geval. De mix van fantasy en vroege American Gothic zorgen voor een open levendige wereld in onontgonnen Amerika en reken maar dat de rest van de trilogie (die ondertussen uit zes delen bestaat) snel door mij gelezen zal zijn! Enne, die Steve Harris heeft er maar een verdomd leuk metal nummer van gemaakt.

 

Jan-Rutger Hoekstra, striptekenaar, boekenliefhebber en eigenaar van Studio Dallaz. Met wellicht een beetje ongezonde obsessie voor muziek en gitaren. Getrouwd met boekenwurm Tineke, fysiek vader van Emma en Berber en geestelijk vader van een libertijns, blauw konijn genaamd Beldragor.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren