Pagina’s

  • Home
  • Boekige zaken
  • Wat zou Pippi doen? Edith de Wit presenteerde In de voetsporen van de Heldin
Edith de Wit

Wat zou Pippi doen? Edith de Wit presenteerde In de voetsporen van de Heldin

Op een zonnige dag in een bibliotheek ver van Fryslân heb ik het volgende geleerd:

1. Amersfoort is een mooie stad;
2. In real life is Mirjam nog leuker dan via whatsapp;
3. Ik wil meer Pippi in de opvoeding van mijn kinderen gooien;
4. Ik wil zelf meer Pippi zijn (“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan…”);
5. Mijn kinderen hebben ergens het verhaal van Inanna en Ereshkigal gelezen (een van de legendes die Edith in haar boek behandeld) en zijn stiekem met een experiment begonnen om te zien of ze mij ook dood neer kunnen laten vallen met hun gekrijs;
6. Rode schoenen zijn fabulous;
7. Ik ga meer uitnodigingen aannemen!

Mirjam en ik waren bij de workshop van Edith de Wit die bij haar nieuwe boek ‘In de Voetsporen van de Heldin’ hoort. Het was niet alleen erg leerzaam, maar ook gezellig, met chocolade en een gesigneerd boek als toetje. Edith is een enthousiaste verteller die door middel van mooie fragmenten in zowel beeld als geschrift haar Heldinnen boodschap fijn over weet te brengen. (Voor mooie foto’s van Edith verwijs ik jullie naar het blog van Shyama die er ook bij was. Haar man heeft prachtige foto’s gemaakt van de workshop, dus ga echt even kijken! Mijn camera liet mij hopeloos in de steek in de zaal. In plaats van daar van alles aan te willen doen, ging ik liever luisteren en opletten.)

Het boek ging vervolgens de hele dag mee op stap (en mijn telefoon deed daarbij gelukkig wél zijn best):

 

Edith de Wit

Mee op de historische route;

 

Edith de Wit

Mee naar een heerlijk terras in de zon;Edith de Wit

En natuurlijk mee in de trein!

Nog voordat ik weer thuis in Fryslân was had ik het boek uit (en nog een Miss Phryne Fisher Murder Mystery op de koop toe, bedankt NS! #omdenken). ‘In de Voetsporen van de Heldin’ is een vlot geschreven boek over heldinnen in boeken, maar ook over de heldin in onszelf en hoe we daar beter naar kunnen luisteren. Hoe we uit de put kunnen klimmen en onze innerlijke heks kunnen verslaan. Dit alles aangevuld met mooie interviews van echte heldinnen. Een boek om van te genieten en te leren. Edith de Wit en Stella de Jager, heel erg bedankt voor de uitnodiging! ~Tineke

 

Edith de Wit

 

Werd de redactie van Ogma toch zomaar uitgenodigd voor een workshop! Een mooie gelegenheid voor de afdelingen Brabant en Fryslân om elkaar te ontmoeten. Want we werken inmiddels wel ruim zes maanden enthousiast en met veel liefde samen aan het stoerste vintage boekenblog van Nederland, maar dat gaat altijd per app en mail. Hoog tijd voor een ‘real life’ meeting. De workshop waarvoor we uitgenodigd waren, heette ‘Heldin in je eigen verhaal’ en was in de bibliotheek van Amersfoort. ‘Het wordt een inspirerende ochtend waarin veel heldinnen uit allerlei windstreken en uit zowel films als literatuur de revue zullen passeren en niet onbelangrijk, waarbij je aan de hand van mijn narratieve model Het verhaal van de heldin, ook je eigen verhaal op het spoor komt.’ Klinkt goed, toch? Op naar Amersfoort dus! Naar de allermooiste bieb die ik ooit heb gezien. Echt, ik zou er zomaar kunnen wonen. Groot! Hypermodern, prachtig ingericht. En meer dan een miljoen (!) boeken. Dat doen ze goed in Amersfoort.

 

Edith de Wit

 

Edith de Wit, schrijfster van het boek ‘In de voetsporen van de heldin’, vertelde over de verschillende stadia van een avontuur van een heldin. Zo zit ze aan het begin van het verhaal altijd gevangen. In een toren, een kooi of een situatie. Ze voelt zich niet helemaal jofel in die toren, maar ze vertrekt niet. Totdat er iets voorvalt. Er staat een prins onder aan haar toren of ze ontvangt een brief, of… Nou ja, je snapt het wel. Niet dat ze zomaar in die pompoen of Mazzerati stapt, eerst moeten er nog wat andere dingen gebeuren.

 

Uitnodiging voor een heldin

Wij kregen ook allemaal een uitnodiging! Ik ben mijn koffer al aan het pakken hoor.

Een andere vraag was: ‘Wat zou jouw heldin doen?’ Dus hoe zouden Pippi, Assepoester of Jeanne d’Arc een situatie aanpakken? Interessant! Wat ik hiervan geleerd heb, is dat ik best om hulp mag vragen. De heldin krijgt namelijk ook altijd hulp. Van haar petemoei bijvoorbeeld, of een goede fee. Helden krijgen meestal een zwaard, zodat ze de draak kunnen bestrijden. Heldinnen krijgen andere talismannen om hun strijd te leveren. Bij hen zijn dat vaak mooie kleren, of schoenen. Zou daar mijn schoenenfetisj vandaan komen? Iedere heldin krijgt met beproevingen en verraad te maken en gaat door een dal. Maar als ze dat allemaal overwonnen heeft, dan krijgt ze ook een hele mooie beloning. Dat geeft de burger moed!

 

Down Under

Natuurlijk moesten de Ogma-dames een Down Under maken. Leuk, met het boek erbij.

Na de workshop gingen de dames nog even de stad in. We waren allebei nog nooit echt in Amersfoort geweest, op een treinreis door de stad na. En we hadden trek. Best aangenaam, zo’n lunchmeeting op het terras. Gaan we vaker doen! Nadat we weer op de hoogte waren van alle nieuwtjes en plannen voor de rest van het jaar en het aankomend jaar, vertrokken de dames weer naar hun respectievelijke provincies.

Nou ben ik even benieuwd: wie is jouw heldin? En wat kun jij van haar leren? ~Mirjam

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren