Pagina's

Schoolidyllen door Top Naeff

Kringloop Curiosa: Schoolidyllen van Top Naefff

Schoolidyllen door Top Naeff

 

Ik schreef er gisteren al over toen ik het over de biografie had van Top Naeff; ik jank elke keer als een bakvis bij het lezen van ‘Schoolidyllen’. Nu lees ik het boek niet wekelijks en zelfs niet elk jaar, afstompen lukt zo natuurlijk nooit. Toch moet het om de paar jaar weer eens even, omdat naast het zielige einde het boek verder een heerlijk meidenboek is vol apenstreken en humor. Omdat het eigenlijk nog steeds best herkenbaar is, ook na meer dan 100 jaar blijken meiden nog steeds om grofweg dezelfde dingen te giebelen. Sterker nog, als we de taartjes vervangen door een McFlurry en het taalgebruik wat aanpassen dan zou je van ‘Schoolidyllen’ best een hedendaagse Young Adult roman kunnen maken. Niet dat ik er dan nog een bal aan zou vinden denk ik, ik ben immers verliefd op oud.

Jet van Maerle groeit als wees op bij haar strenge oom en tante. Niet alleen zijn ze streng, maar ook liefdeloos en zij verlangt dan ook hevig naar de thuiskomst van haar broer Huub die op zee zit. Samen met haar vriendinnen Jeanne, Lien, Noes en Maud neemt zij het op tegen de afschuwelijk onrechtvaardige directrice van hun school, eten ze taartjes, delen ze hun verliefdheden en bezoeken ze hun eerste bal. Jet heeft een slechte gezondheid en ondanks de blijmoedigheid van het hele boek eindigt het dan ook tragisch.

 

Schoolidyllen

 

Dankzij ‘Rebel & Dame’ weet ik hoe de allereerste uitgave van ‘Schoolidyllen’ uit 1900 er uit zag. “Becht liet Schoolidyllen in een oplage van tweeduizend exemplaren verschijnen. Top Naeff verdiende met deze eerste druk – ingenaaid f 2,40, ‘in prachtband’ f 2.90 – tweehonderd gulden. De uitgave werd verlucht met acht tekeningen van C. Koppenol, het bandontwerp, een bloementak in jugendstil, was van Cornelia van der Hart.”  Geen eerste druk dus voor mij, al heb ik wel een jugendstil stijl omslagontwerp en het jaar van uitgave blinkt door afwezigheid, dit moet toch wel een oudje zijn! Ik heb heel wat afgespeurd online om er achter te komen hoe oud dan wel precies, maar zelfs op antiquariaten wordt het jaartal bij deze druk niet genoemd. Vergelijkbare ontwerpen en drukken verschenen rond 1916 en 1918. Zullen we het daar maar op houden dan? Dat dit waarschijnlijk één van de oudste boeken in mijn boekenkast is en dat ik er heel erg zuinig op zal zijn.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

5 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren