Pagina’s

Vikram Seth An Equal Music

Aladdin’s Cave: Verwante Stemmen

Toon mij Uw boekenkast en ik zeg U wie U bent. Dat klopt bij mij als een zwerende vinger. Ik heb namelijk maar liefst vier boekenkasten. In het overgrote merendeel daarvan staan alle boeken vrij netjes. Min of meer op alfabet. Af en toe ligt er een boek op de andere boeken, vanwege geen plek. Best georganiseerd dus.

Maar dan de laatste kast. Als ik een goede dag heb, staattie weer even op alfabet. U raadt het al, dat is niet zo vaak. In deze boekenkast staan de boeken die ik nog niet gelezen heb. De parels die ik overal vind en mee naar huis moeten. Om ooit verorberd te worden. In een ideale wereld zat ik full-time op de bank met een boek en verdiende ik zo een riant inkomen. Helaas is dat nog niet het geval en daardoor heb ik dus aanzienlijk minder tijd om te lezen dan ik zou willen.

Ach, een mens kan dromen. Moet dromen! Daarom blijf ik die ene kast vullen. Dat vullen gaat een stuk sneller dan het lezen. Inmiddels staan er ook al flinke stapels voor de kast. Sorteren? Wat is dat? Sommige boeken staan halfgelezen in de kast. Want zelfs ik kan niet vijf boeken tegelijkertijd lezen. Meestal ligt er een flinke stapel naast m’n bed. Waar ik op dat moment zin in heb, lees ik. De andere moeten dan ‘even’ wachten. Zodra ik een kortstondige aanval van opruimwoede heb, verdwijnen die boeken weer naar de “te lezen” kast. De grot van Aladdin.

Daar “vind” ik dus regelmatig boeken. Van die overjarige boekenkastdochters. Zo kwam ik laatst “Verwante Stemmen” van Vikram Seth tegen. Dat kocht ik zo’n tien jaar terug in Australië. Of all places. Heel handig, ik dacht eigenlijk dat het een ander boek van Vikram Seth was, “Twee Levens”. Had gekund, toch? Ik sloeg dus heel enthousiast aan het lezen, bleef maar wachten op een bepaalde wending in het verhaal en heel vreemd, die kwam maar niet. Goh… Boek dus aan de kant gemikt.

Onlangs moest er weer even opgeruimd worden. Hey, Vikram Seth, daar ben je weer! Eigenlijk wilde ik zijn “Verwante Stemmen” meteen naar de Little Free Library brengen. Hup, daadkracht! Toch sloeg ik het boek nog een keer open en deze keer pakte het me meteen. Mooi! Het gaat over Michael en Julia. Elkaars grote liefde, maar niet voor elkaar bestemd. Ik kan U vertellen, normaal houd ik niet van dat soort gesmacht, maar hier werkt het. De hoofdpersoon is violist en het boek staat bol van de muziektermen. Snap ik geen hout van en normaal vind ik dat nogal ergerlijk, maar ook hierbij… Top!

 

Vikram Seth An Equal Music

 

Ik vond “Verwante Stemmen” zo mooi, dat ik er een tweede exemplaar van heb gekocht, een luisterboek. Lekker ouderwets, cassettebandjes! En nu luister ik al ruim zes uur naar Alan Bates, die ik voorheen niet kende, maar een groot Engels acteur blijkt te zijn. En naar Bach, Beethoven en Schubert. Heerlijk!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren