Pagina’s

Macbeth

Poezie in muziek: Over MacBeth en een lachend hart

Als je het hebt over Engelse poezie en literatuur dan kun je natuurlijk niet om Mr Shakespeare himself heen. De band Omnia bewerkte een stuk uit het toneelstuk MacBeth, Shakespeares kortste, maar bloederigste tragedie, tot een bijzonder muziekstuk.

MacBeth is het verhaal van de Schotse generaal MacBeth die, na een voorspelling van drie heksen alles op alles zet om koning te worden. Dat lukt ook wel, maar pas na heel wat bloedvergieten. Als hij dan koning is, wordt hij verteerd door schuldgevoel en angst, en kan hij niet anders dan doorgaan met moorden, om maar niet ontmaskerd te worden. Uiteindelijk leidt hij zichzelf en zijn vrouw naar krankzinningheid, en zelfs de dood. Niet voor mensen met zwakke magen dus, dit toneelstuk!

 

Macbeth

 

Het stuk dat Omnia bewerkte tot een lied is Witches’ Brew. De drie heksen zijn druk bezig met hun bezweringen. Act IV, scene 1. Stel je voor: een grot. In het midden een bubbelende kookpot. Donder klinkt…

Ter compensatie van alle bloederigheid en andere narigheid een totaal ander gedicht. Niet op muziek gezet, maar voorgedragen door een muzikant: Tom Waits. In het hieropvolgende filmpje draagt hij het gedicht The laughing Heart van Charles Bukowski voor. Bukowski was een Amerikaanse schrijver en dichter van Duits/Poolse afkomst. Zijn leven stond in het teken van armoede, ellende en alcoholisme, zijn werk werd bevolkt door kleine criminelen, prostituees, alcoholisten en gokkers, zijn poezie was hard en direct. En toch schreef hij dit wonderschone fijne gedicht. Misschien dat als Shakespeare’s MacBeth dit had gehoord in plaats van naar die heksen te luisteren, hij heel andere keuzes had gemaakt.

 

 

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren