Pagina’s

Preacher

It was the time of the Preacher

Wie mij kent weet dat ik mijn liefde voor strips niet onder stoelen of banken steek. Als ik er over praat met iemand kan ik zelfs bijzonder gepassioneerd worden. Sommige mensen hebben dat met voetbal en weten nog als de dag van gister waar ze in ’88 waren op dát ene moment. Nou, ik ook. Achter de bank. Met een stapel strips en een bak chips. Straalchagrijnig dat niemand even stil kon zijn.

Naast de bekende en minder bekende Europese strips lees ik ook al sinds halverwege de jaren ’80 comics, u kent dat wel, van die superhelden. De hoogtijdagen van Juniorpress en Baldakijn boeken, die Marvel en DC uitgaven. Superhelden, superhelden, anti-helden en superschurken, het kon niet op. Begin jaren 90 heb ik ergens toch nog een soort puberteit meegemaakt en tja, omdat ik een groot fan was geworden van slechte horror en pulp, begon ik ook in mijn plaatselijke comic handel te zoeken naar de duistere kant in comics. Het Amerikaanse DC heeft onder het label Vertigo voor meer volwassen lezers een aantal legendarische graphic novels uitgebracht. Schrijvers als Neil Gaiman, Alan Moore, Grant Morrison en Garth Ennis kwamen met comics zoals Swamp Thing, Hellblazer, Sandman en House of Secrets. Oh be still my heart, dat waren nog eens tijden…

 

Preacher

 

Garth Ennis werkte voor Hellblazer samen met tekenaar Steve Dillon. De samenwerking beviel beide heren blijkbaar, want in 1995 verscheen voor het eerst Preacher. Preacher is het verhaal van predikant Jesse Custer, die bezeten is door het bastaardkind van een engel en een demon. Het is pulp, want het hele verhaal is doorspekt met jaren 90 iconografie. Het is horror, want het gaat over engelen, demonen, en vampiers! Het is godslasterlijk, want niet alleen wil de geheime organisatie De Graal (bewakers van Het Bloed van God) Jesse Custer in handen krijgen, maar is Jesse Custer op zoek naar GOD to kick his ass! Maar bovenal is het ook een liefdesverhaal, het verhaal over hoe Jesse zijn grote liefde Tulip o’Hare kwijtraakt en weer terugvindt. Maar het allermooiste vond ik, hoe jammer het ook was, dat het een afgesloten verhaal MET een echt einde is! De meeste comics blijven maar doorgaan in een eindeloos cirkeltje en blijven clichés maar herhalen. Preacher niet. Het had een begin en een einde. Het was goed.

Tegenwoordig wordt van alles wat maar een beetje naar comics ruikt een film of televisie versie gemaakt. Spiderman, Daredevil, Batman, Superman, er zijn al verschillende films met groot succes gemaakt en ook bij het grote publiek minder bekende series als Daredevil, Arrow en The Flash doen het goed.De filmrechten van Preacher waren in 1998 al verkocht, maar ergens in het vagevuur van TV land terechtgekomen, om daar gedurende 15 jaar ‘in ontwikkeling’ te blijven… Ondertussen had ik al lang en breed de hoop opgegeven ooit nog eens de vloekende, kettingrokende, en whiskey drinkende Reverend Jesse Custer op het scherm te zien. Toch kreeg ik hoop toen één van Ennis’ andere verhalen, Hellblazer, in 2014 een TV serie kreeg. In 2005 werd deze al eerder verfilmd, onder de naam Constantine en met Keanu Reeves in de hoofdrol. Hoewel de serie dezelfde naam draagt, hebben ze weinig met elkaar gemeen. De film was matig. De serie was oké, maar for the sake of kijkcijfers vrij braaf. Geen wonder dus dat het maar bij één seizoen bleef… Rond Preacher bleef het stil en ik vond het eigenlijk wel goed zo. Liever geen verfilming dan een ernstig verdunde, brave versie. Toch?

Groot was mijn verrassing toen in 2014 bekend werd gemaakt dat Seth Rogen en Evan Goldberg een televisie serie van Preacher gingen produceren en schrijven. Ik was verrukt! Ik was bang. Ik was kwaad! Dit kon toch nooit goed komen? De acteurs leken in de verste verte niet op hun karakters, er werden dingen weggelaten, gebeurtenissen en karakters samengevoegd, dit moet wel een grote ramp worden! Toch zou ik gaan kijken beloofde ik mezelf. Waarom? Vanwege de casting van deze gast, Joseph Gilgun als Cassidy:

 

Cassidy

Photo by Lewis Jacobs/ Still Photographer – © 2016 Sony Pictures Television Inc. and AMC Film Holdings LLC

 

Nou, ik heb gekeken. En weet je wat? Ondanks dat Dominic Cooper even wennen is als Jesse Custer, staat de Preacher er wel. Met een Marlboro in de ene hand terwijl hij met de andere zijn Woord van God verkondigt. Ruth Negga was een bijzondere keuze, maar aan haar acteerwerk mankeert niets. En Cassidy? Compleet onverstaanbaar, een oerlelijke rare vent, en compleet 100% in karakter. Ik kijk. En baal nu al, want ten tijde van schrijven moet ik nog twee weken wachten op de volgende aflevering…

Jan-Rutger Hoekstra, striptekenaar, boekenliefhebber en eigenaar van Studio Dallaz. Met wellicht een beetje ongezonde obsessie voor muziek en gitaren. Getrouwd met boekenwurm Tineke, fysiek vader van Emma en Berber en geestelijk vader van een libertijns, blauw konijn genaamd Beldragor.

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren