Pagina’s

Miss Seeton

Dekselse Detective Dinsdag: Miss Seeton

Vandaag een beetje een uitstapje in deze reeks. Ik leg in deze rubriek namelijk elke twee weken een historische detective tegen de zogenaamde Cadfaellat: ik vergelijk de detective met de Cadfaelserie van Ellis Peters. Deze detective dinsdag behandel ik echter een buitenbeentje. De serie rondom de gepensioneerde tekenlerares miss Seeton speelt zich af eind jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw, en in die zin is het een historische detective. Maar net zoals oude meubeltjes vintage zijn als ze uit de zestiger, zeventiger jaren komen en nog geen antiek (dat is pas als het in elk geval honderd jaar oud is) voelt dit als een vintage detective, in plaats van een historische. En dat klopt ook wel, want de Miss Seeton reeks behoort eigenlijk tot een geheel andere categorie detectives: de cosies. De wat? De cosies.

 

Miss Seeton

 

Een cosy is een gewoon gezellige detective. Er wordt wat gemoord, er wordt wat gespeurd, er wordt eens een grapje gemaakt of er is een licht romantische touch en uiteindelijk wordt het allemaal opgelost. Geen literaire pretenties, het boekige equivalent van Midsommer Murders: sfeervol en gezellig. Bekenden in deze categorie zijn ‘de kat die…’ boeken van Lilian Jackson Brown, de Mrs Pollifax reeks van Dorothy Gilmore (beide Amerikaans) en de Miss Seeton serie. Wat de laatste twee gemeen hebben is dat de speurder overduidelijk gemodelleerd is naar een andere zeer bekende vrouwelijke speurder. Juist ja: Agatha Christie’s Miss Marple. Nu heb ik hier een zeer duidelijke mening over, en ervaring bovendien (ik schreef zelf ooit een boek met een vriendelijk, warrig oud dametje als speurneus, als persoonlijk hommage aan Agatha Christie), dus ik zal vast wat vooringenomen zijn, maar ik doe mijn best om zo objectief mogelijk te blijven.

Het bijzondere van de Miss Seeton serie is dat deze geschreven is door drie schrijvers. Heron Carvic schreef tussen 1968 en 1975 de eerste vijf. In 1990 pakte Roy Peter Martin onder het pseudoniem Hampton Charles de draad na vijftien jaar weer op en hij publiceerde in dat ene jaar direct drie Miss Seeton boeken. Daarna nam Hamilton Crane (pseudoniem van de Britse schrijfster Sarah J. Mason) het over en zij schreef tussen 1991 en 1999 nog eens 14 nieuwe Miss Seeton’s.  Ik las één van deze meest recente, en ik vond hem niet heel onaardig. Om deze cosy tegen de Cadfael lat te leggen is misschien niet helemaal toepasselijk, maar laten we er dan voor een keer een Miss Marple meetlat van maken. Met de kanttekening dat de Seeton serie als rechtgeaarde cosy minder pretenties heeft.

Zoals gezegd is Miss Seeton een gepensioneerde tekenlerares . Zij is een zogenaamde ‘paid consultant’ die Scotland Yard van advies voorziet door af en toe tekeningen te maken waar hints in staan. In tegenstelling tot Miss Marple, die een scherp verstand heeft en door logische redeneringen en vergelijkingen met mensen die ze kent misdaden weet op te lossen is het bij Miss Seeton meer een onbewuste gave. Haar handen beginnen te bewegen en terwijl zij weg droomt, tekenen haar handen van alles en doen dat in rap tempo. Zelf schaamt ze zich vaak voor de tekeningen en snapt ze ze ook niet echt. De politiemensen zijn wel in staat om de tekeningen te ontcijferen en zo wordt de oplossing steeds duidelijker.

Een pluspunt van deze serie is dat het precies voldoet aan de eisen van een cosy. Gewoon een gezellige detective, niet meer en niet minder. Daarnaast zit er ook humor in; met name de manier waarop het kleine dorpsleven wordt beschreven is bij vlagen geestig. Een minpunt is wat mij betreft de hoofdpersoon. Miss Seeton is net als Miss Marple niet altijd voor anderen te begrijpen. Bij Miss Marple is dat echter omdat haar denkwijze anders dan anders is, en ze soms te snel gaat voor anderen. Bij Miss Seeton is het echter omdat het vrouwtje redelijk wappie is. Het kan aan de tijd van de maand liggen waarin ik deze boeken las, maar ik begon me af en toe bijna te ergeren aan die Seeton. Beetje warrig soit, maar zij was af en toe echt van het padje af!

Van het plot is mij eerlijk gezegd weinig bijgebleven, maar dat hoeft ook helemaal niet bij een cosy. Het was te volgen, het was leuk om te lezen en het werd bevredigend opgelost. Klaar.

Een en ander in punten:

Plot: 0 punten
Schrijfstijl: 2  punten
Tempo: 2 punten
Hoofdpersonen: -1 punten
Meeslependheid: 1 ½ punten
Romantisch accent: 0 punten
Miss Marple accuraatheid: 0 punten

Totaal 4 ½  punten. In cijfers uitgedrukt komt dit neer op een 6,9.

Een prima tussendoortje dus, als je zin hebt om je hoofd even wat minder te gebruiken. Net als Miss Seeton zelf dus.

Ik las voor deze beoordeling ‘Miss Seeton Incognito’, de negende  in deze reeks, geschreven door Hamilton Crane.

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

4 Comments

 • Gieneke

  25 mei 2016 at 12:00

  Ik ben enorm van de Miss Marple, Mrs Pollifax, Miss Silver en schrijvers als Dorothy Sayer, Ngiao Marsh en Josephine Tey. En ook van “de kat die ….”. . Maar Miss Seeton vind ik niet leuk, ik erger me zelfs enorm aan haar, dus ben na een paar boekjes afgehaakt. Fijn te horen dat ik niet de enige ben… ;))

  Beantwoorden
 • Wieneke

  26 mei 2016 at 13:34

  Maar Miss Marple zette altijd wel heel erg haar licht onder de korenmaat. Ze bleef zich alsmaar verontschuldigen, terwijl ze qua verstand iedereen in de zak had. Ik heb alle Agatha Christies in het Engels in oude pockets. Me wezenloos gezocht en gekocht op Marktplaats, maar het is wel gelukt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren