Pagina’s

Lewis Caroll

Poezie in muziek: Lewis Caroll & Omnia

We besteden hier op Ogma met enige regelmaat aandacht aan boeken in muziek. Niet raar voor een stelletje boekofielen die toevallig ook nog van een deuntje op zijn tijd houden. Vandaag een nieuwe muzikale aflevering, waarin een paar bekende gedichten verwerkt zijn tot een mooi lied.

 

Lewis Caroll

 

Als eerste het gedicht Fairytale van Lewis Caroll. Lewis Caroll, het pseudoniem van de wiskundige Charles Dodges, schreef het gedicht in 1865. Het gedicht verscheen voorin het boek Alice’s Adventures in Wonderland. (Precies! Die ja!) De band Omnia maakte deze bewerking van dat gedicht.

Diezelfde band bewerkte nog meer gedichten tot muzikale meesterstukjes. Een daarvan komt uit een ander boek van Lewis Caroll. Alice’s Adventures in Wonderland was zo’n groot succes dat Caroll een opvolger schreef: Through the looking glass (and what Alice found there). Het boek kwam uit in kerst 1871 en was zo mogelijk een nog grotere hit dan het eerste. In dit boek stamt het onzingedicht The Jabberwocky. Voor mij het bewijs dat Caroll (of beter: Charles Dodges) niet alleen een goede wiskundige was (vandaar alle onzinnige, maar logisch beredeneerbare grapjes in zijn boeken) maar ook een geestig taalgevoel. Zie hier de muzikale benadering van Caroll’s gedicht The Jabberwocky, in een bijzonder live versie.

Voor alle mensen die nog niet genoeg hebben van Engelse poezie en literatuur: volgende keer Shakespeare op muziek!

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren