Pagina’s

kekke kast

De Kekke Kasten van Gerard

Deze keer geven we het woord aan Gerard, met maar liefst twee indrukwekkend goedgevulde kekke kasten!

 

Twee boekenkasten is een minimum vereiste, zo las ik in “Kekke kast #7”. Authenticiteit is ook een belangrijke voorwaarde. Hierbij mijn/onze boekenkasten (van mij en mijn vrouw). De eerste – met die TV er in – is in de woonkamer, de tweede staat in de studeerkamer.

 

kekke kast

 

Heb je een organisatiesysteem in je boekenkast? Zet je bijvoorbeeld boeken op kleur, op genre, op auteur of kleed je hem op een andere manier leuk aan? In de huiskamer staan linksboven de boeken uit de genres van mijn vrouw (Sherlock Holmes, Agatha Christie, Niki French etc). en rechts tot rechtsboven mijn genres (Asimov, Heinlein, Ludlum, Frederick Forsyth, Henning Mankel). Links- en midden-onder staan onze gezamenlijke boeken. In de studeerkamer staan de boeken gerubriceerd naar thema. Onderin het midden de mappen van onze studie Theologie / Pastorale Counseling, daarboven een uitgebreid commentaar op de Bijbel in 28 kloeke delen. Daarboven boeken over dogmatiek. In het rechterdeel bovenin nog wat dogmatische werken en boeken over allerhande stromingen en wat klassiekers als Homerus, de Civitate Dei van Augustinus, en een koran. Daaronder boeken over kinder-, jongeren- en huwelijkspastoraat, en over psychologie. Daar weer onder wat Bijbelvertalingen, naslagwerken en Bijbelse encyclopedieën.

Wat kocht je als laatste? Het laatste boek dat we kochten is “Knielen op een bed violen” van Jan Siebelink. Wat een indrukwekkend boek over een beklemmende subcultuur op het christelijk erf. Een aanrader!

Wat staat er al jarenlang ongelezen op de plank? Waar ik nog niet aan toegekomen ben is bijvoorbeeld “Hulpeloos maar schuldig” van Aleid Schilder over het verband tussen een gereformeerd calvinistische paradox en depressie, en “The Hole in our Holiness – filling the Gap between Gospel Passion and the Pursuit of Godliness” van Kevin DeYoung. Veel zin in beide boeken…

 

kekke kast

 

En wat herlees je elke keer weer? Het boek “Tchai” van Jack Vance heb ik meerdere malen gelezen. Ik hield altijd van technische science fiction (Asimov, Heinlein, etc), maar dit was mijn eerste kennismaking met echt goede fantasy science fiction. Wat mij betreft een meesterwerk onder de SF, geschreven als een meeslepend reisverhaal. En als ik er nog een paar mag noemen: “Duin” van Frank Herbert, maar ook “Woord en Geest, theologie van de pinksterbeweging” is een naslag werk dat altijd op mijn bureau ligt.

Welk boek uit je kast zou iedereen moeten lezen en waarom? Behalve de Bijbel? “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” van Stephen Covey. Hij geeft in dit boek veel handvatten voor leiderschap. En leiderschap begint met het leiden van jezelf. Time management, prioriteiten stellen en nog veel meer. En voor mensen die leiding geven zou ik ook “The One Minute Manager” van Kenneth Blanchard willen noemen, een luchtig geschreven boekje met waardevolle tips over leiding geven.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren