Pagina's

War of the Worlds

The War of the Worlds: marsmannetjes en mooie muziek

War of the Worlds

 

Ken je dat verhaal? Dat er in de jaren 30 in Amerika een hoorspel werd uitgezonden van ‘The War of the Worlds’ en dat het ganse land in paniek raakte? Veel luisteraars schrokken zich rot, ze dachten dat het echt was! Die begonnen opeens hysterisch te bedenken welke boeken ze in moesten pakken in hun prep rugzakje! Regisseur Orson Welles was in één klap beroemd en deze bewerking van ‘The War of the Worlds’ is de geschiedenis ingegaan als het meest succesvolle radiodrama ooit.

De science fiction roman ‘The War of the Worlds’ van H.G. Wells verscheen voor het eerst in 1897 als feuilleton in tijdschriften. Het gaat over een naamloze held en zijn broer die in verschillende delen van Engeland een invasie van Martianen proberen te overleven. Als ik Tolkien de vader van de moderne fantasy durf te noemen, dan is H.G. Wells toch wel één van de grondleggers van de science fiction. Als je als schrijver zelfs wetenschappers hebt geïnspireerd tot uitvindingen die de Apollo 11 op de maan hebben gezet, dan ben je toch wel een baas.

Van alle verfilmingen, hoorspellen en andere bewerkingen vind ik ‘Jeff Wayne’s Musical Version of The War of the Worlds’ één van de geniaalste. Ik heb heel wat uurtjes op mijn werk doorgebracht met Uuuuuuuhhhhlaaaaaa op mijn koptelefoon. De combinatie van progressieve rock en verhalenvertellers maakten de dag nét een beetje spannender. En ja, ook deze plaat is weer een oude, uit 1978 om precies te zijn, maar nog steeds uitermate populair gezien de succesvolle tour die ze een paar jaar geleden nog gedaan hebben. Uiteraard op een moment dat wij blutter dan blut waren (naast oude boeken en muziek nóg zo’n terugkerend thema in mijn leven 😉 ) dus ik schitterde door afwezigheid tijdens de shows in Nederland. Maar er gaat geen maand voorbij zonder dat ik dit plaatje draai.

 

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren