Pagina’s

Battle of Evermore

Boeken in Muziek: The Battle of Evermore

Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien, is er nog iemand die het niet kent? Dat niet iedereen de boeken heeft gelezen dat begrijp ik wel, die zijn toch wel voor de échte liefhebbers. En misschien heb je ook de films wel niet gezien, maar je kon toch niet om het media spektakel van Peter Jackson heen een jaar of vijftien geleden. En nog niet zo lang geleden werd het circus weer even herhaald met de verfilming van The Hobbit, ook van Tolkien. Nou goed dan, even in het kort: boze tovenaar Sauron maakt een magische ring om de volken van Middelaarde te kunnen overheersen, ring raakt kwijt, wordt gevonden door Bilbo (of gejat van Golem, het is maar vanuit wiens perpectief je het bekijkt), die het na jaren aan zijn neefje Frodo geeft. Daar komt dan de goede tovenaar Gandalf weer achter en die besluit samen met een paar andere belangrijke mensen, dwergen en elven dat de ring moet worden verwoest zodat de macht van Sauron wordt verbroken. Frodo gaat met een bont gezelschap op stap naar Mordor om de ring in de vuren van Mount Doom te gooien, maar onderweg komt hij een paar obstakeltjes en kleurrijke bondgenoten en vijanden tegen. Episch, geniaal, de grondlegger van de huidige fantasy en bron van inspiratie voor vele andere schrijvers, kunstenaars en artiesten.

 

Battle of Evermore

 

Led Zeppelin, ook iedereen wel bekend denk ik? Niet?!?!?! Nou jaaaaaaaaaaa! Het is ook alleen maar de allerbeste en meest invloedrijke rockgroep aller tijden natuurlijk. Zelf werden ze beïnvloed door de Blues, maar ook door Britse, Keltische en Amerikaanse Folk muziek en hun teksten zitten vol met mythologie en mystiek. The Battle of Evermore is het product van een middagje experimenteren met een mandoline. Het deuntje voelde nogal oud Engels aan, er werd een passende tekst gemaakt met verwijzingen naar Lord of the Rings en het is het enige nummer van Led Zeppelin met een gastzanger; Sandy Denny, een voormalig lid van folkband Fairport Convention. En ook nog eens één van mijn favoriete nummers van één van mijn favoriete albums. Hun vierde album, die zonder titel inderdaad.

 

 

Zoals ik al eerder schreef heeft Lord of the Rings vele mensen geïnspireerd. En vind je Led Zeppelin niet obscuur genoeg? Dan heb ik nog een leuk bonus album. Zet de volgende afspeellijst aan, pak Lord of the Rings erbij en maak er eens een lekker leesuurtje van!

 

 

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

7 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren