Pagina's

Quirkology

Quirkology – Richard Wiseman

How does your surname influence your life? What does the way you walk reveal about your personality? Why should women have men write their personal ads? What is the funniest joke in the world, and do religious fundamentalists have a sense of humour? Why are people in Delhi more helpful than Londoners? How can you be persuaded to remember events that never actually happened? Why do incompetent politicians win elections?

 

Quirkology

 

Psychologie kan zware, wetenschappelijke kost zijn. Dan is het nog steeds super interessant vind ik, maar als het een beetje gezelliger wordt verpakt dan ben ik toch sneller geneigd er meer over te lezen. Lezen is tenslotte nog steeds ontspanning voor mij. Zo vind ik het verpakt als thriller erg leuk, maar dit boek was gewoon een feestje. ‘As seen on tv’ staat er bovenaan op de cover. Ik heb dus weer eens wat gemist. Aangezien het boek in 2007 is uitgekomen én ik de tv zender waarop het werd uitgezonden niet in mijn pakket had kan ik me er ook niet zo schuldig over voelen. Sterker nog, het voelt alsof ik iets nieuws heb ontdekt waar ik nog heel wat fijne uurtjes research aan kan besteden! Zo heeft Richard Wiseman een blog én staan er op jouwbuis allemaal leuke filmpjes en experimenten.

Quirkology is de wetenschap van alledaagse gekkigheden. Wat maakt een mop grappig, heeft je lengte te maken met hoeveel succes je in je leven hebt, hoe kan je leugens herkennen en hoe werkt bijgeloof.

An interest in the more unusual aspect of psychology has continued throughout my career. I am not the first academic to be fascinated by this approach to examining behaviour. Each generation of scientists has produced a small number of researchers who have investigated the strange and unusual. Maverick Victorian scientist Sir Francis Galton might be considered the founding father of the approach, and devoted much of his life to the study of offbeat topics. He objectively determined whether his colleagues’ lectures were boring by surreptitiously measuring the level of fidgeting in their audiences, and created a ‘Beauty Map’ of Britain by walking along the high streets of major cities with a punch counter in his pocket, secretly recording whether the people he passed were good, medium or bad looking (London was rated the best, Aberdeen the worst).

Richard Wiseman heeft met zijn onderzoeken een flinke bijdrage geleverd aan de hedendaagse psychologie en doet dat met een fijne dosis humor. Zijn schrijfstijl is toegankelijk en onderhoudend en hoewel ook de duistere kanten van menselijk gedrag zeker aan bod komen (neeeeee, niet de puppy’s, hoe durf je!!! Kennen jullie Stanley Milton nog uit één van mijn eerdere recensies? Er is dus iemand zo gemeen geweest om het experiment te herhalen met puppy’s!) moest ik om de meeste experimenten én hun uitkomst best wel keihard gniffelen. Bijvoorbeeld om zijn onderzoeken naar het paranormale. Ik ben gek op een beetje griezelen, maar wél omdat ik weet dat spoken niet bestaan. Zo heeft een collega van Wiseman in de jaren 90 een experiment uitgevoerd in een oud theater met twee groepen mensen. De eerste groep mensen kreeg te horen dat het in het theater spookte, de andere groep dat het theater helemaal zou worden gerenoveerd en dan men graag wilde weten hoe zij de ruimtes ervoeren zodat de architect daar op in kon spelen bij het nieuwe ontwerp. Je raadt het al, groep 1 voelde natuurlijk overal spoken, geesten en enge dingen terwijl groep 2 nergens last van had. The power of suggestion. Een ander verhaal is dat van een wetenschapper die op een dag een bovennatuurlijke ervaring had in zijn laboratorium. Laat het maar aan een wetenschapper over om zijn Poltergeist te vinden, en nee, het was niet de geest van een overleden proefkonijn van een gestoorde Victoriaanse wetenschapper. Ik smul hiervan! Maar het gaat over meer dan entertainment, de onderzoeken die hij doet laten je nadenken over het gedrag van mensen in het algemeen en je eigen gedrag in het bijzonder. Denk ik ook zo? Hoe zou ik me gedragen, wat zou mijn reactie zijn? De discussies die je naar aanleiding van dit boek kunt houden zijn eindeloos.

De schrijver:

Richard Wiseman is professor psychologie aan de Univeristy of Hertfortshire. Hij heeft een aantal jaren gewerkt als goochelaar en is bekend om zijn kritische onderzoeken naar paranormale verschijnselen. Zijn werk is gepubliceerd in diverse grote kranten en tijdschriften en werd gebruikt in meer dan 150 televisie programma’s. Naast Quirkology schreef hij nog zo’n 12 andere boeken en won hij een drietal wetenschappelijke prijzen. Best een slimme man dus.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren