Pagina’s

Slachthuis Vijf

Slachthuis Vijf

Wat gebeurt er als je de gehele Ogma redactie hetzelfde boek laat lezen? En niet zo maar een boek, maar één van de grootste klassiekers van de laatste 100 jaar! Lees en huiver:

 

Mirjam

Be soft. Don’t let the world make you hard. Don’t let the pain make you hate. Don’t let the bitterness steel your sweetness. Take pride that even though the rest of the world may disagree, you still believe it to be a beautiful place. ~Kurt Vonnegut

Mooi, hè? Ik had ooit wel eens van Vonnegut gehoord, maar ik had geen idee wie het was, dus ben ik ‘m eens gaan Googelen. Blijkt dat hij een briljant schrijver was, een van zijn meesterstukken was ‘Slachthuis Vijf’, waarin de hoofdpersoon een tijdreiziger is en regelmatig tripjes maakt naar de Tweede Wereldoorlog en de planeet Tralfamadore.

Reizen in de tijd? Tweede Wereldoorlog? Count me in! Een paar dagen geleden lag ‘Slachthuis Vijf’ op de mat en zat ik klaar om in vervoering gebracht te worden. Tja… Het lukte me niet. Ik was graag met Billy Pilgrim meegegaan op zijn reizen, maar nee. Te hoge verwachtingen? Wellicht. Maar ik was en bleef op Terra Firma.

 

Slachthuis Vijf

 

Jan-Rutger

Kurt Vonnegut; Één van de “Great American Novelists”, schrijver van verschillende satirische en maatschappij- en oorlogskritische boeken, met als zijn grote succes ‘Slachthuis Vijf’  uit 1969, waarin hij zijn ervaringen bij het bombardement van Dresden verwerkt.

Hoewel hij tot zijn dood in 2007 is blijven publiceren, heeft hij het succes van ‘Slachthuis Vijf’ nooit kunnen evenaren. Toen ik een jaar of 16 was en het boek probeerde te lezen, begreep ik het niet. Tenminste, dat dacht ik toen. Sommige boeken lees en ervaar je anders, afhankelijk van je levenservaring en je gemoedstoestand. Misschien, dacht ik toen, was ik nog te jong om het boek te begrijpen. Ruim twintig jaar later en met inmiddels een flinke bibliotheek aan boeken achter de kiezen, vond ik dat ik het boek nog een keer moest lezen. Andere boeken waar ik hetzelfde over dacht, zoals Moby Dick en Lord of The Flies, reken ik ondertussen al jaren tot een paar van mijn favoriete klassiekers. Heeft de tijd mij nu andere inzichten gegeven in ‘Slachthuis Vijf’? Nee. Hoewel ik het boek prima kan lezen en analyseren (ik heb hem nu zelfs twee keer gelezen om te kijken of ik iets miste), is het voor mij een rammelend geheel. Aan de ene kant vertelt Vonnegut het verhaal van Billy Pilgrim en hoe hij Dresden overleeft, zonder ook maar één keer actief deel te nemen aan de oorlog en probeert Vonnegut hierin zijn eigen verhaal te mengen (hij komt zelf hier in voor als personage) zonder eigenlijk iets te vertellen. De andere kant is een licht science fiction verhaal over een man (Billy) die schijnbaar willekeurig door de tijd reist tussen momenten in zijn leven en door buitenaardse wezens wordt ontvoerd. Of is het het verhaal van een een man die door traumatische gebeurtenissen zich niet meer verbonden voelt met zijn eigen leven en vlucht in waanideëen? Vonnegut wil teveel in dit kleine boek. Hoewel ik niks heb tegen schrijvers met een “expanded universe”, lijken karakters willekeurig bijeengegooid uit andere boeken. Dit kan opzettelijk zijn, maar waar andere schrijvers mij uitdagen de andere stukjes van de puzzel te gaan zoeken bedank ik bij deze. Was er blijkbaar toch niks mis met mijn begrijpend lezen 20 jaar geleden.

 

Slachthuis Vijf

 

Tineke

Interne dialoog tijdens het lezen van ‘Slachthuis 5’.

“Ok, ik ben op pagina 50, maar als hij nou nog één keer ‘Zo gaat dat’ schrijft dan gooi ik dit boek uit het raam.”

“Lees nu maar door Luimstra, het is een grootse klassieker, het komt nog wel, even doorzetten, je bent booklover of je bent het niet!”

“Ik moet eigenlijk nog was opvouwen en even afwassen is ook niet overbodig.”

Zo gaat dat…

“Ok, that’s it, uit het raam jij, ik kap er mee. Ik heb nog maar 50 boeken op de te lezen stapel die waarschijnlijk leuker zijn, ik lees nog liever een chicklit.”

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren