Pagina's

The Book of Unholy Mischief

The Book of Unholy Mischief – Elle Newmark

Venice, 1498. The labyrinthine city is echoing with gossip and greed – hidden within it is an ancient book, said to contain the key to immeasurable power. From out of the turmoil, mischievous street orphan Luciano finds himself working in the kitchens of the doge’s opulent palace. There, amidst the corruption and intrigue at Venice’s heart, the boy witnesses sinister rituals that lead him to suspect the fabled book is close at hand. But lurking in the palace corridors, and the dangerous, twisting alleys of the world’s most mysterious city, are men who would kill for Luciano’s knowledge…

 The Book of Unholy Mischief

 

Sinds ik een paar jaar geleden op vakantie ben geweest in Italië, is mijn interesse voor de geschiedenis aldaar een beetje gewekt. Hoe kan het ook anders, het land is hier en daar één groot openluchtmuseum. Florence vond ik prachtig! Het leukste vond ik stiekem toch onze oudste dochter, toen een peuter van drie, die natuurlijk geen reet gaf om al die ouwe meuk. Daar had ik de oplossing voor, een mp3 speler met luisterboekjes. Zo konden wij toch nog de voor haar enorm saaie musea zonder al te veel peuterdrift bezoeken. In één van die oersaaie musea vroeg een suppoost in het Italiaans aan haar waarnaar zij aan het luisteren was. Kleine kindjes kunnen volgens mij elke taal verstaan want ze gaf meteen antwoord: Pinokkio. De suppoost was op slag verliefd natuurlijk. De kastelen waren natuurlijk wel prachtig voor haar, daar hadden tenslotte ooit échte prinsessen gewoond! Helaas zijn we niet in Venetië geweest, maar deze stad staat zeker ook op de planning voor ooit!

Ponte Vecchio Florence

 

Luciano is een wees die samen met zijn vriend en zijn kat door de straten van Venetië zwerft. Ze stelen hun voedsel bij elkaar en proberen uit handen te blijven van de Cappe Nere, de politie van die tijd, die meer op een enge straatbende lijkt wat mij betreft. Op een dag wordt hij van straat geplukt door de chef kok van de Doge en opeens heeft hij een goed bestaan als keukenhulp. Altijd een goed gevulde maag en een dak boven zijn hoofd. Ondertussen gonst het in de stad van de geruchten over een mysterieus boek vol alchemistische geheimen. Het zou het recept van het eeuwige leven bevatten en de eigenaar ongekende kracht en macht geven. Iedereen die dan ook maar een beetje hogerop wil komen zit achter het boek aan. Luciano vermoedt dat de Doge zelf ook probeert het boek in handen te krijgen. Van de chef kok krijgt hij de opdracht om de Doge te bespioneren en hij is zo getuige van een aantal onfrisse zaken. Als op een dag de Doge een afspraak heeft met de astroloog van Paus Alexander VI (een Borgia, hele aardige mensen waren dat) ziet Luciano dat hij voor de maaltijd maatregelen neemt om de arme man gevangen te nemen en te martelen. De maaltijd verloopt echter heel anders dan verwacht, elk gerecht lijkt een ander effect op de mannen te hebben. Er wordt beschaafd gesproken, samen weggedroomd en een traantje weggepinkt van pure ontroering. Totaal verbroederd en bedwelmd geven de mannen elkaar een hand en nemen afscheid. Luciane begint te vermoeden dat het kastje van de chef wel eens wat anders kan bevatten dan alleen wat dure specerijen. En dat kookboek van hem, is dat wel een kookboek? Wie of wat is de chef kok eigenlijk?

My name is Luciano – just Luciano. I’m Venetian by birth, old now and chained to my memories, compelled to return, link by link, seeing clarity. There’s a matter about which I am sworn to secrecy, but times have changed since I took my oath. In my lifetime, I’ve witnessed man’s emergence from centuries of darkness. Great thinkers have unlocked our minds, and great artists have opened our eyes and our hearts. Some are calling it a renaissance – a rebirth – and it will reverberate far into the future because of a miraculous new invention called the printing press.

Voldeed dit boek aan mijn verwachtingen? Absoluut niet! Ik bedoel, bekijk die cover eens goed, lees de blurb nog eens een keertje. Ik weet niet waar jullie aan moeten denken, maar ik dacht actie, sensatie, veel occultige zaken en mysterieus gedoe. Maar de inhoud blijkt meer Nigella Lawson dan Dan Brown te zijn. Ken je de serie Supernatural, waar in latere afleveringen The Men of Letters voorkomen? Dit boek is Dean Winchester met een pollepel. De historische correctheid vond ik wat twijfelachtig, de schrijfster geeft in het nawoord ook grootmoedig toe dat zij zich een “aantal vrijheden heeft veroorloofd om een goed verhaal te schrijven”. Is het een goed verhaal dan? Nou vooruit, op zich wel, geschiedenis en eten, my favourite things! In ieder geval zeer vermakelijk en zeker geen straf om te lezen. De eerste helft vond ik een beetje stuurloos, maar dat had waarschijnlijk meer met mijn eigen verwachtingen te maken. Het plot is belachelijk onrealistisch en de spanning en actie die mij in de blurb werden beloofd lieten erg lang op zich wachten, dat wel. Uiteindelijk kreeg ik meer trek in cheese cake en een vakantie naar Venetië dan dat dat ik op het puntje van mijn stoel zat. Maar dat is helemaal niet erg, behalve als je geen cheese cake in huis hebt.

 

De schrijfster:

Elle Newmark woont en werkt in San Diego. Haar vele reizen zijn een belangrijkste inspiratiebron voor haar werk en dat is ook wel te merken. Dat bedoel ik positief want ze wekte het oude Venetië mooi tot leven. Ander werk van haar is The Sandalwood Tree, de Amerikaanse uitgave van het hierboven besproken boek heet The Chef’s Apprentice.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren