Pagina’s

  • Home
  • Kekke Kast
  • Kekke kast: amateur bibliothecaresse Jolanda in de bocht!
bibliothecaresse

Kekke kast: amateur bibliothecaresse Jolanda in de bocht!

Tineke schreef het eerder al, met minder dan twee boekenkasten kom je niet in de Ogma redactie. Safe to say, dat ik ruimschoot aan deze functie eis voldoe. Aanschouw, mijn kastensysteem!

Heb je een organisatiesysteem in je boekenkast? Zet je bijvoorbeeld boeken op kleur, op genre, op auteur of kleed je hem op een andere manier leuk aan? Ik ben eigenlijk een closet bibliothecaresse. Alle boeken in de boekenkasten (we hebben er vrij wat) staan in een door mij verzonnen volgorde. Moeilijk om vast te houden in een huishouden met een anarchistische echtgenoot en drie dito in het kwadraat kinderen, maar ik hou stug vol. Ik vind het prettig om alle boeken per categorie bij elkaar te zetten, en binnen de categorie dan het oudste boek als eerste, de nieuwste als laatste in de rij. Of het boek dat ik als eerste las als eerste en de nieuwste dan als laatste.

We hadden eerst bijna alle boeken bij elkaar, maar de collectie breidt zich steeds meer uit en na het overlijden van mijn schoonmoeder erfden wij een prachtige oude boekenkast, waar we erg blij mee zijn, maar die minder plaats bied dan onze lelijke oude kasten (en die zaten al kneitervol). De collectie Nederlandse en niet Engelse buitenlandse literatuur staat nu dan ook noodgedwongen tijdelijk in dozen op zolder. We hebben een boekenkast (zelf gebouwd door de man, van een oude staande klok) in de hal met daarin het grootste deel van de spirituele boeken, de rest hiervan staat op mijn schrijfkamer. Dan een boekenkast waarin ook de Mac verstopt is, met de stapel te lezen boeken, de strips voor de grote mensen en alle grote boeken die niet in de mooie kast passen.

 

bibliothecaresse

 

In de mooie kast (een replica van een antieke apothekerskast, ooit voor heel veel geld door schoonmoeder aangeschaft na een moeilijke tijd en altijd haar grote trots) staan de boeken die we allemaal het meeste lezen. In de kast rechts staat bovenin de collectie Engelstalige boeken (soms vertaald), vooral literatuur. De onderste delen zijn gevuld met mijn Agatha Christie verzameling: alle vijflingen, daarnaast sommige boeken los, in het Nederlands, Engels en Frans. Ook andere boeken die ze schreef onder pseudoniem, boeken die anderen over haar of haar personages schreven en haar autobiografie. In het midden hebben we de afdeling historische detectives (ik probeer hierin alleen de boeken te stallen die ik ook echt tof vond, de rest gaat in het kleine gratis bibliotheekje aan huis), dan de collectie Harry Potter en Potterparafarnalia en de Grijze Jagers. Onderin staan de kinderboeken: mijn oude van vroeger, een aantal van de boeken van de kinderen (ze hebben ook een boekenkast in hun eigen kamer waar het leeuwendeel in staat), de verzameling kinderstrips en een paar boeken over opvoeding en pedagogie. In het deel links staan de kunstboeken, de historische romans en historische nonfictie, de andere geschiedenisboeken, de thrillers die mijn echtgenoot las/leest en de rest van de strips. En nog steeds komen we ruimte te kort… Het plan is om een van de slaapkamers over een aantal jaar (als de oudste – nu vijftien- uit huis is) in te richten als bibliotheek. Hierin kunnen dan de boeken die nu op zolder staan. Luie stoel erbij, wat wil een mens nog meer? Gewoon even geduld hebben dus.

 

bibliothecaresse

 

Wat kocht je als laatste? Mijn te lezen stapel bestond uit 38 boeken en paste niet meer op de plank, in mijn kamer lagen nog eens 3 ongelezen boeken en dus nam ik mij voor nu. Echt. Niets. Meer. Te kopen. Maar in een kringloopwinkel in Assen (waar je per kilo betaald voor boeken, hoe grappig is dat?) vond ik het boek; ‘Engeltjesmaaksters. Abortus toen het nog niet mocht.’. Nou ja, die nam ik dan toch maar mee. Geschiedenis, het boek zag er aantrekkelijk en nog als nieuw uit, en een maatschappelijk onderwerp. Maar ter compensatie ga ik ‘m pas lezen als ik die andere 41 uit heb. Dus.

Wat staat er al jarenlang ongelezen op de plank? Toen we eind 2015 de nieuwe mooie boekenkast kregen ben ik heel kritisch langs alle boeken gegaan. Ik houd van lezen en ik houd van boeken, maar er waren er teveel. Er lagen een paar boeken op de nog te lezen plank, waarvan ik dacht dat ze ooit nog zou gaan lezen, maar dat dan telkens niet deed. Die zijn weg gegaan. Veel lezen is prima, maar als je er tegenop ziet om een bepaald boek te lezen, dan moet ‘ie wijken. Zelfs al denk je dat je hem misschien ergens wel leuk zou kunnen vinden.

En wat herlees je elke keer weer? Mijn Agatha Christies. Die zijn en blijven favoriet. Vorig jaar ook ‘Mijn tante Coleta’, van R.J.Peskens herlezen, een Nederlandse klassieker. Dat boek las ik ooit op de middelbare school en vond ik toen te gek, nu bij teruglezen viel het tegen. Raar hoe dat soms gaat.

Welk boek uit je kast zou iedereen moeten lezen en waarom? De boeken van mijn favoriete schrijfsters: Agatha Christie, Alice Walker, Astrid Lindgren en Annie M.G. Schmidt. De vier grote A’s. Elk boek is goed. Oh en als je van historische detectives houdt: de Sister Fidelma reeks van Peter Tremayne en de boeken van C.J.Sansom over Matthew Shardlake. Absolute aanraders!

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

5 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren