Pagina's

Nicholas Nickleby door Charles Dickens

Kringloop Curiosa: Nicholas Nickleby van Charles Dickens

Nicholas Nickleby door Charles Dickens

Charles Dickens groeide op in armoede. Zijn vader ging op een gegeven moment de gevangenis in omdat hij zijn schulden niet meer kon afbetalen. Zijn vrouw ging met hem mee zodat de kleine Charles gedwongen aan het werk moesten. Gevangenissen en werkhuizen in Victoriaans Engeland waren verschrikkelijk en het is dan ook geen wonder dat de onderkant van de samenleving een terugkerend thema is geworden in het werk van Dickens. Kun je je voorstellen hoe de beste man zich moet hebben gevoeld toen zijn eerste feuilleton een groot succes werd? Dat hij opeens een goed inkomen had en dat hij opdrachten kreeg om meer te schrijven? Hij haalde zich wel wat op de hals door uitgevers meteen twee manuscripten te beloven en hij schreef zich dan ook het schompus om onder andere ‘Nicholas Nickleby’ af te schrijven. Gelukkig had hij geen internet vol kattenplaatjes om hem af te leiden.

‘Nicholas Nickleby’ dus, de derde gepubliceerde roman van Charles Dickens. Over een jongeman die na de dood van zijn vader voor zijn zusje en moeder moet zorgen. Ze verlaten hun comfortabele leventje in Devonshire om hulp te zoeken bij een oom in Londen. Ralph Nickleby, de oom in kwestie, heeft daar zeker geen behoefte aan en meteen een grote hekel aan Nicholas. Hij helpt hem aan een slechtbetaalde baan op een school, waar Nicholas getuige is van de wrede manier waarop het hoofd van de school samen met zijn vrouw de school runt. Kommer en kwel volgen, Nicholas wordt zwartgemaakt, er is echte vriendschap, echte liefde, tragedie, theater, complotten en wraak, maar uiteindelijk krijgt iedereen zijn verdiende loon. Gewoon hartstikke Dickens dus.

En hoe zit het met mijn exemplaar van deze klassieker? Heb ik weer een oudje te pakken? Nou en of! Deze editie is uitgegeven door Collins London and Glasgow in 1953, dat is toch al weer 63 jaar geleden. Het kan natuurlijk nog veel ouder, het verhaal is tenslotte voor het eerst uitgekomen in 1839. Queen Victoria zakte heel wat avondjes door om zijn boeken te lezen en te bespreken, haar exemplaren zullen wel ergens in een privé bibliotheekje op een paleis in Engeland staan, maar zijn werk was razend populair onder alle klassen. Ik zit me nu eigenlijk af te vragen wat onze Prinses Beatrix graag leest. Doet ze mee aan de Hendrik Groen hype? Of leest ze liever Dickens? Of een Libelle?

Inmiddels heb ik mijzelf voorgenomen om de werken van Charles Dickens alleen nog maar in deze vintage uitgaves te kopen. Dat moet niet onhaalbaar zijn toch? Er zijn zoveel exemplaren van zijn werk in omloop. Samen met ‘The Mystery of Edwin Drood‘ heb ik in ieder geval al een mooi beginnetje!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

4 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren