Pagina's

poezieroute Leeuwarden

De 7 leukste hotspots in Leeuwarden voor boekenjunks

Er zijn lijsten met de mooiste boekenwinkels ter wereld. Fantastische locaties in oude kloosters of met een bijzondere collectie. Eerlijk is eerlijk, er staan zelfs Nederlandse boekwinkels op de lijst, maar soms is zelfs dat te ver weg. Dus keek ik eens om mij heen en kwam ik tot de conclusie dat er dichtbij ook veel moois te beleven is op het gebied van verhalen, schrijvers en boeken. Mocht je dit lezen en in Limburg wonen, dan is het natuurlijk wat minder dichtbij, maar je weet maar nooit wanneer je als zuiderling eens naar het mooie, verre, noorden af mag reizen. Vandaag deel 1 in een serie over boekige locaties in het noorden van Nederland. Wat is er te doen in Leeuwarden en vooral ook, waar kan je boeken kopen?

 

Tresoar de schatkamer van Fryslân

1 Tresoar

Een bibliotheek, documentatie- en onderzoekscentrum, galerij vol geschiedenis en tot aan de nok (of kan ik beter kelder zeggen) gevuld met boeken. Doe de rondleiding, snuffel in de enorme catalogus of doe onderzoek naar je voorouders, het kan er allemaal. Lees hier mijn verslag over de rondleiding door hun magazijn. Tresoar is te vinden op Boterhoek 1, tegenover De Oldehove, de beroemde scheve toren van Leeuwarden. Voor 1 euro mag je naar boven en heb je een prachtig uitzicht over de stad. Doen hoor!

 

poezieroute Leeuwarden

2 De Poëzieroute

In Leeuwarden ligt de poëzie op straat! In 1993 werden de eerste stenen met gedichten door het historisch centrum geplaatst en inmiddels liggen er 41. In eerste instantie ging het om gedichten van schrijvers die in de stad woonden of hadden gewoond, maar er worden nu ook poëzie toegevoegd van dichters die niet meteen een band met de stad hebben. Je vindt afwisselend oude, nieuwe, Fryske en Nederlandse gedichten op straat. Je kunt de volledige route op deze website downloaden. Enne, heb je dorst gekregen van dit gedicht of het wandelen dan zijn er ook genoeg gezellige kroegjes te vinden. Mijn favoriet? Paddy O’Ryan, de Ierse pub, vlakbij nummer 22 en 23.

 

havank silhouet Leeuwarden

3 Stadswandelingen van het Historisch Centrum Leeuwarden

Voor wie niet alleen maar naar de grond wil staren of gewoon niet zo into poëzie is, bij het Historisch Centrun Leeuwarden kun je stadswandelboekjes kopen. Eén van de routes die je kunt krijgen is Sporen van schrijvers en dichters. Nou goed, toch een beetje poëtisch dan, maar allicht wat meer afwisselend. En zelfs als je geen geld uit wilt geven aan een route, dan vindt de oplettende wandelaar nog literaire verwijzingen in de stad. Zoals het silhouet van De Schaduw, het karakter uit de misdaadromans van Havank op de gevel van de McDonalds aan de Wirdumerdijk (niet te lang bij blijven hangen, want de steeg waarin hij hangt is ietwat dubieus). Of het geboortehuis van Slauerhoff aan de Voorstreek.

 

Van der Velde Antiquariaat Leeuwarden

4 Van der Velde Boekhandel & Antiquariaat

En dan natuurlijk de boekwinkels. Van der Velde heeft al jaren een prachtige boekwinkel aan de Nieuwestad in Leeuwarden met een uitgebreide collectie, maar recent is daar ook een grote afdeling bijgekomen met tweedehands boeken. Nu is neuzen door tweedehands boeken op zich al een genot, maar als dat dan ook nog eens in een prachtig, oud pand mag dan is het wat mij betreft feest.

 

Aha tweedehandsboekwinkel leeuwarden

5 Aha

Minder grootst, maar zeker niet minder charmant is Aha. Verstopt in de Klokstraat, een zijstraatje van de Sint Jacobsstraat vind je hier tweedehands boeken en strips in elk genre. Net als bij Van der Velde wordt er ook aan inkoop gedaan. Van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 13.00 tot 17.30 uur.

 

 

Afuk Leeuwarden

6 Afûk

Naast Tresoar ligt Afûk en die twee zou ik zeker combineren. Foar de leafhawwer fan boeken fan en oer Fryslân! Maar ook voor onder andere de Fryske vertaling van Harry Potter en literatuur en strips van hedendaagse Fryske schrijvers. Is je Frysk nu een beetje roestig, wees gerust, ze hebben ook Fryske souvenirtjes.

 

De Toverlantaarn kinderboekwinkel Leeuwarden

7 Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

Op Over de Kelders 2 vind je Kinderboekwinkel De Toverlantaarn, waar je niet alleen de allermooiste en allerleukste kinderboeken kunt vinden, maar waar ook regelmatig schrijvers op bezoek komen of andere leuke evenementen worden georganiseerd. Het is echt jammer dat we niet meer in Leeuwarden wonen anders werd ik waarschijnlijk wekelijks door mijn oudste boekenwurm mee naar binnen gesleurd. Er viel niet eens een foto te maken van de gevel zonder mijn kind met haar neus tegen het raam.

En stel nou hè, je staat te wachten op de bus of trein naar huis en je bent nog een boek of tijdschrift op je boodschappenlijstje vergeten, vrees dan niet! Want er is een bonus; de Bruna winkel op het station.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

One Comment

  • Olga

    23 april 2016 at 23:18

    Bedankt voor de tip over de 2e hands winkel Van der Velde. Vanmiddag gelijk even naar toe geweest, was toch in Leeuwarden. Nu een boek rijker 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren