Pagina’s

Edgar Allan Poe

Wat als Edgar Allan Poe gitaar kon spelen?

Once upon a midnight dreary, while I pondered, weak and weary,
Over many a quaint and curious volume of forgotten lore,
While I nodded, nearly napping, suddenly there came a tapping,
As of some one gently rapping, rapping at my chamber door.
“‘Tis some visitor,” I muttered, “tapping at my chamber door-
Only this, and nothing more.”

Dit is het eerste couplet van ‘The Raven’, een gedicht van Edgar Allan Poe die door de publicatie van dit werk meteen een literaire sensatie werd. Toch verdiende hij er maar 9 dollar mee. Edgar Allan Poe was een creatief genie, maar ook een beetje gek. Eén van zijn mooiste quotes vind ik “There is no exquisite beauty without some strangeness in the proportion”. Hij was een meester in écht enge verhalen (samen met M.R. James en H.P. Lovecraft lees ik Poe alleen als ik niet alleen thuis ben, voor een horror fan ben ik nogal een watje) en het laatste gedicht dat hij schreef, ‘Annabel Lee’ is een liefdes ballade van epische proporties met een morbide tintje. Waarschijnlijk werd hij geïnspireerd door zijn vrouw, die al jong overleed aan tuberculose. Poe werd zelfs ook slechts 40 jaar oud en de manier waarop is nog steeds een mysterie. Op een dag werd hij op straat aangetroffen in grote staat van verwarring en met kleren aan die niet van hem waren. Een paar dagen later overleed hij zonder dat er nog een zinnig woord uit hem is gekomen en alle medische documenten inclusief de akte van overlijden zijn kwijtgeraakt.

Edgar Allan Poe

Al bijna 200 jaar spreekt zijn leven en werk tot de verbeelding en is het de inspiratie geweest voor nog veel meer moois dan alleen zijn verhalen en gedichten. Zo hebben de man en ik enorm genoten van deze serie en is ‘Tales of Mystery & Imagination’ van Alan Parsons Project één van mijn favoriete platen (en ja, ik weet het, mijn smaak in muziek is al net zo retro als mijn smaak in boeken).

 

Alan Parsons Project is een progressieve rock band die actief was tussen 1975 en 1990. ‘Tales of Mystery and Imagination’ was hun eerste album en vestigde meteen hun naam. De band bestaat uit Alan Parsons (oh ja joh?) en Eric Woolfson en ze delen een passie voor conceptalbums, want ze maakten er samen nog vele. Ik ben van mening dat je over Alan Parsons Project niet te veel moet lullen, maar vooral lekker naar ze moet luisteren. Het liefst met een boekje en een pot koffie of thee erbij. Sfeervolle avonden gegarandeerd!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren