Pagina’s

 • Home
 • Boekige zaken
 • Brave New Books of waarom ik niet meer klakkeloos self pub boeken koop
Stapel boeken

Brave New Books of waarom ik niet meer klakkeloos self pub boeken koop

Oorspronkelijk was ik van plan om ook boeken te bespreken die in eigen beheer uit zijn gegeven. Een vriendin van mij (en mede Ogma schrijfster Jolanda) schreef een tof boek en publiceerde het in een kleine oplage. Er zijn vast meer juweeltjes die geen voet tussen de deur hebben gekregen bij een uitgever of schrijvers die bewust kiezen om in eigen beheer uit te geven. Toch?

Vol moed bestelde ik in oktober een aantal boeken bij Brave New Books, het self-publishing platform van Bol. Ik heb ze op de dag dat ze aankwamen meteen weer retour gemeld. Ik las beide boeken ook zo snel mogelijk achter elkaar uit. Uit ja, omdat ik het toch een eerlijke kans wilde geven en vond dat ik geen mening kon geven als ik niet het hele boek had gelezen. Maar genoten heb ik niet.

Pech gehad?

Misschien had ik enorme pech, maar ik trof slecht uitgewerkte verhaallijnen, met plottwists die niet klopten. We komen allemaal wel eens een spelfout tegen tijdens het lezen (en zelf kan ik er ook wat van hoor, ik druk vaak te snel op de publiceer knop van WordPress), maar in deze gevallen was het in de eerste alinea al tien keer raak. En het ergste van alles was het totale gebrek aan research. Als je een historische roman schrijft dan lijkt het me logisch dat je je verdiept in de tijdsperiode waarin het verhaal zich afspeelt. Nu heeft zelfs Hollywood daar ook nog wel eens wat moeite mee, maar dit was wel heel erg bar en boos.

Stapel boeken

Wat verder opvalt aan het aanbod op Brave New Books is de prijs. Die ligt een stuk hoger dan van boeken die bij een uitgever zijn verschenen. Dit heeft natuurlijk met de oplage te maken. Waarschijnlijk werkt Brave New Books met print on demand en de drukkosten van één boek zijn veel hoger dan die van 10.000 exemplaren. Dat is jammer omdat in dit geval de kwaliteit van de inhoud soms ver achterblijft op de nieuwste hype in de boekwinkels, terwijl die wél voordelig zijn geprijsd.

Het oog wil ook wat

De vormgeving liet ook veel te wensen over. Brave New Books biedt ondersteuning bij de opmaak van je eigen boek. Ik weet niet of dat in deze gevallen ook is gedaan, maar het klopte gewoon niet. De afbeelding was niet scherp en paste totaal niet bij het verhaal, er ontbrak een stukje informatie over de schrijver op de achterkant en de boektekst was heel vervelend uitgelijnd wat de leesbaarheid niet ten goede kwam. Het moge duidelijk zijn, om in je eentje een boek te schrijven, publiceren en promoten moet je wel een super mens zijn 😉 .

Alleen nog leuke boeken!

Is het leuk om hier een recensie over te schrijven? Nee dus. Ik vind het helemaal niet fijn om boeken te lezen die ik niet leuk vind, laat staan om er dan ook nog een blog over te schrijven. Dat geldt overigens ook voor werk dat uitkomt bij grote uitgevers hoor. Ik ben een groot aanhanger van de 100-pagina-regel; als het na 100 pagina’s mij nog steeds niet boeit dan gaat het boek aan de kant.

Tot ik op Brave new Books het kaf wat beter van het koren kan scheiden was dit dus een eenmalige actie. Maar ik ben er van overtuigd dat er goede zelf gepubliceerde boeken zijn! Heb jij nu wél een geweldige boek uitgegeven in eigen beheer, of heb je er eentje gelezen, dan hoor ik dat graag. Mail dan naar contact@ogma.nu

Update: weten wat er inmiddels op Ogma nog meer is geschreven over zelf publiceren? Klik dan hier. Diverse uitgevers, redacteuren en schrijvers vertellen over hun werk. Mis het niet! 🙂

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

14 Comments

 • Jantine

  13 april 2016 at 08:22

  Ik heb helaas diezelfde ervaring met in eigen beheer uitgegeven boeken. De boeken die ik gelezen heb die in eigen beheer uitgegeven zijn, waren op z’n best wel aardig.

  Beantwoorden
 • Gerlinde

  13 april 2016 at 09:22

  Oei, je zou denken dat mensen die schrijven, ook graag een beetje normaal Nederlands schrijven. Of hun boekenkindje laten nakijken door iemand die dat wel kan. Jammer. Ik hoop dat je nog leuke aanmeldingen krijgt van wel geslaagde pogingen!

  Beantwoorden
 • Anita

  13 april 2016 at 16:51

  Ah, zonde! Als ouderwetse punker spreekt zelf uitgeven mij enorm aan. De DIY-mentaliteit, ik tegen de gevestigde orde, fuck you, etc. In Amerika gaat dat toch beter hè?

  Beantwoorden
  • Ogma

   13 april 2016 at 17:54

   Duh! Ik vraag er toch zelf om 😉 En die staat nog wel gesigneerd en al in mijn kast! Ergens in de enorme stapel nog te lezen boeken, ik zal hem eens wat omhoog zetten.

   Beantwoorden
 • Marcia

  15 april 2016 at 09:25

  Wat vervelend om te lezen dat je hier een slechte ervaring mee hebt gehad.. Zelf ben ik nog nooit echt aan self pub boeken begonnen – op de één of andere manier zijn mijn verwachtingen hiervan niet zo hoog. Er zullen vast en zeker pareltjes tussen zitten, maar zelf heb ik geen zin om het kaf van het koren te moeten scheiden. Dan kies ik liever voor een boek dat al door een uitgeverij is voorgeselecteerd!

  Beantwoorden
 • Frenkie Teijzirb

  11 januari 2017 at 22:57

  Ik ben zo’n irritante self pubber! Ik wil eerst iets zeggen over de verkoopprijs van een self pub uitgave en daarna over het taalniveau.
  Je kunt je eigen prijs niet bepalen bij Brave New Books, er is een minimum, en dat wordt niet bepaald door de printkosten zoals je veronderstelde, maar door “verkoop- en distributie kosten” en door een bijdrage aan het platform BNB. Link http://www.bravenewbooks.nl/site/index.php?r=quickprice/index
  Deze kosten bepalen 2/3e van de verkoopprijs! BNB verdient er dus goed aan, ook als ze niets extra’s voor je doen. Ik ben naar MijnBestseller (erg hè, zo’n naam) overgestapt omdat ik bij dat bedrijf mijn boek iets voordeliger kon prijzen, maar dan nog: € 12,50 voor een boek van 91 pagina’s … En daar zelf €0,39 aan overhouden. Balen dus, want die hoge prijs beperkt je concurrentiepositie enorm.
  Wat betreft het taalniveau.
  Juist als self pubber stoor ik mij heel erg aan taalfouten, kromme zinnen en verkeerd geplaatste leestekens in self pub uitgaven: dit haalt de self pub scene omlaag waardoor het lijkt alsof het niet meer is dan een taal-gehandicapt clubje wannabees is. Hoewel een uitgever evenmin garantie biedt: ook zonder taalfouten zit er veel bagger bij.
  Ik denk dat ik het beter kan dan die twee self pubbers in je artikel! Dus bij deze tip ik mijn verhalenbundel 6 x Schuld, en hoop dat jij (en andere sceptici) het aan jullie kritische oog willen onderwerpen. Zodat jullie mijn mening kunnen bevestigen of ontkrachten :). Mijn e-book is te koop voor € 0,92 (Bol en Kobo) maar ik kan ook een recensie exemplaar sturen als je (Ogma) liever papier leest.
  Greetz, Frenkie Teijzirb

  6 x Schuld link
  https://www.bol.com/nl/s/algemeen/zoekresultaten/Ntt/frenkie%2Bteijzirb/N/0/Nty/1/search/true/searchType/qck/defaultSearchContext/media_all/sc/media_all/index.html

  Beantwoorden
  • Ogma

   12 januari 2017 at 09:16

   Hoi Frenkie, bedankt voor je uitgebreide en verhelderende reactie. Zo zeg, dat is binnenhalen voor de selfpub platforms! Hoe is de verdeling voor schrijvers bij traditionele uitgeverijen vraag ik mij af? Daar zal dan wellicht ook nog verschil zitten tussen een onbekende debutant en de Stephen Kings van deze wereld. Die krijgen ongetwijfeld een hoger percentage van de opbrengst per boek.
   En je hebt gelijk, ook uitgevers slaan de plank mis en zelf zijn we natuurlijk ook niet feilloos ;). Ik ga je e-book proberen! ~Tineke

   Beantwoorden
   • Frenkie Teijzirb

    12 januari 2017 at 11:18

    Hallo Tineke,
    bedankt voor je snelle en positieve reactie!
    Wat betreft de traditionele uitgever: ik meen dat 15% een normaal percentage is voor schrijvers. Stephen King zal ongetwijfeld meer krijgen haha! Maar zeker weten doe ik het niet, want ik heb er zelf geen ervaring mee.
    Veel informatie over self pub is ook te vinden via http://www.schrijvenonline.org
    Juist zoals via jouw Facebook pagina, is ook daar een hele community ontstaan, inclusief forum. Een aanrader voor iedere self pubber.
    Ik vind het geweldig dat je mijn e-book een kans gaat geven, super!
    En ik ben zeer benieuwd naar je bevindingen.
    Groetjes, Frenkie,
    ps mooie blog jullie Ogma 🙂

    Beantwoorden
 • Rob

  22 april 2017 at 15:40

  Uitgevers laten het manuscript door minstens twee (meestal freelance) redacteuren redigeren/corrigeren – wat trouwens niet hetzelfde is. Sommige selfpub-platforms tonen een lijstje met redacteuren op hun site; andere zien dit als pakkie-an van de schrijver. Het kan natuurlijk een budgetkwestie zijn om géén gebruik te maken van redactie, maar wat ik vrees is dat er nog steeds schrijvers zijn die menen dat ‘de spellingchecker eroverheen halen’ voldoende is. Zonde.
  Ik kreeg ooit een zelfuitgegeven boekje in handen met meerdere taalfouten op de achterflap. Dan sla ik hem niet eens open.
  (Sorry voor de late reactie maar ik ontdekte gister pas deze site, toen ik de fijne blog van Frenkie las!)

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren