Pagina’s

fitz and the fool trilogy

Fitz & The Fool van Robin Hobb & een verwaarloosd huis

In 2015 las ik, ter gelegenheid van het uitkomen van een nieuwe trilogy, het complete Fitz oeuvre van Robin Hobb nog maar een keertje opnieuw. Fool’s Assassin en Fool’s Quest, de twee nieuwste delen, voor mij dus nog onontgonnen gebied deden mij alles en iedereen vergeten. Al was ik volgens manlief vanaf boek 1 van de eerste serie al niet meer aanspreekbaar. Het huishouden leed er ook onder, want een boek lezen gaat bij mij vóór huishoudelijke taken. Poetsen of lezen, daar hoef ik niet eens over na te denken. Maar nu ging het ook nog eens om prachtig boeken, de nieuwste delen uit een serie die ik al tien jaar volg, waarvan ik de eerste delen al ontelbare keren heb herlezen. We hebben zelfs de hond vernoemd naar de protagonist, over toewijding gesproken!

 

fitz and the fool trilogy

 

De Fitz series van Robin Hobb geven mij hetzelfde gevoel als een herfstachtige dag binnen bij de kachel. De wind en de regen slaan tegen de ruiten, het is al wat schemerig aan het worden en binnen is het zo goed als donker. Maar het is warm op de bank, met een dekentje en dikke sokken aan. Er branden mooie kaarsen, er staat een pot heerlijke thee en er is chocolade. Nick Cave klinkt zachtjes uit de speakers. (Van een oude vriend heb ik geleerd dat je Nick Cave pas mag draaien als het herfst is en bij de eerste tekenen van de lente weer moet stoppen. We zijn elkaar uit het oog verloren, maar ik houd me nog steeds aan deze regel. Op de eerste herfstdag luister ik naar Nick Cave en dan moet ik ook altijd even aan deze vriend denken.) Enfin, dát gevoel; warm, melancholisch, ontroerd en compleet van de wereld. Ik houd er van.

Ik ben dan niet de meest aangename persoon in dit huis. Ik doe het minimale aan verzorgende taken en sociale verplichtingen. Zelfs manlief moet gewoon zijn mond houden ‘s avonds en ik voer een zero tolerance beleid voor kleine meisjes die met smoesjes uit bed komen. Mijn douche frequentie gaat omlaag, ik bedoel maar.

Je raadt het al, ik had na het eerste deel al wat in te halen. Belachelijk zo snel als zo’n huis vies wordt. In plaats van flink tekeer te gaan met wasmanden en schuursponsjes vluchtte ik elke keer in het volgende deel, en nog één, en nog één. Toen ik Fool’s Quest uit had kon ik in een helder moment mijn hoofd uit de boeken halen voor ik weer in een nieuwe serie werd meegezogen, als je één keer in die flow zit dan wil je daar niet meer uit! Maar toch, ik zorgde voor lege wasmanden, schone vloeren, een blinkend toilet en een frisse keuken.

Het lijkt mij verstandig om voorbereidingen te treffen voor aanstaande augustus. Dan verschijnt namelijk het derde en laatste deel in The Fitz and The Fool trilogy; Assassin’s Fate. Voor die tijd moeten Fool’s Assassin en Fool’s Quest herlezen worden en zodra ik het nieuwe deel in handen heb wil ik absolute rust en stilte! Ik denk dat het voor iedereen het beste is als ik maar gewoon een weekendje in een 5 sterren hotel ga zitten. Met krakend schone lakens, roomservice en een wellness center waar ik tussendoor mijn rug even los kan laten masseren. Donaties zijn welkom 😉

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren