Pagina's

A Century of Creepy Stories

Kringloop Curiosa: A Century of Creepy Stories

A Century of Creepy Stories

A Century of Creepy Stories

Zodra ik dit boek in mijn handen nam was ik eigenlijk al verliefd. Kijk die cover illustratie dan! En dik! Maar liefst 1178 pagina’s. Ik sloeg het boek open en zag bekende namen als J.M. Barrie, D.H. Lawrence (daar hebben we op dit blog eerder over geschreven), M.R. James en Charles Dickens, maar ook onbekende namen die meteen tot mijn verbeelding spraken. Zoals Flavia Richardson, Oliver Onions en Lady Cynthia Asquith. Het werd gewoon steeds beter voor deze vintage horror fan. En de fijne verrassingen hielden maar niet op. Toen ik het voorwoord las en men het daarin over The Great War had, wist ik ook nog eens zeker dat ik écht een oudje te pakken had. De Tweede Wereldoorlog was nog niet uitgebroken bij het ter perse gaan van dit boek. Hoe oud precies bleef nog even een raadsel, maar dat was niet meer zo belangrijk toen ik begon met lezen.

Het openingsverhaal, The Snow, is van Hugh Walpole en het gaat over een vrouw die de aanwezigheid van de eerste en overleden vrouw van haar man voelt na een stevige, echtelijke ruzie. Buiten sneeuwt het. Het loopt niet goed af. Ik werd er zo blij van 😉

Ik ging eens op onderzoek uit naar deze prachtige verhalenbundel en kwam tot de ontdekking dat de uitgever, Hutchinson, een hele serie omnibussen heeft uitgebracht waarvan dit het eerste deel is en dat verscheen in 1934. Mijn mooie boek is dus maar liefst 82 jaar oud. Er verschenen ook, ‘A Century of Humour’ en ‘A Century of Love Stories’, eentje die Jolanda zou moeten hebben; ‘A Century of Detective Stories’ en eigenlijk zou ik graag ‘A Century of Horror’ aan mijn verzameling toevoegen. In totaal zo’n 26 stuks, ik heb wat verzamelwerk voor de boeg dus! Ondertussen geniet ik tussendoor regelmatig van een vintage creepy verhaal. Omdat de verhalen niet lang zijn is het perfect om eventjes kort bij op te laden als ik maar een kwartiertje over heb. Of voor het slapen gaan, maar wel als de man thuis is!

De schrijvers en verhalen in dit boek verdienen veel meer dan slechts één blogje over de herkomst en een korte beschrijving van de inhoud. Ik ga vast wat verklappen, later dit jaar kunnen jullie een serie blogs verwachten over de creepy stories van de schrijvers in dit boek. Eerst moet ik nog wat verder lezen, en griezelen 😉

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren