Pagina’s

Wuthering Heights

Boeken in Muziek: Wuthering Heights

Muziek speelt een grote rol hier in huis. Als de man geen striptekenaar was geweest, dan was hij wel muzikant geworden. Voor elke gelegenheid kiezen wij zorgvuldig de muziek uit. Elke activiteit heeft zijn eigen soundtrack, elke dag luisteren we naar mooie afspeellijsten, de pick up heeft een centrale plaats in de woonkamer en we vinden het geweldig om elkaar nieuwe bandjes te laten ontdekken. De beste cadeaus, naast boeken natuurlijk, zijn concertkaartjes en lp’s.

Boeken en muziek gaan ook prachtig samen. Ik maakte al eens een lijstje met muziek om bij te lezen en schrijvers en muzikanten doen ruimschoots inspiratie bij elkaar op. Daarom wil ik de komende tijd eens kijken naar boeken in muziek. Elke week onderzoek ik een andere song of album: welk boek of verhaal was de inspiratie? En ja, sommige liedjes liggen voor de hand, maar hopelijk weet ik jullie hier en daar toch nog te verrassen. Vandaag begin ik met een inkoppertje, dan hebben we die maar gehad. Anders zitten jullie je ook maar af te vragen: “Ik ben benieuwd wanneer ze Wuthering Heights gaat doen….”

Lezen voor dé lijst

Ik was zestien en moest een aantal boeken lezen voor Engels. Ik koos Wuthering Heights en sloeg prompt alle stukken over waarin bediende Joseph aan het woord was. Dat platte Yorkshire accent was gewoon niet te ontcijferen, de rest was ook nog best pittig. Maar mooi! Zo mooi dat ik het in één weekend uitlas en nog vele malen opnieuw heb gelezen. Het lezen werd steeds makkelijker (een studie Engels helpt) en ook Jane Eyre en The Tenant of Wildfell Hall van zusjes Charlotte en Anne behoren tot mijn favorieten. Wuthering Heights gaat over de relatie tussen Catherine en Heathcliff. Liefde, jaloezie en wraak zorgen voor een miserabel rotleven voor vrijwel alle karakters in dit boek en bij het verschijnen in de 19e eeuw was ook lang niet iedereen overtuigd van dit meesterwerk. Emily Brönte overleed een jaar nadat het boek werd uitgegeven. Het leven van de Bröntes was misschien niet zo woest en meeslepend als de boeken die ze schreven, maar wel minstens zo tragisch.

Kwam de dag dat Kate Bush naar de BBC keek

Kate Bush keek op haar achttiende naar een mini serie van de BBC gebaseerd op Wuthering Heights en besloot om het boek te gaan lezen. Toen ze er ook nog eens achterkwam dat ze haar verjaardag deelt met de schrijfster, Emily Brönte, schreef ze ‘s avonds laat in een paar uurtjes tijd de tekst voor een van de mooiste nummers ooit. Justin Bieber eat your heart out! Het lied wordt gezongen vanuit het perspectief van Catherine en bevat hier en daar letterlijke quotes uit het boek. In 1978 schoot het binnen drie weken naar nummer 1 in de Engelse muzieklijsten en het eindigt nog steeds hoog in lijsten van beste-muziek-ooit. Op mijn persoonlijke lijst in ieder geval wel!

Wuthering Heights

Omdat we naast muziek ook heel erg veel van lachen houden heb ik nog een leuke bonus. Thuis dansen we namelijk ook altijd lekker mee, net als Noel. Dus zet maar aan en gier maar mee; “Heatchliiiiiiiif, it’s meeeee!”

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

One Comment

  • Anoniem

    7 april 2016 at 10:35

    Wat een beresterke vertolking zeg! Comic relief heeft meer van die mooie parodieen. De Harry Potter vertolking vond ik ook altijd erg leuk. Maar deze is meesterlijk, want zo goed gekeken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren