Pagina's

Cocaine Blues Kerry Greenwood

Cocaine Blues – Kerry Greenwood

The London season is in full fling at the end of the 1920s, but the Honourable Phryne Fisher-she of the green-gray eyes, diamant garters, and outfits that should not be sprung suddenly on those of nervous dispositions-is rapidly tiring of the tedium of arranging flowers, making polite conversations with retired colonels, and dancing with weak-chinned men. Instead, Phryne decides it might be rather amusing to try her hand at being a lady detective in Melbourne, Australia. Almost immediately from the time she arrives, Phryne is embroiled in mystery: poisoned wives, cocaine smuggling rings, corrupt cops, and communism-not to mention erotic encounters with a beautiful Russian dancer-until her adventure reaches its steamy end in the Turkish baths of Little Lonsdale Street.

 

Miss Phryne Fisher

 

The roaring twenties, the Charleston, jazz en natuurlijk flappers! Vrouwen die zich na de Eerste Wereldoorlog vrij begonnen te maken van de gevestigde orde en de sociale codes waar vrouwen zich aan moesten houden. Korte rokjes, jongensachtige kapsels, roken, drinken, wild dansen, casual sex, autorijden, lekker veel make up, onafhankelijk en vooral je neus ophalen voor alles wat keurig was. Stoere dames die wel van een feestje hielden, such fun darlings! Met politiek waren ze over het algemeen niet bezig, maar toch hebben ze in mijn ogen wel een bijdrage geleverd aan de emancipatie van vrouwen. Helaas moet je voor een vintage flapper dress een figuur als een breinaald hebben, anders had ik de trend hoogstpersoonlijk nieuw leven ingeblazen. Gelukkig ontdekte ik Phryne Fisher, die ook broeken draagt, scheelt weer een mode flater.

Zo tussen neus en lippen door, of beter gezegd, tussen de soep en het toetje door, lost de steenrijke, jonge en wilde Miss Phryne Fisher een juwelen diefstal op. Gewoon, even met tien vingers in haar neus. Colonel en Mrs Andrews zijn onder de indruk en vragen haar om onderzoek te doen naar hun dochter in Australië. Ze vermoeden dat haar echtgenoot haar probeert te vergiftigen. Opgelucht dat ze verlost is van het saaie aristocratische leven in Engeland, reist Phryne af naar Melbourne. Ze hoeft niet lang te wachten op misdaad, moord en eeen beetje spanning tussen de lakens. Samen met haar nieuwe vrienden; dienstmeisje Dot, taxi chauffeurs Bert en Cec, een sexy Rus en de plaatselijke politie lost ze niet alleen het mysterie op van de dochter van Colonel Andrews, maar gaat ze ook nog achter een slager van een aborteur aan.

Still wrapped in her robe, she nibbled a little thin toast and contemplated her wardrobe, which was spread out like a picnic over all available surfaces. She poured a cup of China tea and surveyed her costumes with a jaundiced eye. The weather reports promised clear, mild conditions, and Phryne briefly considered a Chanel knitted silk suit, in beige, and a rather daring coat and skirt in bright red wool but finally selected a fetching sailor suit in dark blue with white piping and a pique collar. The waist dropped below her hips leaving five inches of pleated skirt, which even the parochial taste of Melbourne could not find offensive. She dressed quickly and soon stood up in cami-knickers and silk stockings which were gartered above the knee, and dark-blue leather shoes with a Louis heel. She examined her face in the fixed mirror as she brushed ruthlessly at her perfectly black, perfectly straight hair, which fell into a neat and shiny cap leaving the nape of her neck and most of her forehead bare. She pulled on a soft dark-blue cloche, and with dexterity born of long practice, sketched her eyebrows, outlined her green-grey eyes with a thin kohl pencil, and added a dab of rouge and a flourish of powder. She was pouring out her final cup of tea when a tap at the door caused her to dive back into the folds of the robe.

Hoeveel elementen waar ik dol op ben zitten er in dit boek? Engelse aristocratie: check. Flappers en stoere vrouwen: check. Historie: check. Moord en doodslag: check. Humor: check. Prachtige vintage kleding: check (ik snap dat dit een verrassing is voor vrienden en familie die mij té vaak in een joggingbroek zien). Heb ik nog wel wat aan te merken op Cocaine Blues dan? Nou.. uh… eigenlijk niet nee. De flapper pret spat van de pagina’s, vol glitter en glamour, whisky en mooie mannen. Wel zo gedoseerd dat het nergens kluchtig of té dolkomisch wordt. En de misdaad die bestreden wordt is bepaald niet grappig. Moord, illegale abortussen en een drugskartel zijn best duistere zaken. Phryne is zo’n stoere, sterke vrouw met een blij gemoed en een scherpe geest, dat ik haar per direct tot mijn heldin heb uitgeroepen. Het feit dat deze serie zich afspeelt in het Melbourne van de jaren 20 maakt het voor mij nog interessanter, ik weet bijna niks van de geschiedenis van die stad en Australië, exotisch! En het leukste is dat er maar liefst twintig delen zijn! Als het aan mij lag dan las ik ze achter elkaar uit en stiekem ben ik erg benieuwd hoe hoog Miss Fisher scoort op de Cadfael ladder van Ogma collega Jolanda. Ik denk dat ik veilig kan zeggen dan Miss Phryne Fisher nog eens een come back gaat maken op Ogma. Ik heb er nu al zin in!

 

De schrijfster:

Kerry Greenwood heeft een indrukwekkend aantal romans op haar naam staan. Detectives, historische fictie, kinderboeken, science fiction en toneelstukken. Een Australische schrijfster die van wanten weet hoor. Daarnaast is ze ook nog advocaat en leeft ze samen met een geregistreerde tovenaar. Not your average person! De serie is in het Engels goed verkrijgbaar zowel digitaal als in paperback. In het Nederlands heb ik ze helaas niet kunnen vinden, maar gelukkig is de gelijknamige televisieserie mét ondertitels te zien op Netflix. Een prima alternatief voor wie geen Engels kan of wil lezen.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

One Comment

  • Anita Willems

    2 april 2016 at 19:50

    Via mijn facebook groep Women Writers Women’s books hoorde ik voor het eerst van Miss Phryne Fisher. Oooo wat een heerlijkheid! Voor mij ook alle ingredienten: historische setting, vrouwelijke hoofdrol, moord en mysterie. Bonus vind ik in deze serie de feministische touch. Juist doordat de serie in het verleden speelt, kun je een mooi genuanceerd beeld geven van vrijheden (of onvrijheden) van vrouwen. Er is een aflevering van de zus van Dot die in het bordeel werkt. Voor Dot is zoiets niet voor te stellen. Maar haar zus vraagt haar wie er nou beter af is: de getrouwde vrouw die plichtsgetrouw het bed moet delen (gratis) met haar man of zij die zelf zeggenschap heeft over wie er in haar bed beland en voor haar diensten betaald krijgt (rijkelijk ook nog). Dat zijn best diepgaande vragen voor een detective. Ik kan het waarderen.
    Voorlopig hou ik het bij de n.etflix serie, wellicht later de boeken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren