Pagina's

No Flash van Jan Tetteroo

No Flash – Jan Tetteroo

De ik-figuur, een gevierd acteur die enkele maanden eerder rigoureus een streep onder zijn carrière heeft gezet, ontvangt een liefdesbrief van een volslagen onbekende. De vrouw wil een afspraak met hem in De Nachtwacht-zaal van het Rijksmuseum, op zondag tussen half drie en half vijf. Terwijl hij op haar wacht, fantaseert hij over de vrouw die hij straks zal ontmoeten.

 

No Flash van Jan Tetteroo

 

Zoals ik al eerder schreef ben ik fan van musea en kunst. Ik ben word dan vooral blij van oude schilderijtjes. Nee, geen zigeunertjes met een traantje van de rommelmarkt, hoe oud of vintage dat ook mag zijn. Zo stond ik al eens een goed half uur met open mond naar De Anatomische Les van Dr. Nicolaes Tulp door Rembrandt van Rijn te kijken. De Nachtwacht zag ik later en om eerlijk te zien vond ik het helemaal niet zo indrukwekkend. Maar goed, No Flash, een boekje over De Nachtwacht in een voordeelbak kon ik toch niet laten liggen. Door meer te leren over een schilderij zie je het soms in een ander licht.

De ik-persoon in No Flash is een acteur die op een dag schoon genoeg heeft van alles, op toneel zijn publiek de huid vol scheld en niet meer aan het werk gaat. Zijn vrouw is ziek, incontinent, en hun huwelijk van tien jaar staat op instorten. Hij haat haar, is geobsedeerd door De Nachtwacht en is eigenlijk een beetje van het padje. Op een dag krijgt hij een liefdesbrief van een vrouw. Ze wil dat hij naar De Nachtwacht zaal komt om haar daar te ontmoeten. Terwijl hij daar op haar wacht verdiept hij zich in het schilderij en stelt de lezer lastige vragen.

Maakt u veel lawaai? Neemt u in gezelschap graag het woord? Of neemt u mensen liever apart? Vindt u de conversatie armoedig als u er zelf niet aan deelneemt? Wat u eens moet doen op een familiefeestje of als u met vrienden of vriendinnen bij elkaar zit: uw eigen Nachtwacht samenstellen. U neemt een reproductie van de Nachtwacht en tekent hem op een groot vel papier globaal na. Dan gaat u invullen wie van de mensen uit uw eigen omgeving op welke plaats terecht komt. Zelf staat u natuurlijk voorop als kapitein Frans Banning Cocq. Daaromheen groepeert u dus uw eigen tableau.

De opbouw van dit boek is zeker origineel. Elk hoofdstuk is een figuur op het schilderij, zo wordt de achtergrond en de geschiedenis van De Nachtwacht vertelt én zien we hoe de ik-figuur is vastgelopen in zijn leven. Het is alsof de lezer zelf wordt aangesproken en er worden vragen gesteld om je aan het denken te zetten. Gelukkig beslaat het boek slechts 125 pagina’s en is het lekker vlot en met een zekere humor geschreven, want dat vragenvuur was ik snel zat, zo zat dat ik er vrij snel overheen begon te lezen. De ik-figuur is niet sympathiek, hij wekte bij mij zelfs veel ergernis op. Pull yourself together dude! Wat ik wél leuk vond was de achtergrond informatie over De Nachtwacht. Eigenlijk weet ik niet zo goed wat ik van het geheel vond. Storende factoren volop aanwezig, maar aan de andere kant heb ik het binnen anderhalf uur uitgelezen en me ook prima vermaakt. Neem de waarschuwing aan het begin van het boek ter harte, als De Nachtwacht je niet interesseert moet je dit boek aan de kant gooien. Voor de liefhebber is het weer eens wat anders dan een droge opsomming in een museumgids, misschien zelfs wel verplichte kost vóór een bezoek aan het Rijksmuseum.

De schrijver:

Jan Tetteroo is het schrijversduo Hans Münstermann en Jacques Hendrikx. No Flash is hun debuutroman uit 1992 en werd direct goed ontvangen. In 2006 is het opnieuw uitgebracht ter gelegenheid van het Rembrandt-jaar. Er verschenen in totaal vier titels van het duo, allen met een duidelijk maatschappelijk thema uit eind jaren 90, begin 2000. Je zult er voor op tweedehands boekenjacht moeten gaan.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren