Pagina’s

Peter Tremayne Sister Fidelma

Dekselse Detective Dinsdag: Sister Fidelma

Ik ga maar meteen met de billen bloot: ik ga regelmatig vreemd. Met een roodharige Ierse non. Nee, het is niet wat je denk, en ja, we hebben het nog steeds over historische detectives. Aan het einde van deze aflevering (spanning opbouwen, wat kan ik dat toch goed 😉 ) kom ik wel met een schokkende bekentenis. Even doorlezen dus.

Voor deze aflevering las ik behoorlijk wat boeken die zich afspelen in het 7e eeuwse Ierland. Hoofdpersoon is Sister Fidelma een (je voelt ‘m al aankomen) roodharige Ierse non. De boeken zijn geschreven door Peter Tremayne, het pseudoniem van Peter Beresford Ellis, een internationaal vermaarde historicus en auteur en misschien wel de grootste autoriteit op het gebied van Keltische geschiedenis en cultuur. Voor ik meer ga vertellen over de reeks, hoofdpersoon en andere aspecten van deze serie, eerst het verhaal hoe ik Fidelma tegenkwam.

 

Peter Tremayne Sister Fidelma

 

Het was in juni 2014 dat ik haar  tegen het lijf liep. Ik was een paar dagen in mijn eentje in Londen (lang verhaal) en had gedaan waarvoor ik in Londen was. Ik had de rest van de dag dus voor mezelf en zwierf een beetje rond in de stad. Letterlijk, want ik heb het richtingsgevoel van een gepelde garnaal en waar ik dacht de weg terug naar het hostel te lopen, kwam ik in een gedeelte van de stad waar ik helemaal niet moest zijn. De weg terug wist ik dus niet, ook niet waar ik naar toe moest, maar ik was heerlijk in mijn eentje, in Londen, in juni. Dan ga je niet zeuren, maar je loopt gewoon wat verder. Op die verdwaalde wandeltocht kwam ik op een bepaald moment in een Oxfamwinkel terecht, waar ik – uiteraard- naar de boekenafdeling liep, op zoek naar een onontdekt pareltje. En daar was ze: Sister Fidelma. In het eerste boek uit de reeks: Absolution by Murder. Ik nam haar -het boek- mee, onder het mom: ‘je weet maar nooit’ en zo vertrokken we samen weer naar Nederland, nog niet wetend welke avonturen er voor ons zouden liggen.

Want avonturen beleven, dat kan ze, die Fidelma. Je zou het wellicht niet verwachten van een non, maar deze roodharige dame is behalve non ook een dalaigh, een soort combinatie van rechercheur en advocaat. Oftewel een vroegmiddeleeuwse Keltische detective. Krijg je al zin van om te lezen, toch? Ik wel! Naast het dalaigh zijn (de op een na hoogste functie binnen het toenmalige Ierse rechtssysteem) is ze overigens ook nog de zus, en daarvoor de dochter, van de koning van een Ierse deelprovincie, dus van Koninklijke bloede. Nu laat ze zich daar niet op voorstaan, behalve als iemand haar onheus bejegend omdat zij zichzelf als iemand van hogere rang zien. Een pittige dame is het. En met recht, want ze is slim en vastbesloten om altijd en overal achter de waarheid te komen.

Je zult je wellicht afvragen of het wel geloofwaardig is. Een hoogopgeleide vrouw die zo’n hoge functie bekleed en het hele land doorreist als detective en advocaat? In de zevende eeuw? Nou, dat kan dus! Een van de pluspunten van dit boek is de immense kennis die erachter zit. Behalve dat je met boeiende hoofdpersonen (behalve Fidelma speelt een Saksische monnik genaamd brother Aedulf een grote rol als haar sidekick), weldoordachte plots en spannende verhalen te maken krijgt, leer je ook een boel over de Ierse geschiedenis en cultuur. En laat ik nu een sucker zijn voor alles Keltisch…Het is zelfs aan Fidelma’s schrijver te danken dat dit schone blog heet zoals het heet. Het was namelijk dankzij Peter Tremayne (ofwel Beresford Ellis) dat wij leerden over de Keltische God van de poëzie, taal, welbespraaktheid en studie: Ogma. De rest is geschiedenis.

Ook als jij niet een enorme Keltenfan bent , dan nog is de manier waarop Beresford Ellis zijn verhalen vertelt leerzaam en interessant. Je kunt van alles vertellen over hoe een samenleving in elkaar zat, maar door een goed en spannend verhaal zich in die tijd af te laten spelen, zorg je er voor dat dat verleden echt tot leven komt. En daar, lieve lezertjes, houdt deze hysterische historische detective-expert dus heel erg van!

Als ik de boeken over Fidelma tegen de Cadfaellat leg, gebeurt er iets dat nog niet eerder gebeurde in deze rubriek, en dat ik ook niet snel weer verwacht. Laten we eerst eens kijken naar mijn beoordeling.

  • Plot: 5+ punten
  • Schrijfstijl: 5+ punten
  • Tempo: 5+ punten
  • Hoofdpersonen: 5+ punten
  • Meeslependheid: 5+ punten
  • Romantisch accent: 5+ punten
  • Historisch accuraatheid: 6 punten

Totaal 36+ punten. In cijfers uitgedrukt komt dit neer op een 10.1. Bedoel ik hiermee wat jullie denken dat ik bedoel? Ja. Ik vind de Sister Fidelma reeks beter dan Ellis Peters’ boeken over Cadfael. Daar. Ik heb het gezegd.

De Fidelma plots zitten net zo goed, zo niet beter in elkaar dan die van Peters. De schrijfstijl is net zo pakkend, zo niet pakkender. Het tempo is net wat sneller en zorgt ervoor dat het rusteloze gevoel dat ik soms krijg als ik lees over de lange verwikkelingen rondom Stephen en Maud in de Cadfaelboeken geheel weg blijven. Fidelma is een geweldige hoofdpersoon, juist omdat ze zo menselijk is. Pittig, soms te bot, niet altijd diplomatiek, maar soms ook zachtaardig en liefdevol en altijd interessant. Aedulf is het perfecte tegenwicht met zijn Saksische aardsheid en zijn verstandelijke instelling. De meeslependheid is exact hetzelfde – op zijn eigen manier- aan die van de Cadfael reeks. Het romantische accent is absoluut aanwezig (ik zal niet teveel verklappen, maar het is goed te weten dat het celibaat een Romeinse uitvinding is en de Ierse Kerk daar in de 7e eeuw nog heel anders over dacht), alleen is het net wat minder zoetsappig als dat bij Peters soms het geval is. Opnieuw een pluspunt naar mijn mening. De historische accuraatheid is een van de zaken die ik zo geweldig waardeer aan deze boeken en dus kan ik al met al niet anders dan op deze beoordeling uitkomen.

Ik zal altijd een zacht plekje in mijn hart houden voor die goede oude Cadfael, maar soms ga ik even vreemd. Met Fidelma. Ik kan het iedereen aanraden! (En over twee weken ga ik gewoon verder met de Cadfaellat.)

Ik las voor deze beoordeling de boeken Absolution For Murder, Shroud For The Archbishop, Suffer Little Children, The Subtle Serpent, The Spider’s Web,Valley of the Shadow, The Monk Who Vanished, The Hemlock at Vespers, The Leper’s Bell en The Dove of Death . De Sister Fidelma reeks van Peter Tremayne bestaat uit 26 delen, het laatste deel verscheen in 2015. Als iemand nog een cadeautje voor me zoekt: er ontbreken nog 16 delen in mijn collectie.

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

3 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren