Pagina's

Het Verborgen Raadsel van Will Lavender

Het Verborgen Raadsel – Will Lavender

Bij het college Logica en Redenering wordt een groep studenten Filosofie verrast door de onorthodoxe wijze van lesgeven van hoogleraar Williams. Aan de hand van tips en hun eigen logica moeten ze een fictieve zaak van een vermist meisje oplossen. Wanneer dit niet lukt binnen de zes weken die de cursus duurt, zal het meisje vermoord worden. Drie studenten, Mary, Brian en Dennis, raken steeds meer geobsedeerd door de opdracht. De scheidslijnen tussen fictie en werkelijkheid vertroebelen, met gevaar voor hen zelf…

 

Het Verborgen Raadsel van Will Lavender

 

In een ver verleden volgde ik eens een paar colleges psychologie. Wat mij altijd is bijgebleven is het onderzoek van Stanley Milgram, obedience to authority, een onderzoek over gehoorzaamheid. Dit naar aanleiding van de Holocaust die in de jaren 60 nog heel vers in het geheugen lag.

Proefpersoon A, de docent, wordt gevraagd om mee te doen aan een experiment over geheugen en leren, waarbij hij/zij woord associaties moet leren aan proefpersoon B, de leerling. De leerling zit achter een scherm, hij is niet te zien, maar wel te horen. Bij een fout antwoord moet de docent een electrische schok toedoenen aan de leerling waarbij de schokken steeds intenser worden. Wat hij niet weet is dat de leerling in het complot zit en dat de stroomstoten niet echt worden toegediend. De leerling laat echter wel van zich horen, hij uit kreten van pijn, protesteert tegen de behandeling, schreeuwt en roept dat hij wil stoppen met het onderzoek. Op de docent wordt druk uitgeoefend om vooral door te gaan, ook al gaat het om schadelijke tot dodelijke schokken. Maar liefst 65% gehoorzaamt en ging door tot het allerhoogste voltage. Hoop jij ook zo dat je niet bij die 65% zou hebben gezeten? De stilte na het bekijken van de beelden was oorverdovend.

Controversieel, maar fascinerend. Dat vond Will Lavender ook en hij gebruikte dit onderzoek als basis voor zijn boek, dat in het Engels de passende titel Obedience kreeg. Docent Williams is een eigenaardige man die het college nogal bizar start met een hypothetische ontvoering. Het is aan de studenten om de zaak op te lossen vóór de reeks lessen is afgelopen anders sterft het ontvoerde meisje, Polly. In de daaropvolgende colleges en in e-mails worden er steeds meer feiten en informatie vrijgegeven over de variabelen; tijd, plaats, omstandigheden en motief. Mary, Brian en Dennis bijten zich al snel, om diverse redenen, vast in de zaak, maar komen er gaandeweg achter dat er gevaarlijke spelletjes worden gespeeld. Want hoewel het om een fictieve zaak zou moeten gaan staan er op de foto’s die ze krijgen toegestuurd mensen die ze persoonlijk kennen en lijkt alles verontrustend veel op de onopgeloste verdwijningszaak van Deanna Ward, uit een stadje vlakbij de campus. Dennis krijgt een affaire met de vrouw van de decaan, ook zij geeft cryptische opmerkingen over hun college en de raadselachtige zaak. Heeft zij er wat mee te maken? Of de decaan? Wie spreekt de waarheid en wie is door Williams ingehuurd om te figureren in dit morbide verhaal?

Het vreemde aan Williams was dat niemand hem ooit had gezien. In de faculteitsgids stond een grijs vakje met de tekst: GEEN FOTO BESCHIKBAAR, op groepsfoto’s in de jaarboeken van Winchester was alleen Williams’ hand of arm te zien, terwijl hij in het bijschrift wel werd genoemd. Op de website van de universiteit stond een kort curriculum vitae, maar geen foto. Op die maandagmiddag, de eerste collegedag van het najaarsblok op de universiteit van Winchester, was de zoektocht naar Williams voor een aantal van zijn studenten bijna een obsessie geworden.

Het is Will Lavender gelukt, de ontknoping was voor mij een verrassing en alle lijntjes komen ook nog eens keurig bij elkaar. Geen geringe prestatie, want het plot is behoorlijk ingewikkeld. En dan ook nog veel personages die tezamen een enorme hoeveelheid relevantie informatie aandragen om de verdwijning van Polly op te lossen. Wat is echt en wat is verzonnen, niet alleen de studenten worden steeds op het verkeerde been gezet, ook als lezer grijp je volkomen in het duister. Ik heb al heel wat thrillers en whodunnits gelezen en kan inmiddels goed raden naar de afloop, maar telkens als ik een theorie had werd die snel weer ontkracht. De spanning bouwt enorm goed op en het verhaal is vanaf de proloog al intrigerend. Bovendien zette het mij aan het denken, hoe ver mag je gaan met het sturen en manipuleren van mensen om iets te bewijzen? Is het ethisch om iemand te gebruiken om je punt te maken? Ik ging weer lezen over Milgram, en zocht documentaires op. Plezierige uurtjes, die het feit dat de laatste hoofdstukken ongeloofwaardig waren, de personages wat rammelden, het plot uiteindelijk tegenviel en het hier en daar niet al te best was geschreven, toch weer goedmaakten. Een prima tussendoortje.

De schrijver:

Will Lavender begon zijn schrijfcarrière met poëzie en korte verhalen, maar tijdens zijn werk als college professor begon hij het werk van Stanley Milgram te onderzoeken. Hierdoor geïnspireerd schreef hij Het Verborgen Raadsel. Inmiddels heeft hij ook een tweede thriller geschreven, dat zich wederom op een unversiteit afspeelt, Dominantie. 

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

3 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren