Pagina’s

little free library Riethoven

Esthers Little Free Library in Riethoven

Ik kan echt niet wachten tot mijn little free library klaar is om aan straat te kunnen worden gezet. Ik heb in ieder geval flink ingeslagen op bloemenzaadjes, want na het lezen van Esther haar verhaal nam ik mij meteen voor om meteen de hele voortuin maar een een fikse make over te geven! Leuke ideetjes groeien hier altijd binnen de kortste keren uit tot grootste plannen, dat is aan dit blog alleen al te zien. Maar daarover later meer. Nu eerst het vrolijke mini bieb verhaal van Esther.

 

little free library Riethoven

 

Hoe hoorde je van het bestaan van little free libraries? Ik las erover in een artikel dat stond in de Flow. Een mevrouw had er eentje voor haar huis. Ik dacht meteen dat wil ik ook. En zo is het begonnen…..

Hoe is jullie little free library ontstaan? Ik heb een handige man en die heeft voor mij het huisje gebouwd. Een jaar later wilde ik graag een kinderbiebje, die heeft hij ook zelf gebouwd met een autoruitje erin van een MG. Zijn grote hobby! Het huisje stond het eerste jaar helemaal in de bloemenpracht. Ik had bloemenmix gezaaid en dat was helemaal geweldig gaan groeien. In het najaar heb ik het dakje beplant met huislook. Dit jaar had ik in de zomer een bloeiend dak. Dit jaar is de minibieb in stijl versiert want het is; 2016 Het jaar van het boek.

Vanaf wanneer hebben jullie er één? Wij hebben er niet één maar we hebben er twee! Maar daarover straks meer. Het huisje staat er vanaf moederdag 2014. Toen hebben we hem voor het eerst aan de straat geplaatst. Het kinderbiebje is sinds Februari 2015 geopend. En die heb ik meteen aangemeld bij de organisatie Kinderzwerfboek. Dus sindsdien ben ik Stationschef van een Kinderzwerfboekstation.

Wat voor boeken staan er in? Er staan boeken in in allerlei genres. (psychologische)trillers – (streek)romans – verhalenbundels – non fictie – detectives – pockets – tijdschriften. In het kinderzwerfboekstation staan kinderzwerfboeken. Het zijn allemaal nieuwe boeken uit een pakket dat gratis verstrekt werd omdat de organisatie Kinderzwerfboek iets te vieren had. Ondertussen begint het een beetje te lopen.

Merk je dat het aanbod regelmatig wisselt? Ja, het wisselt constant, er komen boeken bij en er gaan boeken weg. Meestal komen er net iets meer boeken bij dan dat er geleend worden. Dat betekent dus dat de mensen meer zelf meenemen als ze een bezoekje brengen.

Welke mensen maken gebruik van jullie little free library? Er zijn vaste bezoekers op vaste dagen, maar er zijn ook dagjesmensen, toeristen die fietsen of wandelen. Mensen die hier op de camping staan of in een Bed & Breakfast verblijven. Maar er zijn ook mensen die iets gelezen hebben op Facebook en speciaal een ritje hier naar toe maken om de minibieb te zien. Zij hebben meestal geen boek bij zich. Maar ook die mensen mogen gewoon lenen. Er komt wel weer eens een boek terug en zo niet dan een keer niet.

Lees je zelf ook boeken die mensen inbrengen? Ik ben begonnen met de minibieb met het idee om mijn eigen boekenverzameling er in te zetten. Dan kom ik toch op een leuke manier van mijn boeken af en hebben anderen er plezier van. Maar nu heb ik zelfs een kamertje in huis wat als voorraadhok dient. De boeken liggen er op alfabet van de naam van de schrijver. Als ik dan eens een gerichte vraag krijg over een boek, dan kan ik het makkelijk vinden, als ik het heb. Ik lees op dit moment helemaal niet; ja een artikel in een tijdschrift. Ik heb mijn tijd vooral gevuld met borduren en vrijwilligerswerk in een weverijmuseum, waar ik aan leer weven. En er gaat veel tijd zitten in alle social media rondom de biebjes up to date te houden en de boeken te organiseren; stempel en flyer erin als de boeken aankomen. Zo kun je sinds kort online zien welke boeken er in de minibieb aanwezig zijn. Door naar deze link te gaan. Zo worden er ook regelmatig zwerfboeken uitgezet. Zij krijgen eerst een code, zodat je ze na invoer op de site van Kinderzwerfboek kunt volgen en zien welke zwerftocht ze afleggen. En zo verzin ik iedere keer nieuwe dingen om de pagina in het nieuws te zetten. Dus lezen, nee daar komt het niet van. Helaas.

Wat zijn de reacties op jullie little free library? De reacties zijn altijd hartverwarmend. Ze staan in het logboekje dat in de minibieb ligt. Soms een gedicht. Zelf heb ik een beetje de ontwikkelingen van de minibieb er in beschreven met tekeningen en foto’s.

Wat is het leukste of meest bijzondere boek dat je in jullie lfl tegen bent gekomen? Voor mij waren de schoolboekjes “lees mee” uit de jaren 1960-1965 voor de 1 t/m 3 de klas. En de Pinkeltje boeken van 33 en 41 jaar oud die in het kinderzwerfstation achtergelaten werden door een bezoeker.

Waar kunnen we jullie little free library vinden? Op Facebook, Pinterest, Hebban, Twitter, maar waarschijnlijk bedoelen jullie in welke plaats de mini bieb staat? Hij staat in Riethoven in Brabant op de Boshovensestraat 9.

Eigenlijk heb ik nog veel meer te vertellen. Wij hebben een uitpuilende Facebookpagina boordevol berichten!

 

Heb jij ook veel te vertellen over je mini bieb of little free library? Mail dan naar contact@ogma.nu

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

3 Comments

  • Wilma

    25 maart 2016 at 09:20

    Hier word ik vrolijk van! Ik vertrek zo naar Assen en laat daar ook weer een stapel boeken achter bij de LFL. Ben bevangen door het opruimvirus…Ik heb mezelf een boekenverbod opgelegd…ik neem dus geen boek(en) mee! (Hopelijk heb ik de discipline om me hier aan te houden…)

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren