Pagina’s

Het Vogelalfabet

Het Vogelalfabet

Ik liet me ooit vertellen dat het korte verhaal en de verhalenbundel een stuk minder populair zijn dan de roman en dat dat iets typisch Nederlands is. Een beetje boekenblogger / marktonderzoeker / researcher checkt dat natuurlijk. Google kon me niet wijzer maken, dus vroeg ik het na in mijn boekenwurmenkring. Op een uitzondering hier en daar was het commentaar: “Best leuk een bundel, maar doe mij maar een roman. Het liefste een flinke dikke.”

Ooit las ik een verhalenbundel zonder het te weten. Ik kwam er natuurlijk vrij snel achter, maar het was een rare gewaarwording. Opeens hele andere hoofdrolspelers en een heel andere verhaallijn. Kan natuurlijk, dat de schrijver van perspectief wisselt. De achterkant nog maar eens goed bekeken, ah..

Je zou denken dat verhalenbundels nu juist in onze levensstijl passen. Even een verhaal lezen en dan weer checken wat de vrienden op Facebook en Instagram beleven. Geen zin in een uitgebreid plot met allemaal verschillende karakters en allerlei wendingen waar je je hoofd bij moet houden? De verhalenbundel! Lekker een verhaaltje voor het slapen gaan. Van de andere kant: je moet je wel iedere keer in een nieuw verhaal verdiepen. De hoofdrolspelers leren kennen, hun beweegredenen, waar ze mee bezig zijn.

 

Het Vogelalfabet

 

Als dat laatste een punt is, dan heb ik goed nieuws voor de lezers van ‘Het Vogelalfabet’. Alle verhalen spelen zich af in Zuid-Afrika en hoewel de verhalen op zichzelf staan, zijn er wel verbanden. Een aantal karakters komt zelfs in meerdere verhalen voor. Ik vond dat prettig, blijkbaar vind ik het toch een ding om te wennen aan een nieuwe verhaallijn en voelt een lijn die doorloopt, vertrouwd.

Er zijn mensen die Afrika geweldig vinden. Ik heb geen idee, ik ben er nog nooit geweest. Tenzij we Sharm el Sheikh in Egypte meetellen. Het continent Afrika trekt me niet zo en ook boeken over Afrika boeien mij meestal niet zo. Waarom dat zo is, weet ik niet. Misschien moet ik er eens naartoe om het te ervaren, om de aantrekkingskracht van Afrika te voelen.

Voor de duidelijkheid: ‘Het Vogelalfabet’ van S.J. Naudé speelt zich af in Zuid-Afrika, het gaat er niet zozeer over. Het is het landschap waartegen de verhalen zich afspelen en ze gaan over mensen die op een keerpunt in hun leven staan. Afscheid nemen. Van een vorige versie van zichzelf, het verleden, een familielid dat op sterven ligt, een land.

S.J. Naudé beschrijft dit op een ingehouden, ingetogen manier waardoor ik bleef lezen. Ik begrijp Afrika en het zuidelijke puntje nog steeds niet, ik vraag me ook af of je andermans vaderland echt kunt begrijpen. Net zoals ik de beweegredenen van de hoofdpersonen vaak niet begreep. Waarom moet dat eigenlijk? Wat “Het Vogelalfabet” in ieder geval deed, was me aan het denken zetten. En daar houd ik van!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

4 Comments

 • Marcia

  23 maart 2016 at 13:02

  Ik ben gek op vogels, maar het feit dat dit boek zich afspeelt in Zuid-Afrika en meer over mensen dan over vogels gaat schrikt me toch een beetje af. Ik had bij een boek met deze titel liever verhalen over merels, musjes en koolmeesjes gelezen 😉

  Beantwoorden
 • pieta janssen van elst

  23 maart 2016 at 19:13

  Ken je de biografie van de duitse Corinne Hoffman? De blanke Masai?
  Zij schreef 3 biografische boeken over haar leven met een Masai en ik heb deze boeken 2 x gelezen, 5 jaar geleden 1e x, vorige zomer in de herhaling en het had me nog steeds in de greep!

  Beantwoorden
  • Mirjam

   25 maart 2016 at 11:31

   Die ken ik idd, ik heb alleen het eerste boek gelezen en ik kon er helemaal nix mee. Waarom je in hemelsnaam met een man wil trouwen met wie je niet eens kunt praten, ik snap het echt niet. En het dan gek vinden dat het misloopt…

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren